Sadakat İslamî Forum
 
*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Mart 21, 2010, 10:49:59 pm


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz


Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Abdullah Bin Ümmi Mektûm ( İki Gözü de Görmiyen Örnek Bir Sahabi )  (Okunma Sayısı 1262 defa)
SRDROGLU
Yeni üye
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 27



« : Ağustos 22, 2008, 12:01:07 am »


        
                                Abdullah Bin Ümmi Mektûm                                                        
                      - İKİ GÖZÜ GÖRMİYEN – ÖRNEK BİR SAHABİ -

Peygamberimizin müezzinlerinden.Abdullah bin Ümm-i Mektûm, Peygamberimizin İslâmiyeti anlatmaya başladığı ilk zamanlarda îman ile şereflenerek Müslüman oldu. Mekke’de kâfirlerin zulüm ve eziyetlerinin dayanılmaz hâle gelmesi üzerine ve Medîneli Müslümanlara din esaslarını ögretmek için, Medîne-i Münevvereye hicret etti.
            Âmâ olup, sesi çok gürdü. Sabah namazında, önce Hazret-i Bilâl, sonra İbni Ümm-i Mektûm ezan okurdu. Kâfirlerle silahlı mücâdele başlayınca, harplere katılıp, gür sesiyle düşmanın moralini bozardı.
Bâzı savaşlarda Peygamber efendimiz, onu Medîne-i Münevverede vâli olarak bırakırdı. Peygamberimizin zamanında, onüç defa Medîne’de kalıp, vâlilik ve imamlık yaptı. Resûlullah efendimiz kendisine çok iltifat edip, dâima gönlünü alırdı.
Medîne’de vâlilik ve imametle vazifelendirilmesi, âmâ hâliyle sefer ve muharebelere katılmasının güç olmasındandır.
              Bir defasında Resûlullah efendimiz, insanlara dînimizin esaslarını anlatırken, İbni Ümm-i Mektûm yanına geldi. Peygamberimiz, meşguliyetlerınden dolayı, alâkalanmakta geç kaldılar. Daha cevap veremeden Kur’an-ı kerimin sekseninci sûresi olan Abese sûresinin ilk on âyet-i kerimesi indi.
             İlâhi emir üzerine, Peygamberimiz, daha fazla alâkalanıp, iltifatını artırdı. Hatta ona, "Merhaba! Ey Rabbimin bana hitâb ve ikâzında bulunmasına sebep olan kişi!” diye iltifat edip, yanına oturtu, hâlini, hatırını sordu.
              Hâne-i saadetine alıp, onunla sohbet ederdi. Bir defasında, yine Peygamber efendimizi ziyâret için evine gelmişti. Resûlullahın huzuruna girmek için müsaade istedi. O sırada, Peygamberimizin mübârek hanımları da huzurundaydı.
               Resûlullah efendimiz, onun eve girmesine müsaade ettikten sonra, hanımlarına, çekilmelerini emir buyurdular. Bunun üzerine hanımları, gelen kimsenin gözlerinin görmediğini bildirerek, çekilmelerinin sebebini suâl ettiler. Bunun üzerine buyurdu ki:
             - O görmüyorsa, siz de görmüyor değilsiniz ya!
              Abdullah İbni Ümm-i Mektûm, Vedâ Haccına katıldı. Peygamberimiz Vedâ Hutbesini okurken, gür sesiyle hutbeyi tekrarladı. Hazret-i Ebû Bekir’in hilâfetinde müezzinlik, Hazret-i Ömer devrinde de İslâm ordusunda vazife aldı.
          Devamlı Cemaate gelir , Namazını Mescid-i Nebevide Kılardı
              Evi Mescid-i Nebeviye uzakta olmasına rağmen, dâima cemaate gelirdi . Mescide gelirken Hazret-i Ömer yardım ederdi
             Onunda bulundugu bir mecliste ,  Peygamber  Efendimiz S.A.V cemaate devam etmenin lüzumu hakkında şöyle buyurmuştu : “Münafıklara en agır gelen namaz , yatsı namazıyla sabah namazıdır. Eger bu iki namazdaki hayrın ne oldugunu bilselerdi , emekleyerekte olsa onları kılmaya camiye gelirlerdi. /Nefsimi kudret eliyle tutan zata kasem olsunki / Ezan okutup Namaza başlamayı , sonra halkın namazını kıldırması için yerime birini bırakmayı , sonrada, beraberlerinde odun desteleri olan bir grup erkekle Namaza gelmeyenlere gitmeyi ve evlerini üzerlerine yıkmayı düşündüm . (BUHARİ Ezan 29,Kütübü sitte C.8 S.258 )                                                                                                                    Bunun üzerine  âmâ olan ABDULLAH İBNİ ÜMMİ MEKTUM  R.A. Heyecanla : “ Ya Rasülellah , benim durumumu biliyorsun , benim rehberimde yok .Aynı zamanda Mescidle evimim arasında hurma agaçları var .” diyerek ,Peygamberimizden  ( namazı evinde kılmak için )  ruhsat istedi.
 PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V. :
 “ Ezanı İşitiyormusun ? “  diye sorar . “ Evet “ deyince.
PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V.  :“ÖYLEYSE CEMAATE GEL , EMEKLİYEREKTE OLSA CEMAATE GEL “  der , VE GÖZLERİ GÖRMİYEN BİR ZATA DAHİ RUSAT VERMEZ .
 İMAM-I RABBANİ (K.S) Hazretleri de :
“1-Sabah Namazını Cemaatle kılmak , bir sene Nafile Namaz kılmaktan birkaç mertebe üstündür .
2- Sabah Namazını  CEMAATLE KILMIYAN kişinin nefsi asla kemal bulmaz . “  buyurmuşlardır .
                  Abdullah bin Ümm-i Mektûm hazretleri, Kur’an-ı Kerimi ezbere bilenlerdendi. Kur’an-ı Kerimin kıraatını öğretirdi. Resûlullahın buyurduklarını unutmamak için, sohbetlerinde devamlı hadis-i şerif rivâyet ederdi.. Mücâhid olup, cihâdlara dâima katılmak isterdi. Fakat gözleri görmediği için, fiilen katılamamaktan dolayı çok üzülürdü. Katıldıklarında da gür sesiyle düşmanın moralinin bozulmasına sebep olurdu. 636 senesinde yapılan Kadisiye savaşında, elinde sancak oluduğu hâlde, bir tepeye çıktı. Gür sesiyle düşmanın moralini bozdu. İbni Ümm-i Mektûm’un bu muharebede şehit olduğu  rivâyet edilir.                                                                                                                            
Ey Ehl-i İman !    Ama  oldugu  halde ,  hafız  olup  Kur’an  Muallimi olan -  Namazlarını Cemmaatle kılan-Kadisiye savaşında gür sesiyle düşmana korku salıp bu savaşta şehit olan  ,  bu   mübarek   Sahabiden  , tefekkür  ve  tezekkür  edip    ibret     almazmısın  ?
 
   
Moderatöre Bildir   Logged

Ahmet SERDAROGLU
İsra
Moderatör
popüler yazar
*****
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 5971



« Yanıtla #1 : Ağustos 22, 2008, 12:47:20 am »


Ailemize hoşgeldiniz Ahmet SERDAROGLU

Allah razı olsun güzel bir paylaşım..
Moderatöre Bildir   Logged

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Forum Kurallarını Okumak İçin Lütfen Tıklayınız
FARUKSAGLAM
Yeni üye
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 1

Avatar Yok


« Yanıtla #2 : Eylül 13, 2008, 12:38:28 pm »


Allah razı olsun
Moderatöre Bildir   Logged
halit2020
Yeni üye
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 4

Avatar Yok


« Yanıtla #3 : Kasım 21, 2008, 01:14:23 am »


gözleri açık lakin gönülleri kör olanlar ibrei nazaar ile oku ve ibret al
Moderatöre Bildir   Logged
tellızade
Yeni üye
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 2

Avatar Yok


« Yanıtla #4 : Mart 18, 2009, 06:02:06 pm »


rabbım razı olsun:)
Moderatöre Bildir   Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

 
Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Kalp Gözü HİKAYELER terazi-08 0 370 Son Mesaj Ekim 20, 2006, 03:10:27 pm
Gönderen: terazi-08
Çinlilerin Gözü Niçin Çekiktir? BİLİM VE TEKNOLOJİ DÜNYASI Fatihan 14 2290 Son Mesaj Haziran 30, 2008, 10:48:03 pm
Gönderen: maslak
Kutlu Sahabi ŞİİR mamur 2 832 Son Mesaj Aralık 17, 2008, 12:43:15 pm
Gönderen: beyaz zambak
Dünyanın Gözü Önünde Sırp Vahşeti TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ Fatihan 1 906 Son Mesaj Temmuz 17, 2007, 03:48:42 pm
Gönderen: hadime
Tüm mimarların gözü bu camide HABER SAATİ Ay Işığı 2 93 Son Mesaj Ocak 27, 2010, 12:19:34 am
Gönderen: fasulye
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks


XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM