Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Aralık 04, 2008, 04:38:22 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Sakal ve bıyık üzerine  (Okunma Sayısı 4006 defa)
tibet
aktif okur
**

« Yanıtla #20 : Mayıs 16, 2007, 12:29:16 ÖS »

Alıntı
Size şuanda kaynak veremeyeceğim ama böyle bir meselenin olduğu derslerimizde geçmişti

Derslerde  geçme kısmı  başkası nezdinde kabul görmez,bence yazılarımıza dikkat etmek gerekiyor kaynağını veremeyeceğimiz mevzulara girmememiz lazım!
Moderatöre Bildir   Logged
Himmet
aktif yazar

« Yanıtla #21 : Mayıs 16, 2007, 01:46:34 ÖS »

Alıntı
Derslerde geçme kısmı başkası nezdinde kabul görmez,bence yazılarımıza dikkat etmek gerekiyor kaynağını veremeyeceğimiz mevzulara girmememiz lazım!

Haklısınız.Normalde genel konularda dikkat ediyordum ama yazmış bulundum.
Silmek istediğimde ise çok geç olmuştu..

Şiirler yazdım sana okuyamadım
Hep yanımdaydın oysa dokunamadım
Sana ben hayaller düşler büyüttüm
Sana ben gözümde yaşlar büyüttüm
Söyleyemedim..
ben biryolcuyum
aktif okur
**

« Yanıtla #22 : Mayıs 25, 2007, 05:53:44 ÖS »

bizleri tenvir etiğiniz için teşekkürler.arkadaşlar.

Senden daha yüksek birisi konuşurken onun söylediğini daha iyi bilsen bile sakın itiraz etme.
Eymen
aktif okur
**

« Yanıtla #23 : Mart 08, 2008, 11:08:19 ÖS »

Yahudiler bıyıklarını uzatır, sakallarını iyice kısaltırlar. Siz aksini yaparak onlara muhalefet edin.”( Ahmed, Müsned, V, 264; İbnu Hıbban, Sahih, No: 5476; Beyhaki, Sünen, I, 151; Bezzar, Müsned, No; 2970; Heysemi, ez-Zevaid, 166.)

Eskiden erkeğin yüzünde bıyığın da sakalın da ehemmiyeti büyüktü.Sakal yaşa başa göre bırakılırdı.Sakalı ağarmayan şeyhülislam olamazdı.
İlmiye sınıfına sakal kesmek yasaktı.
Sakalsız yalnızca 2 padişah vardı.Yavuz Sultan Selim han ile Sultan Mehmed Vahidüddin Han.
Şehzadeler padişah olana kadar sakal bırakamazlardı.Tahta geçince son bir sakal traşı olurlar ve bunu merasimle Bab-ı Ali’ye gönderirlerdi.

(Tarihi Hakikatler-1, Çamlıca Basım-Yayın)

Benim rabbimden başka sahibim yok.
Senden gelecek hayra inan ki karnım tok.
Var git ey yalan dünya seninle işim yok.
KUYUCU
Yeni üye
*

« Yanıtla #24 : Mart 16, 2008, 12:05:47 ÖÖ »

Forumda sakal konusunda güzel bilgiler verilmiş Alllah (cc) razı olsun; ancak bıyık konusunda pek bilgi yok. Sakal bırakmayan bir kişinin bıyıkların kesilip kesilemeyeceği konusunu merak ettim. Bıyıkları kesmenin hülmü nedir? Bu konuda sadakat kütüphanesinde İslam Fıkhı Ansiklopedisinde "Sakal" bölümünde şöyle bir yazı gördüm:
"Sakalın adeta bir parçası olan bıyığa gelince; Hz. Peygamberimiz (s.a.v.)'den üst dudağının kenarları görünecek şekilde bıyığı kısaltmak veya tamamen kesmek şeklinde rivayetler vardır. Asıl alınan görüşe göre bıyığı kısaltmak da tamamen traş etmek de sünnettir: Mükellef dilediği şekilde hareket etmekte serbesttir."
Bu konuda net bilgisi olan arkadaşlar var mı? Sakalı kesmek mi yoksa kesmemek mi daha eftaldir? İkisinin de hükmü aynı mı

müteallim
Moderatör

« Yanıtla #25 : Mart 16, 2008, 01:24:09 ÖÖ »

biyik erkek icin tabii bir sünnettir kisaltilir demesi gayri müslimler gibi kaziniz demek degildir.kisaltilir demektir.

kurbaninizi verdinizmi kur´an talebeleri kurbanlarinizi bekliyor.
KUYUCU
Yeni üye
*

« Yanıtla #26 : Mart 17, 2008, 12:14:12 ÖÖ »

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim Müteallim ağabey. Farketmez deseydiniz niyeti bozmuştum, bıyıklarım kazaya kurban gidecekti. Kafam karıştı yaw
Nakkaş
aktif okur
**

« Yanıtla #27 : Mart 23, 2008, 04:23:53 ÖS »

BEYAZ SAKAL VE HESAP!

Halilü’r-Rahman’ın sakalına ilk ak düştü.
Hazret-i İbrahim (a.s), hayrette. Çünkü, bu diyarda, şimdiye kadar saçı, sakalı ağaran, görülmüş değildir.Soruyor:

— Yâ Rabbî, Halîline bu neden? Cenab-ı Haktan cevap:

(Yâ İbrahim, bu; vakârdır. Vakâr-ı İslâmdır, izzettir, aklın kemalidir, sükûndur. Celâlime yemin ederim ki, benim vahdâniyyetimi ikrar eden, bana ibadet ederek bu vakâra mazhar olan kullarımı, kıyâmet gününde hesaba çekmekten, ben hicap ederim.)

Hazret-i İbrahim yalvarıyor:
’ım, benim vakârımı ve hilmimi ziyâde eyle”

Ertesi sabah, uykudan kalktığı zaman, ne görse beğenirsiniz?  Sakalı; kar topu halini almıştır.

(Hz. İbrahim - Fazilet Neşriyat)
Eymen
aktif okur
**

« Yanıtla #28 : Temmuz 26, 2008, 01:14:41 ÖS »

Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesei ve diğer hadis kitaplarında bıyığı kısaltmanın sünnet olduğu beyan edilmektedir. Dört mezhebe göre bıyığı Tamamen kesmek değil kısaltmak sünnettir [1] Şir’at-ül islam isimli kitabda “Bıyıkları kısaltmak sünnet-i râtibe’dendir. Yani müekked sünettir.” denilmiştir.[2] Sahabe’nin bıyıklarını tıraş ettiklerini bildiren bir haber mevcut değildir. Ancak  ona yakın derecede kısaltmış oldukları Sahabe’den nakl edilmiştir. Muğıre bin Şu’be[3] diyor ki: “Rasülüllah (sav) bıyıklarımın uzadığını gördü ve misvakın üzerinde kalan kısmını kes” buyurdu. Bıyıkları yanlara doğru uzatmakta beis yoktur. Hz. Ömer (Ra) ve diğerleri bıyıklarını yanlar doğru uzatırlardı. Çünkü onlar ağzı örtmez, yemek bulaşığı onlara takılmaz. Bazı alimler bıyık kesmeyi (tahrimen)[4] mekruh ve bid’at saymışlardır.[5] Bıyıklar üst dudağın üst tarafıyla müsavi olacak şekilde ( yani üst dudağın kırmızı yeri görülecek  şekilde ) kısaltılır. Kaş gibi olur. Bıyıkları tıraş etmek varid olamadı. Bazı ulema bunu mekruh ve bid’at gördü [6] Dar- ı harpte düşmana heybetli görünmek için bıyığını uzatmak menduptur[7]

“Sofiler (Dervişler)  bıyıkları dibinden kırkmak sünnettir deyu itikad eyleseler (inansalar) şer’an mezburlara (adı geçenlere) nesne lazım olur mu? (bir şey  lazım olur mu?) El- cevap: İfrattan içtinap etmek (kaçınmak) lazımdır. Mesnun olan ( sünnet olan) kaş miktarı kalınca almaktır. Ol dahi gazilerden ğayriyadir. Ğazilere uzatmak menduptur. Düşmana heybetli görünmek için.”[8]Hülasa bıyıkları kısaltmak sünnet olup tamamen kesmek tahrimen mekruh ve bid’attir.[9]

--------------------------------------------
[1] Elfıkhualelmezhebilerbea

[2] Şir’at-ül islam tercümesi S. 280

[3]  Hudeybiyede bulunmuş Safaki kabilesine mensup bir sahabi olup bir kaç kere Kûfe valiliği yapmıştır.

[4] (tahrimen) ile kayıtladık çünkü İmam-ı Muhammed indinde bid’at tahrimen mekruh demektir. (Dürrülmuhtar- Reddülmuhtar  C. 6  S. 337)

[5] İhya-ü ulumid-din C. 1  Sç. 104   

[6] Tahtâvi S. 43   Hâniye ve Tahavi’den naklen

[7] Dürer C. 1  S. 323

[8] Ebussuud,  Fetâva. Süleymeniye kütüb. Şehit Ali Paşa 1208 verak. 276/B

[9] Bıyık ile ilgili bu hükümler sakalı alan kişi hakkındadır. Hem sakal ve hem de bıyığı kesmenin hükmünün daha ağır olacağı izahtan varestedir.

istanbuli
Yeni üye
*

« Yanıtla #29 : Eylül 15, 2008, 01:19:54 ÖÖ »

vakıf olmadığımız konularda mantıkla yorum yaparsak, binlerce farklı hüküm çıkar.
tahmin etmek başka, bilip te paylaşmak başkadır.
sakal bırakmak isteyen zeyd, zevcesinden izin almak zorundadır.
selamlar.

bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez,
gafil olma ilme çalış, geçen günler geri gelmez.
ihvan
yazar

« Yanıtla #30 : Eylül 15, 2008, 10:00:55 ÖÖ »

bıyık erkek icin tabii bir sünnettir kisaltilir demesi gayri müslimler gibi kaziniz demek degildir.kisaltilir demektir............şimdi o kadar kazıyan çokki....gayri müslimler gibi demek,onlara benzemek mansı çıkmazmı?..yada kazıyanlar için tehlike var dnilebilirmi ?
Himmet
aktif yazar

« Yanıtla #31 : Eylül 17, 2008, 02:20:00 ÖS »

vakıf olmadığımız konularda mantıkla yorum yaparsak, binlerce farklı hüküm çıkar.
tahmin etmek başka, bilip te paylaşmak başkadır.
sakal bırakmak isteyen zeyd, zevcesinden izin almak zorundadır.
selamlar.
Teşekkür ederim kardeşim.Bu konu bazı arkadaşlara mantıksız gelsede emin olmadığımız şeyi yazmamış olurduk..Ben o günlerde beraber okuduğumuz bazı alime arkadaşlara acaba ben yanlışmı hatırlıyorum? diye sormuştum ve hepside hatırladı fakat nerede geçtiğini hatırlayamadık.Geçmişteki yorumları takrar okuduğumda bazı kardeşlerimizin uslüplarında sıkıntı olduğunu gördüm.Neden kibarca ikaz etmek yerine kırıcı ve sert tutumlar sergilenir bunuda anlamış değilim.

Fakat sizde benim hatamı tekrar etmişsiniz.Bir kaynak belirtirseniz memnun oluruz.  Gülen

Şiirler yazdım sana okuyamadım
Hep yanımdaydın oysa dokunamadım
Sana ben hayaller düşler büyüttüm
Sana ben gözümde yaşlar büyüttüm
Söyleyemedim..
Eymen
aktif okur
**

« Yanıtla #32 : Eylül 17, 2008, 04:31:47 ÖS »

Resulü buyuruyor:
"On şey vardır ki, bunlar fıtrattandır: Bıyıkları kısaltmak, sakalı  bırakmak, misvak kullanmak, burnuna su çekip sümsürmek, tırnakları kesmek, parmakları yıkamak, koltukları yolmak, kasıkları traş etmek, büyük abdestten sonra taharet almak, ağıza su verip çalklamak." (Muslim, Taharet:361)

"Bıyıkları kısaltın, sakalı uzatın" (Tirmizi, 2764)

"Biz bıyıkları kısaltmak ve sakalı bırakmakla emrolunduk" (Tirmizi, 2765)

"Müşriklere muhalefet edin, bıyıkları kısaltın, sakalı uzatın." (Müslim,259)

Bütün peygamberler sakallı idiler.

Hadis-i şeriftede geçtiği gibi sakal, yaradılış icabı erkeklerde bulunması gereken bir kılıktır.

Hanefi, Mâliki ve Hanbeli mezhebine göre erkeklerin sakal bırakması vaciptir.

Bu üç mezhep imamı hadis-i şeriflerde geçen "veffirû, evfirû, v'afû" yani sakalı bırakın, sakal uzatın emiri vücup ifade ettiği için sakal vaciptir. Sakalı kesmekde haramdır. Yalnız Şafi mezhebine göre sakal sünnettir. Kesilmesi ise mekruhtur.

Sakal bırakmak için hanımdan izin almak gerekmez. Bu insanların uydurdukları bir sözdür. Bunun İslami bir kaynağı yoktur. Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerim'de:

"Peygamber size neyi getirip verdi ise onu alın, size yasakladığı şeyden de sakının" (Haşr Suresi 7)

"Ey iman edenler, ve Resulüne itaat edin, işittiğiniz halde ondan dönmeyin." (EnfalSuresi 20) diye buyurmaktadır.

Farzları, vacipleri, sünnetleri yapmak için herhangi birisinden izin almak gerekmez.

Kaynak:
Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN

http://www.sadakat.net/islamdakadin/14.htm

Eymen
aktif okur
**

« Yanıtla #33 : Eylül 17, 2008, 05:01:13 ÖS »

Anlaşıldığı üzere izin almak gerekmiyor. Hiç bir kadının ne sakal nede dini hususlarda karışma hakkı yoktur. He dersenizki Sahih olan fıkıh kitaplarında fakihlerimiz bunun böyle olması gerektiğini bildiriyor. O zaman şu eserde şurada geçer diye kaynak belirtilirse bizde esah olanı tam manası ile öğrenmeye muktedir olmuş oluruz.

Müslüman kadın hangi hakla eşinin sünnet işlemesine engel olabilir?

Leyya
aktif okur
**

Bir Anın Hatası Ömre Bedeldir.....

« Yanıtla #34 : Eylül 17, 2008, 10:05:37 ÖS »

bu önemli ve güncel mevzuyu çok güzel bir şekilde ifade etmişsiniz.emegi geçen bütün kardeşlerimizden razı olsun.gençlerimiz,top sakal adı altında masonik işaretler olan üçgen yerleştiriliyo her şeyde oldugu gibi... sonumuzu hayr etsin...

♥♥♥Bizki Ustasıyız Vatan Sevmenin.....♥♥♥
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Mehdi üzerine İSLAM-GENEL oktay_1999 17 1151 Son Mesaj Eylül 12, 2008, 10:56:36 ÖÖ
Gönderen: ihvan
Keci sakal birakmak caiz mi? İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI Gülfabrikasısahibi 12 1335 Son Mesaj Ağustos 25, 2005, 08:51:31 ÖS
Gönderen: Gülfabrikasısahibi
büyük buluşma programı üzerine.. HAKİKAT EKSENİNDE Miftahulkuluub 9 1690 Son Mesaj Mart 06, 2008, 01:13:32 ÖS
Gönderen: Asfa
Sakal-Bıyık Üzerine TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ fatihan 1 512 Son Mesaj Temmuz 20, 2007, 08:42:36 ÖS
Gönderen: duha
Recep Kelimesi Üzerine İLMİ SARF MÜZAKERELERİ fatihan 6 747 Son Mesaj Şubat 26, 2008, 11:19:45 ÖS
Gönderen: ankebut-57
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Sadakat İslami Forumları 2004-2008
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM