Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Ocak 08, 2009, 05:09:39 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Deniz Ürünlerine dair  (Okunma Sayısı 883 defa)
racül
Moderatör

« : Temmuz 28, 2005, 05:42:50 ÖS »

Diyanet'e bağlı Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu, bir vatandaşın "Deniz ürünlerinin yenilmesinin hükmü nedir?" sorusuna, "Kuran'da denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmektedir. Hz. Peygamber de 'Onun suyu temiz, ölüsü helaldir' buyurmuştur. Midye, kalamar, yengeç, karides gibi balık dışındaki deniz ürünleri Hanefi mezhebi dışındaki diğer 3 mezhebe göre helaldir" yanıtını verdi. Polemik başladı. HABERTÜRK TV 13 Ajans'ta Prof Bayraktar Bayraklı ile Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Mehmet Keskin, Gülgûn Feyman'ın sorularını cevapladı:  

PROF. BAYRAKTAR BAYRAKLI (Marmara Üniversitesi):

Bir şeyin haram-helal olması Kur'an'a göre olur. Mezheplere göre söylenmez bu. Mezhepler Tanrı değil. En'am suresinde diyor ki Peygamberimize: Yediğiniz yemeğin haramlığını helalliğini Kur'an'da arayın...

Peygamberimize atfen söylenen "Denizin ölüsü helaldir" sözü doğrudur. Sadece balık değil, bütün deniz canlıları için geçerlidir. "Hanefiye göre böyledir" denmez. Yakışmıyor. Kim demiş? İmam-ı Azam'ın dediğini nereden çıkarmışlar. İstirhamda bulunuyorum. Böyle fetvaları verirken Kur'an'a ve Peygamber sünnetine baksınlar.

MEHMET KESKİN (Diyanet İşleri):

Deniz ürünlerinin helal olduğunu Yüce bildirmiştir. Bir ayetti "deniz ürünleri sizler için helal kılınmıştır" diyor. Peygamberimiz de "Denizin suyu temizdir, ölüleri helaldir" buyurmuştur. Ancak bazı din alimleri içtihatlarda bulunurlar. Deniz ürünlerinde balık şeklinde olanların tümünün helal olduğunu bütün mezhepler belirtmiştir. Bazı hanefi imamları, midye, kalamar, istiridye gibi ürünlerin helal olmadığını belirtmişlerdir.

Diyanet hiçbir fetvasında "şunu yapın, bunu yapmayın" diye bir tavır sergilemez. Yengeç, karides, midye gibi ürünlerin yenmesinin Hanefi mezhebince uygun bulunmadığını belirtmişiz. Bir mezhebin hükmü hiçbir zaman umuma teşmil edilemez. Biz de böyle dedik. Bir mezhebin müçtehitlerinden birinin veya tamamının yorumları bütün müslümanları bağlamaz.

Diyanet bütün mezheplerin görüşünden yararlanıp, kendi kanaatini ortaya koymuştur. "Hanefi mezhebinden olanların bu ürünleri yemesi caiz değildir" diye bir fetva vermedik biz. İfademiz şu: Midye, kalamar, karides, yengeç, Hanefi mezhebine göre helal değildir!

Biz, mezheplerin bütün görüşmlerini harmanlayarak, asrın icaplarına göre fetva vermeyi tercih ederiz.

PROF. BAYRAKTAR BAYRAKLI:

Yine aynı hata yapılıyor. Filan mezhebe göre helaldir, haramdır denemez... Ayet var ortada. Bir mezhebin görüşünü, o helal dese bile helaldir diyemez. Kur'an helal olduğunu belirtmiş, daha başka mezhebe gitmenin anlamı yok. Bu, Anayasa'nın önüne geçmeye benzer. Yargıtay'ın içtihadı hiçbir zaman Anayasa'nın önüne geçmez. Diyanet, "Kur'an'a göre bu hayvanlar helaldir" desin, bitsin bu iş.

İmam-ı Azam böyle bir şey demez. Fetva sorulduğu zaman, Kur'an'dan ayeti ortaya koymak lazım. Ayetlerin olduğu yerde mezhepler görüş beyan etme hakkına sahip değildir.

MEHMET KESKİN:

Ben açıklanan fetvanın bütün müslümanları bağlamayacağını söyledim. Böyle bir fetvayı vermişler zamanında. Bunların yorumları bütün müslümanları bağlamaz. Mezhep din değildir. Bizi Kur'an bağlar. Peygamber'in uygulamaları bağlar.

PROF. BAYRAKLI:

Madem bağlamıyor. Niye böyle bir fetva veriyorlar. Karıştırmasınlar.

MEHMET KESKİN:

Sayın profesör tefsircidir. Fıkıh kosnusunda haddini aşıyor.

PROF. BAYRAKLI:

Sataşma var. Ben Kur'an uzmanıyım. Kur'an fıkhı uzmanıyım. Terbiyesizliği bıraksın. Doğru konuşsun. Ben kimseyi kastetmiyorum. Böyle düşünenleri kastediyorum. Niye üzerine alınıyor. Hem eğitimi nedir? Yine de affediyorum kendisi...

MEHMET KESKİN:

Ben sataşmadım. Din İşleri Yüksek Kurulu üyesiyim. Eğitim durumumu söyleme durumunda değilim. Beni affettiğini söylüyor. Beni affedecek konumda değildir kendisi.

(Bu noktadan sonra Mehmet Kesin telefonu kapattı...)
Moderatöre Bildir   Logged

Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident
racül
Moderatör

« Yanıtla #1 : Temmuz 28, 2005, 05:54:32 ÖS »

Bu meselede, Bayraktar Bayraklinin cazgirligini sallayalim bir kenara..
da,

Hanefi mezhebinde bu tarz deniz böcüklerinin haram olmasinin illetini tam olarak bilen var mi???

Bazi gazateciler, karides istakoz midye vs.. ile ilgili yazdiklri bir yazida deniz ürünlerinden ayirarak bunlari böcek olarak nitelendiriyorlardi...

Yanlis hatirlamiyorsam,

fikihta da hanefi mezhebi bahse konu mahluklari, böcek olduklari icin haram add ediyor...
Bugün Gourmet ustalari bu hayvanlari deniz ürünlerinden ayirip böcek olarak nitelendiriyor, Hanefi mezhebi imamlarinin airlarca önce yaptiklari gibi...

Bayraktar Bayrakli gibi harici hafizlari anlayamaz tabii bu tarz incelikleri...

Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #2 : Temmuz 28, 2005, 08:28:52 ÖS »

Yeyen yemege devam etsin.her sey bitti onlar kalmisti.yemedikleri.
denizde o kadar yaratik varki karada olan yaratik o kadar yoktur .hepsini yeyebilirler. biz müslümanlarin yeyecekleri hem karada hem denizde bellidir.

Yinede bu hususda bir arastirma yapip bazi notlari yazmaga calisacagim insAllah.

1430 hicri yilbasiniz ve muharremi serifiniz mübarek olsun
Evfacan
Moderatör

« Yanıtla #3 : Temmuz 31, 2005, 02:11:44 ÖÖ »

insAllah cevabinizi beklerim :x

Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur
muallim
aktif yazar

« Yanıtla #4 : Ağustos 07, 2005, 02:35:45 ÖS »

denizden cıkan balık harici ürünler hanefi mezhebine gore yenmez. Diğer mezheblere gore hukumler farklı.

hanefi mezhebinde yenmemesinin hukmu de okudugum kadarı ile bu hayvanlar denizden cıktıklarında balıklar gibi olmuyorlar. Bunlar toplanıp kaynar kazanlarda kaynatılarak olduruluyor. Doğal bir yontem olmayıp diri diri bagrısa bagrısa can verdikleri için yenmeleri caiz gorulmemiştir.

Bir de bazılarında kan namına bir sey olmadıklarından bu yonde yenmeleri caiz olarak gorulmemiştir.

"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve 'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]
muallim_abi
yazar

« Yanıtla #5 : Ağustos 25, 2005, 02:08:06 ÖÖ »

Konuyla ilgili fetva, Şeyhulislam Ebussuud Efendi'nin fetvalarında bulunmaktadır ve TAHRİMEN MEKRUH (ŞER'AN MEKRUH) şeklindedir..

Tahrimen mekruhtan kaçınmak VACİP'dir..

Selam ve dua ile..

Okuduk, okuttuk, unuttuk; üç kaf bir araya geldi, olduk bir kukuk..
nemsavi@hotmail.com / incemeseleler.com
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Deniz mavisi başörtüm İSLAM-GENEL molla 16 1515 Son Mesaj Mayıs 17, 2004, 05:55:44 ÖS
Gönderen: molla
Deniz Yıldızı Öyküsü HİKAYELER mizan-08 0 290 Son Mesaj Temmuz 05, 2006, 04:45:26 ÖS
Gönderen: mizan-08
Deniz Yıldızları SERBEST KÜRSÜ ahmedyusuf 5 760 Son Mesaj Ağustos 07, 2007, 06:47:39 ÖS
Gönderen: fatihan
Yaşlanmadan gençliğin değerini bilmeye dair SERBEST KÜRSÜ kenz 5 422 Son Mesaj Eylül 21, 2007, 06:10:17 ÖÖ
Gönderen: osmanli
Deniz'i Arayan Balık ! KISSADAN HİSSELER Gül_Sultan 2 241 Son Mesaj Ağustos 10, 2008, 02:54:13 ÖS
Gönderen: ASUDE
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Sadakat İslami Forumları 2004-2008
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM