Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Aralık 03, 2008, 06:20:54 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Mum Işığı ile terbiye olan Damat Efendi Hazretleri  (Okunma Sayısı 468 defa)
Lika
aktif yazar

« : Kasım 05, 2007, 08:24:00 ÖS »

Mecmau’l-Enhur fi Şerhi Mülteka’l-Ebhur eserinin sahibi Muhammed b. Süleyman, “Damat Efendi” lakabıyla meşhur olmuştur. Çünkü, bu iffet âbidesi, talebelik döneminde bir gece yarısı, mum ışığı altında ders çalışmaktadır. İlmî mütâlaalara daldığı bir esnada kapısı çalınır. O vakitte birinin gelmesinin hasıl ettiği hayret ve misafirin kimliği hakkındaki merakla hemen kapıyı açar. Karşısında genç ve güzel bir kızcağız durmaktadır. Misafir, yolunu kaybettiğini ve etrafta başka bir ışık göremediği için onun kapısını çalmaya mecbur kaldığını söyler.

Genç talebe, misafirini geri çeviremez, onu gece karanlığına ve sokağın soğuğuna terk edemez, çaresizce kızı içeri alır. Ona oturup dinlenebileceğ i bir köşe gösterdikten sonra da sabaha kadar dersine çalışmaya devam eder. Utangaç ve gizli-saklı nazarlarla onu seyreden kızcağız, bu iffetli talebenin bir haline taaccüb eder; genç, arada bir parmağını önünde yanan mumun alevine tutmakta ve bir müddet öylece bekledikten sonra geri çekmektedir.

Gün ışıdıktan sonra genç kız oradan ayrılıp evine döner. Halkın yardımıyla yolunu bularak ulaştığı ev, Osmanlı vezirlerinden birinin sarayıdır; bu genç kız da, o vezirin kerimesidir. Saray halkı, ona geceyi nerede ve nasıl geçirdiğini merakla sorarlar. Genç kız başından geçenleri, gördüklerini ve hususiyle de kendisini misafir eden talebenin tuhaf halini bir bir anlatır. Vezir, kızına yardım eden o genci sarayına davet eder ve niçin sabaha kadar elini yanan mumun üzerinde tuttuğunu ve elinin yanmasına sebep olduğunu sorar. Yusuf yüzlü genç, “Yolunu kaybettiği için kapımı çalan bir misafiri dışarıda bırakamazdım; bu sebeple onu kulübeme aldım. Şeytan beni kandırmaya yeltendiğinde, parmağımı ateşe tutarak, nefsime cehennem azabını hatırlattım ve böylece yanlış bir şey yapmaktan kurtuldum.”

Vezirin çok hoşuna giden ve teklifi kabul ederek o kızcağızla evlendikten sonra da “Damat Efendi” olarak anılagelen Muhammed b. Süleyman gibi bir hayat yaşayabilenlere ne mutlu.
Moderatöre Bildir   Logged

Mescidi Nebevi'de ayakkabısını kaybeden çocuk
Öyle kaybetmeler var ki bulmak yok sonraları...
Medine-i Münevvere'de bulunması gerekeni bulduysan kaybetme onu. Çünkü O varsa herşey var...
fatihan
Moderatör

« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2007, 08:01:12 ÖÖ »

razı olsun.

Mektubat Dersleri için Tıkla>>>
ihvan
yazar

« Yanıtla #2 : Ağustos 25, 2008, 01:48:14 ÖS »

Şeytan beni kandırmaya yeltendiğinde, parmağımı ateşe tutarak, nefsime cehennem azabını hatırlattım ve böylece yanlış bir şey yapmaktan kurtuldum.”.....................................şeytanın şerrinden şeytanlaşmış insanların şerrinden sana sığınırız ,ilahi.
hüsnülhatime
okur
*

« Yanıtla #3 : Ağustos 25, 2008, 01:52:44 ÖS »

razı olsun.Gerçekten ibretlik bir hikaye.Tabii alabilene.Rabbim ibret alabilmeyi nasip etsin.

Bak şu çeşmenin haline
İçecek tası yok
Kırma mü'minin kalbini
Yapacak ustası yok
Tuğra
popüler yazar

« Yanıtla #4 : Ağustos 25, 2008, 06:00:12 ÖS »

Teşekkürler Lika

Forum,Forum olalı böyle silgi görmedi,
markası ne sormayın iyi bilir kendini
  Hıhhh
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
: mum

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
* Sünbül Sinân ve Merkez Efendi Hazretleri * EVLİYAULLAH _313_ 1 323 Son Mesaj Ağustos 25, 2008, 01:54:11 ÖS
Gönderen: ihvan
Işığı Yanan Evler.. EDEBİYAT armonya 1 569 Son Mesaj Nisan 05, 2007, 05:49:49 ÖS
Gönderen: vildan
Yenge-kuzen gibi akraba ile olan mahremiyet İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI kutlu 14 1085 Son Mesaj Şubat 12, 2008, 03:33:54 ÖS
Gönderen: Uludag
Misbahü'l Necah Terbiye TAVSİYE KİTAPLAR Lika 0 277 Son Mesaj Kasım 05, 2007, 10:15:04 ÖS
Gönderen: Lika
32 Mum BEYİN FIRTINASI Nur-u evveL 6 550 Son Mesaj Ağustos 26, 2008, 10:07:48 ÖÖ
Gönderen: ihvan
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Sadakat İslami Forumları 2004-2008
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM