Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Mart 21, 2010, 06:52:57 pm

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Develer nasıl paylaşılır?  (Okunma Sayısı 366 defa)
Lika
Moderatör
popüler yazar

« : Kasım 14, 2008, 02:36:26 am »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Yaşlı baba ölüm döşeğindedir. Yatağının başına üç oğlunu çağırarak onlara vasiyette bulunur:
“Oğullarım!.. Ben ölünce birbirinize düşmemeniz için, sahibi olduğum 17 deveyi sizlere paylaştırmak istiyorum...
Miras olarak develerin yarısını büyük oğluma, üçte birini ortancaya, dokuzda birini ise küçük oğluma bırakıyorum...”

Babalarının ölümünden sonra, mirası vasiyete uygun olarak paylaşmak isteyen kardeşler bir araya gelirler. Fakat bir türlü işin içinden çıkamazlar.
Bu miras babalarının isteğine göre nasıl pay edilebilir ki? Çünkü 17 sayısı ne 2’ye, ne 3’e, ne de 9’a bölünebilmektedir...
Sonunda karar verirler ve bu işin üstesinden ancak köyün tecrübe ehli, yaşlı bilgesinin gelebileceğine karar verirler. Ona gider ve danışırlar.
Durumu sükunetle dinleyen bilge kişi;
“Benim de bir devem var, der. Onu da alıp yeniden hesap yapın bakalım...”

Kardeşler ihtiyar adamın cömertliğine çok şaşırsalar da, hemen 18 deveyi pay etmeye girişirler.
Önce 2’ye bölerler; büyük oğul 9 develik payını alır. Sonra 3’e bölerler; çıkan 6 deveyi de ortanca oğul alır. Daha sonra 9’a böldüklerindeyse küçük oğula 2 deve kalmış olur...
Ama bütün develer babalarının arzusuna göre paylaşıldıktan sonra, ortada fazladan bir deve kalmıştır.
Oğullar bu duruma da bir çözüm getirmesi için yaşlı bilgeye koşarlar yine. Son durumu anlatırlar...
Bilge kişi güler ve;
“İyi öyleyse, der...
Probleminiz kalmadığına göre, ben de devemi geri alayım bari...”

Bilge kişi tıpkı “bilgi ve tecrübe” gibi olaya girmiş; çözümü sağladıktan sonra ise olaydan çıkmıştır...
Problemlerini çözmede insanlara yardımcı olmuş, ama kendinden de bir şey eksilmemiştir.

Özellikle sevgi ve bilgi; verdikçe azalmayan, hatta daha da çok artan, tükenmez bir özelliğe ve güzelliğe sahiptir.

(Anonimdi)

Stop-Türkiye Gazetesi
Muammer Erkul
10 Şubat 2000 Perşembe
Moderatöre Bildir   Logged

"Aramakla bulunmaz, lakin bulanlar arayanlardır"
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Hafıza nasıl geliştirilir? SAĞLIKLI YAŞAM emirhan 5 2378 Son Mesaj Haziran 02, 2009, 04:40:16 am
Gönderen: İsra
Arkadaş nasıl olmalı? SERBEST KÜRSÜ İsra 5 6762 Son Mesaj Kasım 09, 2007, 08:34:58 pm
Gönderen: BALYALI
Nasıl Bilir? GÖNÜL SULTANLARIMIZ Fatihan 5 1362 Son Mesaj Mayıs 14, 2007, 01:20:07 pm
Gönderen: Ahi
Afrika'da güneş enerjili seyyar klinik develer HABER SAATİ Ay Işığı 0 62 Son Mesaj Aralık 19, 2009, 09:40:37 pm
Gönderen: Ay Işığı
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM