Gönderen Konu: Dikkat edin..  (Okunma sayısı 5329 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Dikkat edin..
« : 17 Haziran 2005, 21:49:09 »

Kişiye şer olarak, Müslüman kardeşini tahkir etmesi yeterlidir. Her müslümanın malı, kanı ve ırzı diğer müslümana haramdır. Allah sizi sûretlerinize ve kalıplarınıza bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar.



"Ey mü'minler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık, ne kötü bir isimdir! Kim de tevbe etmezse, işte onlar zalimlerdir.

Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Hanginiz ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır? İşte bundan tiksindiniz. O hâlde Allah'tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.

Resûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurdular ki:
"Sakın zanna yer vermeyin. Zira zan, sözlerin en yalanıdır. Tecessüs etmeyin, başkasının haberi peşine düşmeyin, rekabet etmeyin, hasetleşmeyin, birbirinize buğzetmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları! Allah'ın emrettiği şekilde kardeş olun. Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona ihanet etmez, zulmetmez, onu mahrum bırakmaz, onu tahkir etmez.

Kişiye şer olarak, Müslüman kardeşini tahkir etmesi yeterlidir. Her müslümanın malı, kanı ve ırzı diğer müslümana haramdır. Allah sizin sûretlerinize ve kalıplarınıza bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar. Takva şuradadır eliyle göğsünü işaret etti:
Sakın ha! Birinizin satışı üzerine satış yapmayın. Ey Allah'ın kulları! Kardeş olun. Bir müslümanın kardeşine üç günden fazla küsmesi helâl olmaz."

Bir adam hanımı ile birlikte dağ evinde mutlu bir hayat sürmektedirler. Tek sıkıntıları bir çocuklarının olmamasıdır. Bir zaman sonra kadın kocasına sevindirici haberi verir:

"Efendi, hamileyim; çocuğumuz olacak." Aradan bir zaman geçer, doğum günü yaklaşır. Bu sırada beklenmedik bir hâdise meydana gelir. Kadının kocasında amansız bir hastalık peyda olur. Bir hafta içinde adam hastalığın pençesinde erir ve bir hafta sonunda vefat eder. Kadın dağ başında, başına gelen bu felakete çok ama çok üzülür. Allah'tan gelene yapacak bir şey de yoktur. Şimdi onun bir teselli kaynağı vardır, o da bir ay sonra doğacak olan çocuğudur. Artık onun için çalışacak, çırpınacaktır.
Kadın ormanda evinin ihtiyaçlarını temine çalışırken, diğer yanda da doğacak çocuğuna hazırlıklar yapmaktadır. Yine ihtiyaçlarını temin için ormana gitmiştir. Derken karşısına yaralı bir gelincik çıkmaz mı? Kadın gelinciğin hâline çok acır, onu yanına alarak dağ evine götürür. İmkânları ölçüsünde yarasına bakar, yemeğini verir. Gelincik eski sağlığına tekrar kavuşur. Kadın ile gelincik çok iyi dost olurlar. Kadın gelinciği çok sevmiştir. Gelincik, yalnızlığında ona arkadaş olmuştur. Her ne kadar lisanen konuşamazlarsa da hâl dili ile çok iyi anlaşmaktadırlar.
Derken kadın doğum yapar, sağlıklı bir erkek çocuk doğurmuştur. Artık evlerinde üç kişidirler. Kadının kalbinde hep bir şüphe vardır. Gelincik, çocuğuna bir zarar verir mi? İhtimal vermese de zaman zaman bu endişeyi içinden geçirir.

Bebek iki aylık olmuştur. Bir ara kadın bazı ihtiyaçların temini için evinden uzaklaşması gerekir. Evde gelincik ile bebek yalnız kalmıştır. Kadın dışarıdaki işini bitirir bitirmez, koşarak eve gelir. Gelirken yine o endişe içini kaplar. Heyecanla kapıdan içeri girdiğinde, korktuğunun başına geldiğini görür. Bebeğin bulunduğu yatak dağınıktır, örtüler kan içindedir. Gelinciğinde ağzı yüzü kan içindedir. Kadın:

"Eyvah korktuğum başıma geldi!" diye feryadı basar. Can havli ile intikam almak için gelinciğe saldırır. Gözü hiçbir şey görmez. Bbir çırpıda gelinciği paramparça eder. Hırsını alamaz, gelinciğin cansız bedenini yerden yere çalar.
O da ne? Örtülerin altından bir çocuk ağlaması gelmiyor mu? Çocuğunun yattığı yataktaki kanlı örtüleri kaldırdığında dehşetli bir manzara ile karşı karşıya kalır. Bebeği sapasağlam hayattadır; ancak bebeğin yanında oldukça büyük, parçalanmış bir yılan bulunmaktadır. Gelincik bebeği yılandan korumuş, yılanın bebeğe zarar vermesini önlemek için yılanı parçalamıştır; ancak bu yaptığının karşılığında canından olmuştur.(alıntı)

Çevrimdışı muallim

  • yazar
  • ****
  • İleti: 758
Re: Dikkat edin..
« Yanıtla #1 : 17 Haziran 2005, 22:15:31 »
Alıntı yapılan: "isra"
Kişiye şer olarak, Müslüman kardeşini tahkir etmesi yeterlidir. Her müslümanın malı, kanı ve ırzı diğer müslümana haramdır. Allah sizi sûretlerinize ve kalıplarınıza bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar.
"Ey mü'minler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler.
.

Cok dikkat etmek gerek hele boyle bir zamanda korunmanın imkansız oldugu bir donemde maneviyatımızı muhafaza etmek için elimizden geleni en iyi seekilde yapmak gerek.

Dilimize sahip cıkmalıyız. Atmak tutmak yok Mumkunse konusmayacagız.
Allah salihlerden kılsın .Bu devirde yasamak hakikaten zor.
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

Çevrimdışı racül

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1267
Dikkat edin..
« Yanıtla #2 : 18 Haziran 2005, 02:25:55 »
evet gereksiz süpheler zararlidir..
her ihtimali göz önünde bulundurmakla, zannin üzerine kacak gökdelen dikmek arasindaki farka riayet etmek lazim..

hikayeyle cok güzel baglamissin...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

Çevrimdışı sahsuvar

  • okur
  • *
  • İleti: 80
Dikkat edin..
« Yanıtla #3 : 18 Haziran 2005, 12:19:58 »
gelıncıge uzuldum.....ıcım ezıldı be....

bedenı nefıs yonetırse bu olur akıl yonetırse kısı beden sehrıne sultan olur....olay bu

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Dikkat edin..
« Yanıtla #4 : 19 Haziran 2005, 04:59:52 »
Alıntı
gelıncıge uzuldum.....
Bizde böyle hatalar yapmamak için sabırlı olup iyice düşünüp öyle hareket  etmeliyiz

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Dikkat edin..
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2008, 03:45:36 »
Alıntı
Allah salihlerden kılsın

Amin..
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim