Gönderen Konu: Çocuğa isim vermek ve isimler!*  (Okunma sayısı 12543 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Eymen

  • Moderatör
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 313
Çocuğa isim vermek ve isimler!*
« : 26 Temmuz 2008, 14:24:48 »

Yeni doğan bir çocuğa güzel bir isim koymak öncelikle babaya sonra da anneye düşen önemli bir vazifedir. Çocuğa isim vermenin ehemmiyetine binaen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

اذاسميتم فعبدوا

Çocuklarınıza isim verdiğiniz zaman, kulluk manasını ifade eden isimleri veriniz.”

Bir başka hadis-i şerifte ise:

انكم تدعون يوم القيامة باسماءكم واسماء اباءكم فاحسنوااسماءكم

Sizler kıyamet gününde özel isimleriniz ve ecdadınızın isimleriyle çağrılacaksınız. O halde isimlerinizi güzelleştirin. Yani çocuklarınıza güzel isimler verin.”

Herhangi bir müslümanın manası uygun olmayan ismi varsa o ismi değiştirmesi o kimse için müstehaptır. Nitekim Allah’ın Rasülü (s.a.v.), El-As’ın ismini “Abdullah” diye değiştirdi. (Ümmü Seleme validemizin kızı) Zeynep’in ismi (temizleyici manasına gelen) “Berre” idi. Bunun üzerine Allah’ın Rasûlü (s.a.v.) “O kendi nefsini temizler” dedi ve ismini “Zeynep” olarak değiştirdi. Böylece Eflah, Yesar, Nâfi ve Bereket isimleriyle isimlenmek hususunda da yasaklama gelmiştir. Çünkü “Bereket orda mı?” diye sorulunca “Hayır” cevabı verilebilir.

Kötü ve çirkin mana taşıyan, hele İslam’da yasak edilen isimlerin çocuklara verilmesi doğru değildir. Bunun gibi, İslam’da çirkin görülen isimlerin değiştirilmesi hakkında hadis-i şerifler varid olmuştur. Zamanımızın modası haline gelen anlamsız ve uydurma isimleri çocuklara vermekten müslümanların kaçınması gerekir.

Rasülullah (s.a.v.) Efendimiz, isyan manası taşıdığı için “Asi” ismini, izzet ve ululuk sadece Allah’a mahsus olduğu için, bu manaya gelen “Aziz” ismini, kulun hayırdan uzak olması manasına dalalet ettiği için “Şeytan” ismini, verdiği hükmü geri almak manasını taşıdığı için “Hakim” adını, yılanlardan bir cinsin adı olduğu için “Hubab” adını, ateş adı olduğu için “Şihab” ismini, çorak ve verimsiz araziye denildiği için “Afira” adını değiştirmişlerdir. (Et-terğib, vet-Terhib)

Peygamber Efendimiz, zevcelerinden ikisinin ve üvey kızının ilk isimlerini değiştirmiştir. Bunlardan biri Zeynep binti Cahş, diğeri Cüveyriye validemizdir. Bunların ilk isimleri Berre idi. Üvey kızının adı da Berre idi. Hz. Ömer’in kızının Âsıye olan ismini de Cemile olarak değiştirmiştir.

Said bin Müseyyeb’in büyük babası bir defa Rasûlullah’ın (s.a.v.) huzuruna varmış. Rasül-i Ekrem Efendimiz kendisine adını sormuş. O da “Hazen” olduğunu söyleyince Efendimiz kendisine “Sehil” adını almasını tavsiye etmiş. O zat da “Ey Allah’ın Rasûlü, babamın verdiği adı nasıl değiştireyim?” diye özür dilemiş, değiştirmemiş; fakat ondan sonra evlerinde hüzün ve keder eksik olmamış. Zira bu adın manasında hüzün ve keder mevcuttur.

(İzdivaç ve Mahremiyetleri, Ali Eren)


« Son Düzenleme: 31 Aralık 2011, 13:47:45 Gönderen: Tuğra »
Zaman bir kılıçtır; sen onu kesmezsen, o seni keser.

Çevrimdışı Eymen

  • Moderatör
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 313
Çocuğa isim vermek
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2008, 05:31:17 »
Hz. Allah katında isimlerin en sevimlisi Abdullah ve Abdurrahmandır. Âli, Reşid gibi Allah ile kulları arasında müşterek  isimlerin verilmesi de caizdir.[1] “İsimlerin en sevimlisi” sözü Müslim, Ebu Davut, Tirmizi ve başka muhaddislerin İbn-i Ömer’den merfu olarak rivayet ettikleri bir hadis-i şeriftir.

Münâvi der ki; Abdullah mutlak bir şekilde en efdal isimdir. Hatta Abdurrahman’dan da efdaldir. Bu iki isimden sonra isimlerin en faziletlisi Muhammed, sonra Ahmed, sonrada İbrahim’dir. Yine Münâvi’de Abdurrahim ve Abdülmelik gibi Allah’ın sıfatlarına abid kelimesini muzaf kılarak yapılan isimler, Abdullah ile Abdurrahman’a ilhak edilmiştir. Bu isimlerin koyulmasının fazileti kulluk ile isimlenmeyi murad etmekten dolayıdır. Hadis-i şerifte varid olmuştur ki; “Bir kişiye Cenâb-ı Hak bir erkek çocuk verir oda ona Muhammed ismini verirse, o kişide, çocuğu da cennette olurlar.” Cenâb-ı Hak’kın ibadet kasdıyla kendisine nispet etmediği  peygamberimizin zikretmediği ve Müslümanların kullanmadığı isimler hakkında çok söz söylediler. Evla olan böyle bir ismi çocuğa vermemektir.

Münye de şu hüküm yer almaktadır; “Kim esmaülhüsna dan birisine izafe edilen Abdulaziz gibi isimleri tasgir sığasıyla kasten söylerse  kafir olur. Eğer ne dediğini bilmiyorsa, kasten yapmamışsa küfrüne hükmedilmez. Duyanın ona öğretmesi vacib olur.” Türkmenler gibi bazıları Hasan’a haso, Muhammed’e hamdo derler. Dikkat et acaba onlar için bu iki ismi terk etmek evladır denebilir mi?[2]Nurettin, Nurullah gibi nur ile alakalı isimlerin sahipleri belâlara maruz kalıp, hayatları çile kâr olur. Zîra nur Cenâb-ı Hak’kın zatının ismidir.[3]

            Çocuğa isim verilirken sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunur.[4] Bir kimsenin çocuğu dünyaya gelip ölürse isim koyup öyle defneder. Eğer erkek ise erkek ismi, kız ise kadın ismi, kız veya erkek olduğu bilinmezse hem erkekler hem de kızlar için kullanılabilecek bir isim koyar.[5]  Ölü olarak dünyaya gelene İmam-ı Azam indinde isim verilmez. İmam-ı Muhammed’e göre verilir.[6]  Kişinin babasını, kadının kocasını ismiyle çağırması mekruhtur. Tazim ifade eden “seyyidî” (efendi) gibi bir sözle çağırır.[7]


[1] Dürrülmuhtar     
[2] Reddülmuhtar  C.6  S.417
[3] Hatıratım  S.83  (Ali EROL)   
[4] Mecmuulâdâp
[5] Reddülmuhtar    S.417 
[6] Fetavilhindiye  C.5  S.362 
[7] Dürrülmuhtar - Reddülmuhtar  C.6  S.408

Zaman bir kılıçtır; sen onu kesmezsen, o seni keser.

Çevrimdışı Nedime

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Çocuğa isim vermek ve isimler!
« Yanıtla #2 : 10 Kasım 2008, 15:42:01 »
selamün aleyküm. siteye yeni girdim. Nur ile alakalı isimlerin belalara maruz kalması ne derece doğru. Nuri de bunlardan mıdır. Lütfen cevap verin. Teşekkürler.

Çevrimdışı hizmetci

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
  • Evladim sen dogru ol, egri belasini bulur
Ynt: Çocuğa isim vermek ve isimler!*
« Yanıtla #3 : 23 Haziran 2009, 23:08:28 »
aleyküm selam hosgeldin evet dogru duymussun, nurettin, nurullah gibi nur ile alakali isimlerin sahipleri belalara maruz kalip hayatlari cile kar olur. Zira nur hz. Allahin zatinin ismidir.
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.

Çevrimdışı talibüssünne

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 17
Ynt: Çocuğa isim vermek ve isimler!*
« Yanıtla #4 : 21 Haziran 2010, 10:02:21 »
 lüften cevap verin!!!!! BURAK ismi ile ilgili sıkıntı var mı toplumda yaygın bir isim

Çevrimdışı abuzi

  • abuzi
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: Çocuğa isim vermek ve isimler!*
« Yanıtla #5 : 10 Ocak 2011, 13:35:52 »
حديث شريف:الاسماء تنزل من ا لسماء موافقان للمسماء manası :  bütün  isimler semadan( konulduğu  kişinin huyuna  karakterine) uygun  olarak indirilir.. ama tabiki ona   o  ismi  bir  vesileyle babası annesi  ona  koyarlar  o  ismi..... hadisin  kaynağını  tam  olarak  bilmiyorum  bilen  arkadaşlar  varsa yazarlarsa  çok  memnun  olurum...
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2011, 00:42:58 Gönderen: mystic »