Büyük İslam İlmihali

Hayvanlara Yumuşak Davranmanın Gereği

İslâm dininde bütün yaratıklara şefkatle muamele yapılması bir görevdir. Özellikle hayvanlara zulüm yapılmayıp iyi bakılması gerekir. Hayvanları fazla yormamalıdır, dövmemelidir. Hayvanlara eziyet cezası ağırdır. Çünkü hayvanların; Allah'dan başka yardımcısı ve koruyucusu yoktur.

"Allah'dan başka yardimcisi bulunmayanlara zulmedenler hakkinda Hak Tealâ'nin gazabi pek şiddetli olacaktir." diye buyurulmuştur.

Hayvanlarin gözetilecek haklari vardir. Bir kismi: Evcil hayvanlarin yiyecek ve içeceklerini zamaninda vermek, timarlarina bakmak, onlara yumuşak davranip iyi muamele yapmak gerekir. Her cins hayvan ayrı bir hizmet için yaratilmiştir. Buna aykiri davranmamalidir. Misal: Sığır cinsi öküzler, arabalara koşulmak ve tarlalarda çalıştırılmak için yaratılmıştır. Bunlara binilmemeli, yük vurulmamalı, merkeb gibi kullanılmamalıdır.

Zararlı olmayan serçe ve hüdhüd gibi kuşları ve hayvanları boş yere öldürmemelidir. Hiçbir hayvanın yüzüne vurmamalıdır, yüzünü dağlamamalıdır. Hiçbir hayvanı nişan almak için hedef edinmemelidir. Kuşların yuvalarına geceleyin gitmemelidir geceler, onlar için bir güven ve istirahat zamanıdır.

Zararlarını kaldırmak için, yılan, akrep, fare, çaylak, kara karga, kudurmuş köpek gibi hayvanlar öldürülür. Bununla beraber hiçbir hayvanı ateşe atmak suretiyle öldürmek caiz değildir.

Öldürülecek bir yılanın veya akrebin eşi intikam alır, diye söylenen sözün aslı yoktur. Bunların intikamından korkmak, fazla bir korkaklık eseridir, erkeklere yakışmaz.

Günün Sözü

"Mü’minin firâsetinden (çabuk seziş ve anlayışından) sakınınız; çünkü o, azîz ve celîl olan Allah Teâlâ’nın nûru ile bakar.” (Hadîs-i Şerif—Buhârî)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.