Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Ocak 08, 2009, 04:27:08 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: İstihare Namazı  (Okunma Sayısı 3424 defa)
müteallim
Moderatör

« : Mayıs 31, 2005, 01:24:16 ÖÖ »

ISTIHARE  NAMAZI.

Istihare namazi bir kimsenin kendi hakkinda bir seyin hayirli olup olmadigina dair manevi bir isarete nail olmak isteyen kimse yatacagi zaman Güzelce abdestini alir iki rek´at namaz kilar Ilk rek´atda (gulya eyyühelkafirun)süresini okur.ikinci rek´atda(Ihlas)süresini okur.Namazdan sonra istihare düasini okur.Sonra abdestli olarak kibleye dönerek sag eli üzerine sünnete uygun olarak yatar.rü´yasinda bayaz veya yesil  rekli bir sey görürse hayra isaret .siyah veya kirmizi rekli bir sey görürse serre delalet eder. Eger bir sey göremezse yedi güne kadar devam eder. Neticede mutlaka bir isaret gösterilir.

ISTIHARE DÜASI.

ümme inni esteiyruke bi ilmike vestagdiruke bi gudretike ve es´elüke min fadlikel-aziym.Fe inneke tagdiru ve la agdiru ve ta´lemü ve la a´lemü ve ente allamülguyüb. ümme in künte ta´lemü inne hazel emre hayrun li fi diyni ve maasi ve agibetü emri  ve acilü emri  ve ecilühü  fagdirhü li  ve yessihü li sümme barik fihi li . Ve in künte ta´lemü inne hazel emre serrun li fi dini ve maasi ve agibetü emri  ve acilü emri ve ecilühü fe asrifhü anni ve asrifni anhü fegdirli elhayre  haysü kane sümme ardini bihi.

Bu düayi okur.

Not:Bu düa türkce oldugu icin harfler tam yazilmadigindan arabcasini tercih etmek lazimdir.Düa büyük islam ilmühalinde mevcuttur.Sahife 208

Hayirlara vesile olur insAllah.Düalarinizda bizleri unutmayin.Bizim düalarimiz sizin.
Moderatöre Bildir   Logged

1430 hicri yilbasiniz ve muharremi serifiniz mübarek olsun
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2005, 12:49:27 ÖÖ »

Yzkarida yazmis oldugum istihare namazi ve hanci kardesimin arabi lafizlar ile ifade ettigi düa normal kitaplarimizda yazili olan istihare namazi ve düasidir.

Asasida yazacagim ise bize bazi büyüklerimizin ifade ettigi istihare namazi ve düasidir.

Güzelce abdest alinir ve iki rekat namaz kilinir.Namazda kafirun süresi ve ihlasi serif okunur.
Namazdan sonra ikiyüz def´a kevser süresi ve Rahman süresinin basindan Allemelbeyana kadar okunur. sag tarafina sag elinin icine yatar. beyaz veya yesil görürse hayir olur siyah veya kirmizi olursa ser olur.

hadime
aktif okur
**

« Yanıtla #2 : Haziran 28, 2005, 09:04:18 ÖS »

istihare namazı ömrü kısaltıyo diyolar?

Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...
mars
araştırmacı

« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2005, 09:07:17 ÖS »

Evvela hoşgeldiniz kardeşim. İlk defa duyuyorum böyle bişeyi. Gerçekle alakası olmasa gerek. Ne alakası varki?

Günaydııııın!!!..E biz zaten biliyoduk marsda hayat olduğunu...........
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #4 : Haziran 29, 2005, 12:19:48 ÖÖ »

Alıntı sahibi: "hadime"
istihare namazı ömrü kısaltıyo diyolar?

Kitabi olmasa gerek.Cünkü ömür muayyendir.

hadime
aktif okur
**

« Yanıtla #5 : Haziran 29, 2005, 10:37:24 ÖÖ »

bize söylenilen bu..sebebini ben de bilmiyorum...

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #6 : Haziran 30, 2005, 12:00:34 ÖÖ »

:(  :(  :(

İsra
Moderatör

« Yanıtla #7 : Temmuz 01, 2005, 05:08:22 ÖÖ »

Araştırmadan her söylenene inanmayın

" Bu sanirsam hocanin anlattigi teyemmüm abdestini uykulu dinleyen cemaatten bir amcanin durumuna benzemis.".

maalesef  dediğiniz gibi insanlar bazı şeyleri yanlış anlayıp sanki doğrusu buymuş gibi uyguluyorlar.

Mesela bazıları şöyle der perşembe gecesi sakız çiğinenmez çiğnersen ölü etini çiğnemiş olursun  belkide onlara perşembeyi cumaya bağlayan gecenin fazileti anlatılmış mesela daha fazla dua etmek,peygamberimiz(a.s) daha fazla salavat getirmek,ölülerimize yasin okumak gibi ama insanlar yanlış anlamışlar ( Hocam böyle bişey yok değil mi Gülen )

hadime
aktif okur
**

« Yanıtla #8 : Temmuz 01, 2005, 10:44:10 ÖÖ »

''Hocan gördüğün çöle göl diyorsa göldür.''diye bir söz vardı galiba.Bunu bana hocam söyledi ve emin olmadığım bir bilgiyi buraya yazarak insanları niye şüpheye düşüreyim ki?

muallim
aktif yazar

« Yanıtla #9 : Temmuz 02, 2005, 06:06:16 ÖS »

o zmaan bir bilgiyi öğrendiğimiz zaman ilmi boyutunu sunnet ve Kuran ışıgında buyuk alimlerin kitaplarında değerlendirdikten sonra dogruluguna inanalım...

yoksa hocamızla beraber cehennem kapılarını zorlarız bu da pek hoş olmaz...Bu dunyada hakikati öğrenip ibadeti duzgunce rızasına uygun bir sekilde yapmak gayretindeyiz. bunu da bosa goturmeyelim...

hergun neler neler soruluyor millet nasıl acayip sorular buluyor istiyorsanız bir inceleyin süleyman atese (vatan) sorulan sourları ve verilen cevapları inceleyin goreceksiniz.

insanlarımız, sordugu suali once kendi kafasında tartmalı sonra buyuk ulemanın kitaplarına ve daha sonra da ilmiyle amil ehli sunnet yolundaki bir hocaya danısıp tam halini öğrenmelidir.

"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve 'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]
hadime
aktif okur
**

« Yanıtla #10 : Temmuz 02, 2005, 08:39:16 ÖS »

evet haklısınız.... :roll:

ya ben ilk duyduğumda aklıma şöyle bir şey geldi...sonuçta biz niyetimizi sağlam tutarak Hz.'tan hayırlı olanını istemek durumundayız...böyle olduktan sonra Mevlam hayırlısını verir...Böyle bir yola başvurmak da ömrü kısaltıyodur belki...çok mu mantıksız oldu? :(

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #11 : Temmuz 02, 2005, 10:22:51 ÖS »

Kardesim siz neyin mücadelesini yapiyorsunuz bilemiyorum.

Kur´ani kerimde cenabu hak (La yeste´hirune saaten ve La yestekdimün)

buyurmuyormu.?Haaa ibadetler sebebi ile ömür bereketlenir.Sihhat ve

afiyetde gecer.

Neyse hazreti hayirli ömürler versin.

muallim
aktif yazar

« Yanıtla #12 : Temmuz 04, 2005, 04:06:20 ÖS »

Alıntı sahibi: "ÖZ-67"

Kur´ani kerimde cenabu hak (La yeste´hirune saaten ve La yestekdimün)
buyurmuyormu.?Haaa ibadetler sebebi ile ömür bereketlenir.Sihhat ve
afiyetde gecer.

işte bu kadar  :x Ömrümüz ibadetle guzelleşiyor...ibadet varsa bizim hayatımızda yolumuzda bir ışık oluyor...Hatta uzun yasayanlar için cok halis ibadetli kul imiş deyimi bile bizim lugatlerimize girmiş...

Boyle hurafelere inanmayın. ya kısalıyorsa bile (ki boyle bir olay yok)   yolunda omrumuz kısalıyor ona ibadet ederken kısalıyor bundan daha mutlu bir sey olabilir mi ???

"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve 'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #13 : Temmuz 11, 2005, 10:17:17 ÖÖ »

Alıntı sahibi: "muallim"
boyle bir olay yok)   yolunda omrumuz kısalıyor ona ibadet ederken kısalıyor bundan daha mutlu bir sey olabilir mi ???

:x

muallim
aktif yazar

« Yanıtla #14 : Ağustos 08, 2005, 08:49:16 ÖS »

istiare namazından soz acılmısken acaba bu namzada gelecege ait olan bilgiler sadece renkler yoluyla mı algılanıyor yani niyetimizdeki iş hayırlıysa beyaz ve yesil renk; eger hakkımızda ser ifade ediyorsa o zaman da siyah ve kırmızı mı gorulur. Bir olay seklinde bize gosterilmez mi?

[Hucurat Suresi 10]
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #15 : Ağustos 08, 2005, 11:46:09 ÖS »

Alıntı sahibi: "muallim"
istiare namazından soz acılmısken acaba bu namzada gelecege ait olan bilgiler sadece renkler yoluyla mı algılanıyor yani niyetimizdeki iş hayırlıysa beyaz ve yesil renk; eger hakkımızda ser ifade ediyorsa o zaman da siyah ve kırmızı mı gorulur. Bir olay seklinde bize gosterilmez mi?

Evet bir olay seklinde gösterilebilir. fakat o olaydada renkler vardir.

hadime
aktif okur
**

« Yanıtla #16 : Ağustos 08, 2005, 11:48:46 ÖS »

kırmızı ibikli bir horozun öttüğünü,yeşil bi Kuranı Kerimi okuduğunu,kırmızı eski bir kilim satın aldığını rüyasında görenleri duydum istiare namazından sonra...

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #17 : Ağustos 09, 2005, 12:01:19 ÖÖ »

Alıntı
Alıntı

Bir olay seklinde bize gosterilmez mi?

Bir de ya iki renk birden görülürse ne olacak, siyah ve beyaz  :roll:

karisik rü´ya oldugu icin tekrar istihare yapmasi lazim.

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #18 : Mart 29, 2006, 10:48:57 ÖS »

karisik islerinizde istihareyi yapiniz zira o güzel bir sünnettir.

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #19 : Haziran 26, 2007, 11:44:18 ÖS »

İstihare Namazı

İstihare "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazan belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve ahiret baımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar. Mesela, Peygamber imiz'in nübüvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar'dan bir kimse yolculuğa şıkmak istendiğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu adeti kaldırarak onun  yerine istihareyi getirmiş ve şöyle buyurmuştur: (1)

" Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rek'at namaz kılsın ve şöyle desin: Ey ım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen bilyorsun, ben güç yetremem ama sen güç yetirirsin. Ey ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve  geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu  ve bereketli eyle. yok eğer benim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!" (2)

Namazda, makbul olanı; ilk rekatta Fatiha ve Kafirun Suresi, ikinci rekatta ise Fatiha ve ihlas suresi  okumaktır. İki rek'at namaz kılıp  bu duayı  yaptıktan sonra, kalbe doğacak istek veya nefretle, yahut yapıcı veya engelleyici sebeblerle işin hayırlı olan tarafı gerçekleşmiş olduğuna kanaat beslenir ve buna rıza gösterilir. Namazı kıldıktan sonra dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uymaya çalışırken kalpten "Allah " demek güzel olan şeylerdir. Bu namazı buradan okuyup, tatbik etmek isteyenlerden bir dileğimiz olacak, Yukarıdaki Peygamber efendimizin yukarıdaki duasını kendi sıkıntısına, problemine uyarlayıp kalbinden okuduktan sonra;

3 ihlas ve 1 Fatiha'yı da başta Peygamberimize, sevdiklerine ve Zamanın Sahibine hediye eylesin. Onların yüzü suyu hürmetine bu aciz kulunun anlayacağı şekilde her şeyi  aşikar göstersin, perdeleri aralasın diye 'a dua etsin. Dua esnasında:
ile konuşur gibi dua etsin,
Etrafını saran melekleri hissetsin,
Dua esnasın da gözlerini  kapatsın,
Boynunu büksün,
'ın aciz bir kulu olduğunu hisssetsin.

Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilinir.

Sammi olarak yapıldığı takdirde, kalbe doğuş olabilir, istihare sonucu bir ferahlık  ve rahatlık olursa o işin hayırlı olacağına, sıkıntı ve darlık olursa olumsuz olacağına işaret edilir. Gündüz yapılacağı gibi, iyice konsantre olunabilmesi için geceleyin yatmadan hemen önce yapılması tavsiye edilir.  İstihare için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı olmadığıda unutulmasın.   bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir.

O kapısına geleni  geri çevirmez. O'nun kapısı umutsuzluk kapısı değildir.

hadime
aktif okur
**

« Yanıtla #20 : Temmuz 07, 2007, 01:47:22 ÖÖ »

uzun zaman önce sormuşum bu soruyu...duyduğum bir şeydi aslı var mı diye öğrenmek istemiştim...mantıksızlığını ben de anladım Gülen bilgilendirdiğiniz için razı olsun...

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #21 : Ocak 02, 2008, 11:40:54 ÖS »

Yzkarida yazmis oldugum istihare namazi ve hanci kardesimin arabi lafizlar ile ifade ettigi düa normal kitaplarimizda yazili olan istihare namazi ve düasidir.

Asasida yazacagim ise bize bazi büyüklerimizin ifade ettigi istihare namazi ve düasidir.

Güzelce abdest alinir ve iki rekat namaz kilinir.Namazda kafirun süresi ve ihlasi serif okunur.
Namazdan sonra ikiyüz def´a kevser süresi ve Rahman süresinin basindan Allemelbeyana kadar okunur. sag tarafina sag elinin icine yatar. beyaz veya yesil görürse hayir olur siyah veya kirmizi olursa ser olur.
bu günlerde lazim olan bir iltica sekli.

eginli
yazar

« Yanıtla #22 : Mart 25, 2008, 02:41:18 ÖÖ »

bir seyin yanlis oldugunu bildigimiz halde istihareye yatmayin bir mantigi olabilirmi...
sapik bazi ceryanlar (isim vermiyorum,reklami olmasin diye) kisilere ille istihareye yatmalarini, gittikleri yolun nekadar dogru oldugunu anlatiyorlar... bunlarin bu tavrinda bir tuzak olabilirmi?  mesela kisi orada konusulanlarin etkisinde kalip o kisiyi rüyasinda görmesi seklinde?...

(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #23 : Ekim 31, 2008, 12:59:36 ÖÖ »

istihare yapmakmi istihareye yatmakmi ?

İnsanlığın İftihar Tablosu, Hz. Peygamber (s.a.s) ve hülefa-ı Raşidin uygulamaları ile temellendirilmiş kitabî İslam ile bugün bizim inandığımız ve tatbik ettiğimiz İslam arasında ciddi farkların olduğu inkar kabul etmez bir gerçek. "Halk İslamı, Kültür Müslümanlığı" tabirleri bu farkı başlı başına ifade eden kavramlar.
Bu gerçeğin asıl nedeni bazı akidevî ve amelî mevzulardaki kaymalardır. Burada işin en can alıcı noktası ise bu halin ilk günden bu yana Müslümanların en büyük sorunlarından biri olmasıdır. Rasulü (sas) sık sık önceki ümmetlerden misaller vererek bu duruma giden yolları kapatmaya çalışmış, ümmetine nasihatler vermiş, gerektiğinde zecrî tedbirlere dahi başvurmuştur. Sözün geldiği bu aşamada bid'at eksenli hadislerini hatırlayın isterseniz.

Akide ve amelî alanda farklı bir zemine kayan değerlerden bir tanesi de istiharedir. İstihare, sözlük anlamı itibarıyla iyilik, iyiliği arzu etme ve tercih anlamına gelmektedir. Istılahta ise Efendimiz'in beyanları ile tercih aşamasındaki bir iş için kişinin iki rekat nafile namaz kılması, peşisıra O'nun talim buyurduğu duayı okuması ve ardından kalbinde ağırlık kazanan tarafa yönelmesi, o istikamette karar vermesidir. Bunun ötesinde rüyaya yatmak, rüyada yeşil, beyaz görünce ilgili işi hayra; siyah, mavi, sarı görünce şerre yormak temel İslamî değerlerde olmayan bir uygulamadır. Bizim akidevî ve amelî kayma derken kasdını ettiğimiz de bu son kısımdaki uygulamadır. Zaten tek başına "istihareye yatmak" tabiri bile bu yanlışlığı ele vermektedir. Doğrusu, namazıyla, duasıyla istihare yapmaktır; yatmak değil.

Bu genel bilgiden sonra bir-iki hususa dikkatleri çekelim. Bir; gaybı 'tan başka kimse bilemez. Dolayısıyla istihareye, istihareden çıkan neticeye mutlak iyi, güzel, doğru nazarıyla bakılmamalıdır. "Evlilikleri öncesi istihare de yaptık, yaptırdık ama neden mutsuzlar!" gibi sözler istihareye yüklenen yanlış manayı ele vermektedir. Sebepler planında yaşıyoruz. Süregiden hayat içinde sebeplerde yapılacak kusurlar elbette aksi neticelerin doğmasına sebebiyet verecektir.

İki; istihare önemli bir karar arefesinde bulunan kişinin Rabb'isine dua ve taarruzla O'na hususi olarak yönelmesi, kulluğunu, acziyet ve fakrini yeniden hatırlayarak yardım talebini arz etmesi demektir. Farklı bir anlatım tarzıyla; karar adına tercih aşamasında bulunma duanın vaktidir. Bu anlamda istihare tam anlamıyla kulluk nişânesidir. İki rekât nafile namazıyla, duasıyla Rabb'e teveccühün, kulluğu ilanın ta kendisidir. İstihare duasının her bir cümlesi bu yaklaşımı isbatlar mahiyettedir.

Üç; istihare öncesi muhtemel kararlar aklî ve mantıkî alanda ayakları sağlam yere basmalı, öncesi-sonrası, önü-arkası ile mukayeselere tabi tutulmalı, muhtemel sonuçlar üzerinde fikir yürütmeli, iş ehil veya taraf olan insanlar arasında müzakerelere konu edilmelidir. Madem Efendimiz namaz sonrası "aklına geleni ve gönlüne yatanı yapsın" buyurmuştur; o halde bunun ön hazırlığının olması gerekmektedir. Bu da demektir ki istihare mutlaka rasyonel bir zemin üzerine oturtulmalıdır.

Dört; istişare istiharenin önünde gelir. İstişare ile herkesi tatmin eden bir sonuca ulaşıldıysa, istihare diye diretmenin veya istişarede çıkan umumi karara rağmen istihare neticesi herkese rağmen farklı bir karara varmanın izahı yoktur.

Rüyaya yatmanın hiç mi aslı yok denecek olursa, mutlaka vardır. İsimlerini bugün saygı ile andığımız bazı büyük İslam büyüklerinin şahsî hayatlarında tecrübe ettikleri uygulamalardır bunlar ama objektif değil, sübjektif değerlerdir; üçüncü şahısları bağlamaz. Kaldı ki aslına uygun yapılan istihare hatta sahih rüyalar dahi

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
En büyük istiğfar tesbih namazı KUR'AN-I KERİM VE SÜNNET-İ SENİYYE Miftahulkuluub 13 2056 Son Mesaj Kasım 27, 2008, 02:08:46 ÖS
Gönderen: ay-yüzlüm
Abher namazı...? BİLGİ YARIŞMASI SARIKAYALI 15 4689 Son Mesaj Kasım 21, 2008, 02:09:12 ÖÖ
Gönderen: Tuğra
Teravih Namazı MÜBAREK GÜN VE GECELER osmanli 7 2528 Son Mesaj Ağustos 31, 2008, 02:12:09 ÖÖ
Gönderen: Gül_Sultan