Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Aralık 03, 2008, 06:29:37 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 ... 5 6 [7]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: İmami Azam Hazretleri Hakinda Malumat Topluyoruz  (Okunma Sayısı 5334 defa)
fazıl14
aktif okur
**

« Yanıtla #120 : Haziran 10, 2008, 07:37:23 ÖS »

Imam-i a’zam hazretlerinin bir talebesine yaptigi vasiyetlerden bazilari söyledir:

- Konusurken yüksek sesle konusma. Hiçbir isinde acele etme, teenni ile hareket et. Acele seytandir.
[Hadis-i serifte, (Teenni eden isabet eder, acele eden hata eder) buyuruldu. Teenni, acele etmemektir.]

- Susmayi âdet edin.
[Hadis-i serifte, (Susmak, hikmettir; fakat susan azdir) buyuruldu.]

- Her ayda birkaç gün oruç tut.
[Hadis-i serifte, (Her ay 3 gün oruç tutan, yilin tamaminda oruç tutmus gibi olur) buyuruldu.]

- Nefsini hesaba çek, ilmi muhafaza et. Böylece amelinden iki cihanda faydalan.
[Hadis-i serifte, (Akilli, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrasi için amel edendir) buyuruldu.]

- Dünya nimetine ve sagligina güvenme.
[Hadis-i serifte, (Ihtiyarliktan önce gençligin, hastaliktan önce sagligin, mesguliyetten önce bos vaktin, fakirlikten önce zenginligin, ölümden önce hayatin kiymetini bil) buyuruldu.]

- Bu nimetlerin hepsinden sorguya çekileceksin.
[Hadis-i serifte, (Kiyamette, herkes ömrünü nerede geçirdiginden, malini nereden kazanip, nereye harcadigindan ve ilmi ile amel edip, etmediginden sorulacaktir) buyuruldu.]

- Kötü kimseyi; kötülügü ile anma, bir iyiligini bul, onu söyle. Eger kötülügü din hakkinda ise, bid’at ise onu insanlara söyle ve ona uymaktan onlari koru.
[Hadis-i serifte, (Bid'atler yayilinca, ilmi olan bunu herkese bildirsin, bildirmezse, Kur'an-i kerimi gizlemis sayilir) buyuruldu.]

- Sakin ölümü hatirindan çikarma.
[Hadis-i serifte, (Ölümü çok hatirlayanin kalbi ihya olur, ölümü de kolaylasir) buyuruldu.

- Kur’an-i kerim okumaya devam et.
[Hadis-i serifte, (Kur'an okunan evin hayri artar, melekler oraya toplanir, seytanlar oradan uzaklasir. Kur'an okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sikinti verir, bereketsiz olur. Bu evden melekler çikar, seytanlar girer) buyuruldu.]

- Bid’at ehlinden uzak dur.
[Hadis-i serifte, (Bid’at ehlinin cenazelerine gitme, onlarla birlikte namaz kilma. Ben onlardan degilim) buyuruldu.]

Küfür ehli ile zaruretsiz konusma, mümkünse onlari Islam’a davet et, degilse, onlarla dost olma [diyaloga girme]. Anneni, babani, üstadini hayir duadan unutma. Ezan okununca, hazir ol, herkesten önce mescide gel. Kabirleri ziyaret et.

Komsudan gördügün ayiplari, emanet bil; sakla, kimsenin sirrini kimseye söyleme. Seninle istisare edene dogruyu söyle. Cimrilikten sakin. Tamahkâr olan mürüvvetsiz olur. Her iste mürüvveti gözet. Ihtiyacin olsa da, kimseden bir sey isteme. Dünya ehline ragbet etme.

Yolda giderken sagina soluna bakma, önüne bak. Bahsis verilen yerlerde herkesten daha çok ver. Bir cemaat içinde iken, onlar teklif etmeden imam olma. Kadinlarin, kizlarin, gençlerin toplandiklari yerlere gitme. Fisk, çalgi, müzik ve diger haram bulunan eglence yerlerine girme.

Bu nasihatimizi, cani gönülden kabul et. Bunlarla dünya ve ahiretini süsle. Zira bunlar senin ve herkesin iyiligi içindir. Bu yolda git ve herkese de tavsiye et
Moderatöre Bildir   Logged
muhibban
okur
*

Utandırma Ya Rabbi!

« Yanıtla #121 : Haziran 15, 2008, 02:23:08 ÖS »

İmâm-ı Âzam hazretlerinin son vasiyeti, Riyâdün Nâsıhîn kitabında, kısaca şöyledir:

1- İman, dil ile ikrâr, kalb ile tasdîktir. İmanda azalma, çoğalma olmaz. Ancak parlaklığında, kuvvetinde çoğalma olur. Amel, imandan parça değildir. İman herkes için lâzım olduğu hâlde, her amel, herkes için lâzım değildir. Meselâ nisâba ulaşmayan fakir zekât vermez. Hayz ve nifas hâlindeki kadın namaz kılmaz. Fakire ve böyle özürlü kadınlara iman lâzım değildir denemez. Hayrın ve şerrin takdîri ü teâlâdandır.

2- Ameller farz, fazîlet ve günah olmak üzere üçe ayrılır.

3- (ü teâlâ Arş’ı istivâ etmiştir.) demek, (Arş’ta duruyor.) demek değildir. Arş sonradan yaratılmıştır. Hak teâlânın Arş’a ihtiyacı yoktur.

4- ü teâlânın kelâmı [Kur’ân-ı kerîm] mahlûk değildir.

5- Eshâb-ı kirâmın en üstünleri sırası ile dört halîfedir. Eshâbı seven mümin, müttekî, onlara düşman olanlar, münâfık ve şakîdir.

6- Kulların yaptığı işler mahlûktur. Çünkü kulun kendisi mahlûktur.

7- Yaratıcı ve rızık verici ü teâlâdır. İnsanlar, mümin, kâfir ve münâfık olmak üzere üçe ayrılır. Cenâb-ı Hak, mümine ibâdeti, kâfire imanı, münâfıka da ihlâsı farz kılmıştır.

8- Mest üzere mesh câizdir.

9- Kabir suâli haktır. Cennet ve Cehennem ebedîdir.

10- ü teâlâ, bütün mahlûkâtı öldükten sonra diriltir. Cennettekiler, nasıl olduğu bilinmeden, bir şeye benzetilmeden ve cihetsiz olarak ü teâlâyı göreceklerdir. Peygamber efendimizin şefaati haktır. Bütün günahı olan müminlere şefaat edecektir. Hazret-i Âişe, Hazret-i Hatice’den sonra bütün kadınların en üstünü ve müminlerin annesidir.

Elimize, dilimize, gözümüze ve kalbimize sahip olalım...
Nigah
aktif okur
**

« Yanıtla #122 : Haziran 19, 2008, 02:43:54 ÖS »

40 Sene Yatsı Abdestiyle Sabah Namazı
  İmam-ı Âzam Hazretleri hakkında, "Kırk sene, yatsı abdestiyle sabah namazını kılmıştır" denir, doğrudur.
  Hazreti İmam, giderken iki kişinin kendisi hakkında "İşte yatsı abdestiyle sabah namazını kılan zat budur" diye konuştuklarını duyar. Bunun üzerine:
- Yâ Rabbi, bu insanları yalancı çıkarma. Ben, senin huzuruna bende olmayan bir sıfatla çıkmaktan haya ederim, diyerek ondan sonra yatsı abdestiyle sabah namazını kılmaya başlamış ve bu 40 sene devam etmiş.
  Hazreti İmam'ın namaz kıldığı mescidin müezzini anlatıyor:
- Yatsı namazını kılıyorduk. İmam namazda "Zilzal" sûresini okudu. Cemaat içinde İmam-ı Âzam da vardı. Namaz bitti, herkes çıktı. İmam-ı Âzam tefekkür halinde, olduğu gibi duruyordu. Onu rahatsız etmemek için kandili yanar vaziyette bırakarak çıktım. Onun mescidde kalacağını tahmin ederek kapıyı kilitledim. Sabah ezanını okuyup içeri girdiğimde, o hâlâ ayakta ve sakalını eline almış şöyle yalvarıyordu:
- Ey zerre kadar hayrı da, zerre kadar şerri de karşılıksız bırakmayan 'ım. Bu kulunu cehennem azabından ve ona yaklaştıran şeylerden koru. Bu kulundan rahmetini esirgeme.
  İçeri girince beni farketti. Zamanın geçtiğinden haberi yoktu. Yatsı namazı yeni bitmiş zannederek:
- Kandili mi alacaksın? dedi. Ben:
- Hayır, sabah ezanını okudum, dedim. Bunun üzerine sabah olduğunu anladı ve bana:
- Bu gördüğünü kimseye söyleme, diye tenbih etti. Kendisine söz verdim ve vefatına kadar bunu kimseye söylemedim.
  Hz. imam sabah namazının sünnetini kıldı ve oturdu. Sonra bizimle beraber farzı da kıldıktan sonra çıktı. Ben anladım ki, sabah namazını yatsı namazının abdestiyle kılıyordu. Çünkü mescidin kapısı akşamdan kilitlenmişti.
  İmam-ı Âzam Hazretleri çok da cömertti. Bir gün Şakik-i Belhî ile giderlerken, karşıdan gelen bir adamın, yolunu değiştirdiğini gördü. Durumu farkeder etmez adama yetişip:
- Beni görünce neden yolunu değiştirdin? diye sorunca adam:
- Yâ imam, size olan borcumu zamanında ödeyemediğim için utandım, diye cevap verdi. Bunun üzerine İmam-ı Âzam Hazretleri:
- Eğer sen bu kadar sıkıntı içindeysen, şu insanlar şahit olsun ki, ben senden alacağım olan 10.000 dirhem borcumu sana hibe ettim. Bu vesileyle senin utanmana sebep olduğum için de beni bağışla, kusura bakma, dedi.
  İşte islam ahlakı ve işte İmam-ı Âzam Hazretleri'nin büyüklüğü. Onu küçümseyenler, buyursunlar aynı büyüklüğü kendileri de göstersinler.

Kul hayatta neye düşkünse, rûhunu o hal üzere teslim eder.”
(Rabî bin Haysem Rh.A.)
Ferzin
araştırmacı

« Yanıtla #123 : Temmuz 17, 2008, 05:56:40 ÖS »

Hanefi Mezhebi İmamı Müctehidimiz İmamı Azam Hz. leri kendisine kadılık vermek isteyen Halifeye muhalefet etti. Önce sözle. Bir gün halife kızdı;

-Yalan söylüyorsun sen bu işe layıksın. İmamı Azam Hz.leri;

-Sizin yalan söylediğini iddaa ettiğiniz bir kimse bu işe nasıl layık olabilir? deyince Halife cevap veremedi.

Fakat kızgınlığı geçmemişti. Sözle ve mantıkla mat edemediği İmamı Azam Hz. lerini cebirle yola getirmek için hapse attı ve kamçılattı.

Fakat İmamı Azam Hz. leri kendi içtihatından dönmedi. Ölümü pahasına ve;

"Gasp edilmemiş temiz bir toprağa gömünüz beni" diye vasüyet ederek Hz. 'a kavuştu.

İmamı Azam Hz.lerinin irtihal ettiği günde İmamı Şafii Hz. leri doğdu.

Fazilet Takvimi
2-Ağustos-1976
ihvan
yazar

« Yanıtla #124 : Temmuz 17, 2008, 06:39:29 ÖS »

elhamdülillah.o büyük imama bağlıyız..bilgilendiren kardeşlerimize teşekkür ederim.
telecafe
aktif okur
**

« Yanıtla #125 : Ağustos 11, 2008, 04:51:32 ÖS »

O Imam-i  A'zam  kiiiii  !!!!!!

Kablel-veladet Rasülü (s.a.v.) onu övdü.
Keskin ferasetiyle muannidleri her sahada dövdü.
Onun ilmi dirayeti karsisinda caresiz kalan nasibsizler,
Erkekce dövüsmekten kacarak, kallesce ona sövdü.

Selam,sevgi ve saygilarimizla efendim.........
Sayfa: 1 ... 5 6 [7]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
İmami Şafii Hz. leri Hakinda Malumat EVLİYAULLAH müteallim 4 686 Son Mesaj Ağustos 24, 2008, 01:16:23 ÖÖ
Gönderen: Nakkaş
İmam-ı Âzam Hazretleri'nin Pratik Zekası İSLAM-GENEL asitane 0 192 Son Mesaj Mart 20, 2008, 11:22:45 ÖS
Gönderen: asitane
İmam-ı Azam Hz.'den Nasihatler İSLAM-GENEL Asfa 2 422 Son Mesaj Mayıs 06, 2008, 02:58:17 ÖS
Gönderen: Asfa
Akşemseddin Hazretleri EVLİYAULLAH zaman_1453 2 365 Son Mesaj Temmuz 02, 2008, 07:39:17 ÖS
Gönderen: maslak
Imami azam ve akrep KISSADAN HİSSELER osmanli 1 165 Son Mesaj Ekim 21, 2008, 04:18:48 ÖS
Gönderen: ihvan
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Sadakat İslami Forumları 2004-2008
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM