Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Mart 21, 2010, 10:01:46 am

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Sınav kaygısı nasıl aşılır  (Okunma Sayısı 1848 defa)
Nakkaş
araştırmacı

« : Şubat 17, 2009, 11:50:48 pm »

Yapılan araştırmalarda sınav heyecanı ve kaygısının yüzde 30 oranında başarısızlığa sebep olduğu tespit edilmiştir.

Sınav, öğrencinin okul başarısını belirlemede kullanılan ölçme metotlarından biridir. Sınav sonuçları öğrencinin akademik başarısını büyük oranda belirler. Ancak, sonuçlarına göre geleceğinin belirlendiği bu sınavlar bir çok öğrenci için farklı düzeylerde kabusa dönüşmüştür.

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, sınav ile ilgili olumsuz düşüncelerle seyreden kaygı duygusuna "sınav kaygısı" denir.

Kaygı hali bir uyarılmışlığın ifadesidir. Aslında bir miktar kaygı yaşamanın, başarıda olumlu etkileri olduğu bile söylenebilir. Bununla birlikte aşırı kaygı da başarısızlığa neden olur.

Sınav kaygısı; edinilmiş bilginin kaybına, bilgiyi kullanma becerisinde ketlenmeye, vücutta gerginliğe neden olabilmektedir. Sınav ortamının dışında soruları son derece rahat yapabilen bir çocuk, yaşadığı kaygı dolayısıyla sınavda aynı performansı gösterememekte, hatta başarısız olabilmektedir. Sınav kaygısı nedeniyle varolan potansiyelini kullanamayan çocuklar başarısız sayılmaktadırlar. Yapılan araştırmalarda sınav heyecanı ve kaygısının %30 oranında başarısızlığa sebep olduğu tespit edilmiştir.

Kaygı düzeyi normal seyreden öğrenciler sınavları bir fırsat gibi değerlendirirken, kaygısı yüksek öğrenciler ciddi bir kriz halinde sınava girerler.

Sınav kaygısı yaşayan çocuk;

Daha önce öğrendiklerini sınavda hatırlayamaz.

Anlama, anladığı bilgiyi kullanma gibi zihinsel becerilerde zorlanır.

Dikkati kolay dağılır ve dikkatini yoğunlaştırmada zorluk yaşar.

Mide bulantısı, baş ağrısı, kol-bacak kaslarında kasılma gibi fiziksel rahatsızlıklar gösterebilir.

Sınav kaygısını azaltmak için;

Sınav kaygısıyla başa çıkabilmek için öncelikle sınava iyi hazırlanmış olmak gerekir.

Uykusuzluk ve açlık hali zihinsel performansı olumsuz etkiler. Bu nedenle sınavdan önce biyolojik ihtiyaçlar giderilmiş olmalıdır.

Kaygıyı azaltmak için doğru ve derin nefes almak önemlidir. Aşırı kaygıdan dolayı sık nefes alıp vermek paniğe neden olur ve vücut alarma geçer. Yoğun stres kalp çarpıntısına, vücut ısısının düşmesine, kaslarda gerginliğe, baş dönmesine ve mide bulantısına neden olabilir. Stresi kontrol etmede derin ve düzenli nefes almak önemlidir. Eğer aşırı bir kaygıya kapılmışsanız, bir iki dakika sınavı bırakıp düzgün nefes alıp vermeniz sizi rahatlatabilecek bir yöntemdir.

Bir olayda kaygıyı yükselten; olayın kendisi değil, bizim olayı değerlendiriş biçimimizdir. İçsel konuşmalarımız önemlidir. Sınavla ilgili durumlarda öğrencinin olumlu bir iç iletişim kurması gerekir. Örneğin; ''Bildiklerimi unutup, yine birbirine karıştıracağım." yerine "Sakin olmalıyım, elimden geleni yapmalıyım.'' düşüncesi daha yararlıdır. "Evdekilerin yüzüne nasıl bakarım, eğer başarılı olamazsam herkes ne der?" cümleleri yerine, "Şu aşamada başkalarının ne düşündüğü önemli değil, tüm enerjimi bunları düşünmek yerine sınav için kullanmalıyım." gibi düşünceler olumlu düşüncelere çevrilebilirse kaygının, bedendeki gerginliğin azaldığı, kasların gevşediği fark edilebilir.

SINAV KAYGISININ AZALMASI İÇİN AİLENİN TUTUMU NASIL OLMALIDIR?

Anne-babaların kaygılı tutumları çocukların da kaygı durumunu artırır. Savunma mekanizması gelişmemiş çocukların, stres halinde kaygıya tepkileri yetişkinlerden çok daha ağır olabilir. Düşünce ve davranış boyutunda kaygıyı kontrol etmede, anne-babalar olarak çocuklara örnek olunmalıdır.

Çocuğunuzun motivasyonunu, azmini arttırmak niyetiyle söylenebilen 'bu kadar az çalışmayla kazanamazsın', 'bu kafayla bir yere varamazsın' şeklindeki olumsuz anlamı olan mesajlar, çalışma isteğini arttırmadığı gibi tersine kaygısını yükseltir.

Çocuğunuzu kendi içinizde dahi değerlendirirken ona olan güveninizin ve sevginizin altını çizmelisiniz. Çocuğunuzun beceri ve başarılarıyla ilgili olumsuz düşünceleriniz siz farkında olmasanız da tutumlarınıza yansıyabilir. Onunla ilgili olumsuz hissiyatınız ve düşünceleriniz beklentinizin fazla olmasından kaynaklanıyor da olabilir. Sizden aldığı bu tepkiler ondaki olumsuz düşünmeyi tetikler.

Her çocuğun belli bir kapasitesi ve yeteneği vardır. Sınırlarının fazlaca zorlanması kaygısını arttırır. Çocuğunuzun yapabileceklerinin ve yapamayacaklarının sınırlarını bilmeli, çocuğunuzu iyi gözlemleyerek beklentilerinizi buna paralel olarak tanımlamalısınız.

Kendisiyle güvene, anlayışa, sevgiye dair kurduğunuz ilişki çocuğunuzun hayatında her şeyden önemlidir. Ne olursa olsun bağınızın kopmayacağına hem siz inanmalı, hem de ona bu inancı vermelisiniz. Çocuğunuzun gözlerinin içine sevgiyle bakmayı ihmal etmeyin. Temeli sağlam bir ilişki zorlukların aşılabilmesi için her zaman bir güç kaynağıdır.

Dünya Bülteni
Moderatöre Bildir   Logged
duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #1 : Şubat 17, 2009, 11:55:14 pm »

Sınav kaygısını bi yana koydum artık bazı derslerde kopya çekememe kaygısı başladı

yeni sistem ile 2 metre uzunlığında, kalınlığı 50cm i geçen tahtlar yapılıp ,öğretmen masaları üstüne konuyorki öğrenciler daha net görünsün ve kopya çekemesin die Uff ya, ne olcak şimdiÖğrenci olmak çok zor Ahh başıma gelen Çok uykum var

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Şimdi Senden Vazmıgeçmeli;
Masal olup yola devam mı etmeli??
Nakkaş
araştırmacı

« Yanıtla #2 : Şubat 17, 2009, 11:59:15 pm »

Üzülme, bence sen bulursun bir yol kopyaların efendisi 
hizmetci
..
yazar

« Yanıtla #3 : Şubat 18, 2009, 12:02:15 am »

nakkas kardes cok güzel yazmissin. harfi harfine katiliyorum. kisaca ailelerede cok is düsüyor yani
birde cocuklarimizi baskalari ile kiyaslamamaliyiz
duha kardes hayat ögrenmekten ibaret degilim? ozaman ögrenci degil insan olmak cok zor

AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.
duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #4 : Şubat 18, 2009, 12:04:08 am »

Nakkaş ;bakıcaz artık Çevir de görelim benim gibi..

hizmetci ;evet hayat öğrenmekten ibarettir ama hayattada az da olsa kopya çekmek gerek :vic

hizmetci
..
yazar

« Yanıtla #5 : Şubat 18, 2009, 12:06:53 am »

ben kopyaya karsi degilimki cekebilene ne mutlu buda sonucda bir basaridir herkesin isi degildir akilli kurnaz ve kendine güveni olan cekebilir zaten

AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.
duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #6 : Şubat 18, 2009, 12:09:18 am »

Kurnazlık genelde işküzarlara söylenir,oda şöyle oluyor kardeşim bi laf vardır bilirsiniz kendine müslüman diye

Kopya çekmekte el çabukluğu ve kendine güven yeterlidir Ör, ör bitmedi gitti

hizmetci
..
yazar

« Yanıtla #7 : Şubat 18, 2009, 12:13:14 am »

elin cabuk olmasi yetersizdir akil olmayinca kurnazlik olmayinca ise yaramaz

duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #8 : Şubat 18, 2009, 12:14:18 am »

Akıl kabul ama kurnazlık sıfatına katılmıyorum kişiden kişiye değişir

hizmetci
..
yazar

« Yanıtla #9 : Şubat 18, 2009, 12:16:18 am »

bencede herkesin bu kelimeyi nasil ve nerede kullanmasina bagli

duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #10 : Şubat 18, 2009, 12:23:28 am »

O zaman o sizcedir ? benide bence ilgilendirir ?

Herkezin düşünce farklılığı  Gülen

duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #11 : Şubat 18, 2009, 12:26:22 am »

Seni aratmayalım dedik kardeş Patlatırız balonu böyle işte..

hizmetci
..
yazar

« Yanıtla #12 : Şubat 18, 2009, 12:28:42 am »

duha kardes morelin bozuk galiba bence fazla üzerime geldin ben sana kötü birsey demedim senin fikrine saygi duydum ayni seyi sendende beklerdim bencede herkes düsüncede özgür benim ve senin gibi düsünenlerde vardir birakta herkes özgürlügünü yasasin

duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #13 : Şubat 18, 2009, 12:30:33 am »

Moralim  bozukmu  Benimmmi Alakası yok kardeşim Gülen

Sizi kırmak istemezdim açıkçası,tabikide herkez düşüncesinde özgürdür saygımızda sonsuzdur

Eğer kırdıysam özür dilerim adetim değildir Gülen

insirah
yazar

« Yanıtla #14 : Şubat 20, 2009, 05:53:14 am »

Alıntı
Öğrenci olmak çok zor

ewet ölediiirr :)hele sınawa 1 saat kala insanın yaşadığııı heyecan we korkuyla karışık duygular...yani sınaw öncesi tam gerilim filmi gibidir:)

>>>Ölüm;Allahtan gelen bir vuslat selamıdır<<<

İnsanlara akılları ölçüsünde "SÖZ" söyleyiniz ~Hz.Muhammed(s.a.v.)~
duha
Moderatör
popüler yazar

ѕησωƒℓαкє

« Yanıtla #15 : Şubat 21, 2009, 06:25:50 pm »

Alıntı
Öğrenci olmak çok zor

ewet ölediiirr :)hele sınawa 1 saat kala insanın yaşadığııı heyecan we korkuyla karışık duygular...yani sınaw öncesi tam gerilim filmi gibidir:)

Beni anlayan kardeşim yaşa sen

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
cuma namazı vakti sınav İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI İsra 2 1031 Son Mesaj Ocak 28, 2007, 11:32:43 pm
Gönderen: İsra
sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları DÜNYA İLİMLERİ Asfa 1 875 Son Mesaj Mart 05, 2008, 04:14:16 pm
Gönderen: Asfa
Sınav kazandıran çalışma saatleri DÜNYA İLİMLERİ ruy-ı zemin 1 1167 Son Mesaj Mayıs 11, 2008, 10:54:25 pm
Gönderen: ebuzer
Zor zamanlar nasıl aşılır? SERBEST KÜRSÜ İsra 2 920 Son Mesaj Haziran 17, 2008, 09:23:33 am
Gönderen: Evfacan
Yürek krizi nasıl aşılır? SERBEST KÜRSÜ İsra 3 539 Son Mesaj Haziran 07, 2009, 07:05:32 pm
Gönderen: adilcevaz
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM