Gönderen Konu: Aşure günü ve gecesi  (Okunma sayısı 7974 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fırka-i naciye

  • okur
  • *
  • İleti: 51
    • http://www.dinibilgiler.org
Aşure günü ve gecesi
« : 27 Ocak 2007, 20:29:21 »

Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hz. Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hz. Nuh’un tufandan kurtulması, Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması, Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması, Hz. İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hz. Yakub’un, oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, Hz. Yusuf’un kuyudan çıkması, Hz. Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hz. Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]

Öteden beri Kureyş de, Resulullah da Aşure günü oruç tutardı. Medine’ye gelince de yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını emretti. (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud)

Medine’de aşure günü oruç tutan Peygamber efendimiz, Yahudilerin de oruç tuttuklarını gördü. (Niye oruç tutuyorsunuz?) diye sordu. Onlar da, (Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için) dediler. Resulullah efendimiz de, Müslümanların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, (Ben Musa aleyhisselama sizden daha layıkım) buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)

Bugün yapılacak işler:
1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani]
(Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur.) [Deylemi]
(Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ.Ahmed]

(Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a]
[Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!]

Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki:
(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud]

Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşure günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullah efendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik, (Bugün Aşure günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Resulullaha hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı.

2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun ilmihal okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)

4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

(Bugün aşure ibadet) diye aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez) buyuruldu. (Hakim)

5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)

7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)
[Bu sevaplar, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]

Hz. Hüseyin, 10 Muharremde şehid edildi. O yüce imamın şehid edilmesi, elbette bütün müslümanlar için büyük musibet ve üzüntüdür. Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ve Hz. Hamza’nın şehid edilmeleri de, böyle büyük musibet ve üzüntüdür. Fakat, Peygamber efendimiz, Hz. Hamza’nın şehid edildiği günün yıldönümlerinde matem [yas] tutmadı. Matem tutmayı da emretmedi. Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Matem tutan, ölmeden tevbe etmezse, kıyamette şiddetli azap görür.) [Müslim]

(İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birincisi, birinin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.) [Müslim]
"Mezhepsizlik Dinsizliğe Köprüdür." [ Zahid-ül-kevseri ]

Çevrimdışı ben biryolcuyum

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 170
    • harikalardiyari10
Aşure günü ve gecesi
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2007, 22:08:31 »
aydınlatıcı oldunuz teşekkürler
Senden daha yüksek birisi konuşurken onun söylediğini daha iyi bilsen bile sakın itiraz etme.

Çevrimdışı nur_

  • okur
  • *
  • İleti: 58
Aşure günü ve gecesi
« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2007, 01:26:24 »
Muharrem-i Şerifin 10.günü olan Aşure gününde,mahlukatın yaratılmasından itibaren çok büyük hadiseler zuhur etmiştir.Bunlardan bazıları şunlardır:

O gün;
Semavat ve Arz,Arş,Cennet,Cehennem,gökler,yer,Güneş,Ay,yıldız lar yaratıldı.
Adem(a.s)yaratıldı,Cennete girdi,tevbesi kabul edildi.
İbrahim(a.s)doğdu,ateşten kurtuldu.
Musa(a.s)Firavn’un zulmünden kurtulup,Firavn helak oldu.
İdris(a.s)yüksek makama çıkarıldı.
Nuh(a.s)’ın gemisi tufandan kurtulup,karaya çıktı.
Süleyman(a.s.)’a saltanat verildi.
Yunus(a.s)balığın karnından kurtuldu.
Yusuf(a.s)kuyudan çıkarıldı.
Yahya(a.s)’ın gözleri açıldı.
Eyüb(a..s)hastalıktan kurtulup,şifa buldu.
Yeryüzüne rahmet ilk bu gün yağdırıldı.
Efendimiz(s.a.v)’in torunu Hz.Hüseyin(r.anh) bugün şehit edildi.
Ve kıyametin kopması da Aşure günü olacaktır.(İmam-ı Gazali/Mukaşefetul-Kulub tercümesi syf:699)

Bu bakımdan Enbiya-i Mürselin ile alakalı birçok hadiseler bu yada zuhur ettiği için bu aya ‘’Şehrul Enbiya’’(aleyhimüsselam) buyrulmuştur.(Ruhul Beyan c.4 syf:83)
Bu ayın ilk on günü oruç tutup,onuncu günü Aşure ile iftar eden kimsenin Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin efendilerimiz ile beraber Cennete gireceği ümit edilir.Böyle yapmayanlara 8,9,10.günleri oruç tutmak tavsiye edilmektedir.Bu ayda Perşembe,Cuma,c.tesi günleri peş peşe oruç tutana 900 senelik oruç sevabı ihsan olunacağı müjdelenmiştir.
Aşure gününün orucu ise Hadis-i Şerifte ifade edildiği gibi;
‘’Ramazan-ı Şerif orucundan sonra tutulan en kıymetli oruçtur.’’(Tergıb c:2,syf:465)
Ramazan-ı şerif orucu farz kılınmadan önce Aşure orucu farz idi.Ondan sonra ise Efendimiz(s.a.v)’in hemen hemen hiç terk etmediği bir sünneti oldu.Fıkıh kitaplarında,tavsiye edilen diğer bitin oruçlar ‘’nafile’’diye zikredilirken,Aşure gününün orucu; ‘’sünnet oruç’’ diye adlandırılmıştır.Bu da onun kuvvetine işarettir.Bu oruç hakkında Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur:
‘’Aşure gününün faziletine kavuşmaya çalışınız.Çünkü o,Allahu Teala’nın günler arasında seçtiği mübarek bir gündür.O günde oruç tutana,Allah nezdinde bulunan meleklerin,peygamberlerin,şehitlerin ve salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir’’ (Şir’atul İslam şerhi syf:217)
Eshabı kiramdan Muavviz kızı Rubeyyi rivayet etmiştir:’’ Aşure gününün kuşluk vaktinde Medine civarındaki Ensar köylerine RasulAllah(s.a.v) şöyle haber göndermiştir:
‘’ Kim oruçlu olarak sabahladıysa;orucunu tamamlasın.Kim de oruç tutmadıysa;günün kalanını o güne hürmeten oruçlu gibi tamamlasın.’’
Peygamber efendimiz(s.a.v) aşure günü orucunu tavsiye buyurmuş, ancak bu günde Yahudilerin de oruç tuttuğundan onlardan ayrılmak ve onlara benzememek için 9. veya 11.günleriyle beraber tutmayı tavsiye buyurmuştur.(İmam-ı Gazali/Mukaşefetul-Kulub tercümesi syf:699)
Bazı büyükler; ‘’aşure günü vahşi hayvanlar bile bir şey yemez’’,demişlerdir.
Zühretü’rriyad adlı eserde bildirildiğine göre;avcı eline düşen bir geyik,RasulAllah(s.a.v) efendimizden,yavrularını emzirip gelmek için,şefaat istedi.Efendimiz(s.a.v) avcıya bu hususu teklif etti.Avcı akşamdan evvel gelmesini isteyince,geyik;
‘’Bu gün aşure günüdür.Bu güne hürmeten yavrularımızı gündüz emziremeyiz’’,dedi.Bunun üzerine avcı:
‘’Ya RasulAllah,bu geyiği zat-ı şeriflerinize hediye ettim,dilediğinizi yapınız’’,dedi.Efendimiz(s.a.v)’de geyiği salıverdi.(Şir’atul İslam şerhi syf:217)
Aşure gününün orucu hakkında ehemmiyetine binaen Efendimiz(s.a.v):
‘’Arefe günü oruç tutanın,gelecek sene ile geçmiş senesinin günahları bağışlanır.Aşure günü oruç tutanın ise bir senelik günahı bağışlanır’’buyurmuştur.(Tergıb C:2 syf:466)
İbn-i Abbas(r.anh)’ın rivayet ettiği bir başka hadis-i şerifte;
‘’Muharremi şerifin 10.günü oruç tutana,10 melek,10 bin şehit,10 bin hac ve umre sevabı verilir.O gün bir yetimin başını okşayana,yetimin başındaki kıllar sayısınca Cennette derece ihsan edilir.O gün bir mü’mine iftar verene,bütün mü’minleri doyurmuş gibi sevap verilir’’
(Ruhul beyan C:4 syf:83-Şir’atul İslam şerhi syf:218)


Bu günde yapılacak olan diğer ibadetlerden Eyyüb abi bahsettiği için ben yalnızca hadis-i şerifleri aktarmak istiyorum:

‘’Her kim,aşure gününde Müslümanlardan 10 kişiye selam verirse,O kişi bütün Müslümanlara selam vermiş gibidir’’ (Şir’atul İslam şerhi syf:217)
‘’Kim ki Aşure günü zerre miktarı tasaddukta bulunursa;Cenab-ı Hak ona Uhut dağı kadar sevap verir.Ve kıyamet günü o sevaplar mizana konulur’’(Şir’atul İslam şerhi)
‘’Aşure günü boy abdesti alan,ölüm hastalığından başka hastalık görmez,O gün bir hastayı ziyaret eden bütün hastaları ziyaret etmiş gibi olur.Aşure günü bir kimseye su veren isyan etmemiş gibi,affolunur’’ (ali erol/aşure risalesi)
‘’Aşure günü iki defa boy abdesti alan kişinin gözlerinde ebediyen hastalık olmaz’’(Şir’atul İslam-Riyazüz salihin)
Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:
‘’Kim ki aşure günü gusledecek olursa; anasından doğduğu gibi,Cenab-ı Hak onun günahlarını temizler’’(Şir’atul İslam)

Allah dostları bu işin hikmetini şöyle izah etmişlerdir:
‘’Aşure günü bütün sulara zemzem suyu karıştırılır.Bu nasıl olur? Denirse;nasıl ki,arzın bir cüzü olan insanoğluna bir damarından herhangi bir ilaç verilirse vücudundaki bütün kılcal damarlara varıncaya kadar o ilaç ulaşır.
Aynı şekilde arzın damarları,su kaynakları da birbirlerine bağlıdır.Aşure günü vazifeli melekler tarafından arzın bütün sularına zemzem suyu sirayet eder.Ve o gün bütün sularda zemzem bereketi olur.Yani o gün gusledene,ve içen bütün Müslümanlara biiznillah şifa olur.(Ruhul beyan C:4 syf:83)
Efendimiz(s.a.v),
‘’Kim akrabalarıyla ilişkisini kesmiş iken asure günü onları ziyaret ederse Allahu Teala ona Zekeriyya(a.s) ve İsa(a.s)’ın nasibini verir.Ve orta parmakla şehadet parmağının yakınlığı gibi Cennette o iki peygambere(aleyhimüsselam)komşu eder.(Şir’atul İslam).............
eni Seven Her Kul Uludur Ya ResulAllah Gönlü gözü Onun Doludur Ya ResulAllah

Vuslat Yolcusu

  • Ziyaretçi
Aşure günü ve gecesi
« Yanıtla #3 : 28 Ocak 2007, 02:28:54 »
Alıntı

aydınlatıcı oldunuz teşekkürler

Çevrimdışı yabangulu

  • okur
  • *
  • İleti: 63
Ynt: Aşure günü ve gecesi
« Yanıtla #4 : 28 Ekim 2013, 16:55:53 »
Allah razi olsun kaynaklar falan belirtilmis cok guzel bir calisma olmus 
emeginize saglik

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Aşure günü ve gecesi
« Yanıtla #5 : 04 Kasım 2013, 16:01:41 »
Allah Teala razı olsun, çok kıymetli bilgiler sunulmuş. İnşaAllah bu bilgilerle amel edebilmeyi nasib etsin Rabb'imiz, amin...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana