Gönderen Konu: Dua ederken...  (Okunma sayısı 6135 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Dua ederken...
« : 24 Eylül 2009, 05:53:48 »

Dua ederken, kabul olunacağına inanmak lazımdır. “Ben kötü bir kulum, şu kadar zamandır dua ediyorum da n’oldu? Bir netice alamadım” demek yanlıştır...

Dua her zaman yapılır, fakat bazı vakitlerdeki dualar daha çok kıymetlidir... Mesela; cuma gecesi, seher vaktinde, hastalık halinde, farz namazlardan sonra, kırık kalble ve seferde iken yapılan dualar makbuldür...

Dua etmek başlı başına ibadettir, sevap kazandırır. Rabbimizin beraberliğini kazandırır, Hadis-i kudside buyuruluyor ki: “Kulum beni nasıl bilirse, ona öyle muâmele ederim. Bana dua ettiği zaman da onunla beraberim.” Kabul olmazsa bile bu nimet bize kâfidir. Ki kabul olmaması mümkün değildir. Bir hadis-i şerifte; “Allahü teâlâ kerimdir, kendisine açılan elleri boş çevirmek istemez” buyuruluyor.

Yine bir rivâyet var ki; yapılan dualara karşılık olarak üç şeyden biri verilir: Ya hemen kabul edilir, aynen, istenildiği gibi verilir veya tehir edilir, sonra verilir. İstediği şey onun için o anda iyi olmayabilir. Şeker hastasının tatlı istemesi gibi. Veya dünyada hiç verilmez ama, ahirette ona sevap olarak verilir ve ona denilir ki: Sen dünyadayken dua etmiştin ya, kabul olunmamıştı, işte bu sevaplar onun karşılığıdır. Bunun üzerine Eshab-ı kirâm (aleyhimürrıdvan) dediler ki: Öylese biz de çok dua edeceğiz. Sevgili Peygamberimiz (aleyhisselâm) şöyle buyurdu: “O da size daha çok verecektir.”
Cenab-ı Hak’tan istenince memnun olur, kullarından da istenince üzülür, bundan hoşlanmazlar.

KABUL OLMASI İÇİN...

Duaların kabul görmesi için helâl lokma yemeliyiz. Vücudumuz, haramlardan beslenmişse veya sırtımızdaki elbiseler haramdan alınmışsa, yapılan dualar kabul görmez...

Kırık kalple yapılan dualar daha makbuldür... Bir adam Süfyan-ı Sevri hazretlerine gelir ve der ki:

-Bizim aile çok kalabalık, gelirimiz de azdır, sıkıntılı bir hayat yaşıyoruz. Bazen evden un istiyorlar, yağ istiyorlar, bende de hiç para olmuyor, çok üzülüyorum, dua buyurun da Rabbimiz bize biraz daha fazla imkân versin.
Ona şöyle cevap verir:

-Senden bu gıda maddeleri istendiğinde sende de para yoksa, kalbin kırılır. Rabbimiz hadis-i kutside buyuruyor ki; “Ben kalbi kırık olanların yanındayım.” O zaman senin duan, bizim duamızdan daha kıymetlidir öyle hallerde sen hem kendine dua et, hem de bize...

Seher vakti yapılan dualar makbuldür. Yusuf aleyhisselamın kardeşleri, yaptıklarından dolayı babalarından af olunmaları için dua istediler. O da, “Size sonra dua edeceğim” dedi ve seher vaktinde (sabah namazından önce) onların mağfireti için dua etti ve affedildiler.

Dua ederken, kabul olunacağına inanmak lazım. “Benim duamdan ne çıkar, ben kötü bir kulum, şu kadar zamandır dua ediyorum da n’oldu? Bir netice alamadım” demek yanlıştır.

Mahlûkâtın en kötüsü olan şeytan, cennetten çıkarılınca şöyle dua etti: “Ya Rabbi kıyâmete kadar canımı alma, beni yaşat.” Duası kabul olundu. Kendi düşmanının bile duasını reddetmeyen Rabbimiz, hiç bizim dualarımızı geri çevirir mi?

Dua ederken, yalvararak dua etmeli, muhtaç ve aciz olduğumuzu düşünmeliyiz. Bir kul, kendini ne kadar küçük görür, mütevazı olursa, Cenab-ı Hakk’ın indinde o kadar yükselir. Kendini ne kadar büyük görür kibirlenirse, o kadar alçalır...

Huzurlu, sıhhatli zamanlarda dua edersek, sıkıntılı ve hasta olduğumuz vakitlerdeki dualarımızın kabulüne vesile olur. Nimete kavuştuğumuzda dua etmezsek, nimetlerin elden çıktığından sonraki dualar pek kıymetli olmaz.

ÖNCE TÖVBE ETMELİYİZ...

Duaya başlamadan önce tövbe etmeliyiz. Bilerek veya bilmeyerek yüzlerce günâh işliyoruz. Tövbenin şartları yerine gelirse, hiç günâh işlememiş gibi oluruz.

Duaya Rabbimize hamd ederek ve Salevat-ı şerife ile başlamalı, bitiminde de yine Salevat-ı şerife okumalıyız. Salevât, kabul edilmiş duadır. Rabbimiz, melekleri ile beraber sevgili Peygamberimize Salevat getiriyorlar.

Bir duanın baş tarafı kabul edilir, sonu da kabul görmüşse, ortadakilerin de onların hatırına kabul edilmesi umulur.
Ne dua edersek edelim, daima “hayırlı ise olsun” demeliyiz. Neyin hayırlı, neyin hayırsız olduğunu biz bilemeyiz, ama Rabbimiz bilir...

M.Said Arvas

Çevrimdışı abdullah1967

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Dua ederken...
« Yanıtla #1 : 18 Ekim 2009, 03:00:37 »
azinizi ve yüreyiniz hüzün gurmesin cok gözel izah rtmissiniz

Çevrimdışı Buğulu Ay

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 237
  • varlığınıza şükretmeyenleri yokluğunuzla cezalndrn
Ynt: Dua ederken...
« Yanıtla #2 : 18 Ekim 2009, 15:09:09 »
yazıyı görünce dikkatimi çekti. açıkcası son zamanlarda yakındığım bir durumdu bu mesele ümit pınarlarım kurumuş gibiydi hatta acaba dua etmesemmi diye geçiriyordum içimden. şu ana kadar çok istediğim hiçbir şey olmadı sebebini bilmiyorum burda sayılanların hepsini yaptım yine olmadı sanırım benim dünyada pek nasibim yok bunu anladım. Ama Allah arada bir sevdiği kullarının dünyadada dualarını kabul ederek yüzünü güldürsede bizde biraz daha şevke gelsek demeden edemiyorum kalbimden söylediğim bir şey doğrusu ister istemez  yıllarca dua edipte kabul olmadığını görünce insanın şevki kırılıyor biraz dua açısından. farz ibadetler zaten  kulluk vazifemiz. nasip kısmına gelince kursağımdan geçen lokmaya kim mani olabilir ki Allah onu benim için taksim ettikten sonra. işte hayata tutunmak ancak amaçlarla oluyor dini ve dünyevi isteklerim şahsım adına pek gerçekleşmedi. sanırım istemek yerine bişeyleri daha çok ibadet etsem daha iyi olacak diye düşünüyorum ben duaya çok zaman ayıran bir insandım. bu yazıdan sonra tevbesiz dua etmezdim ama tevbeye daha çok zaman  ayırsam daha iyi olacak galiba. buda benim kanaatim.

Allahım sen beni verdiklerinden razı eyle ve razı olduğun kullarından eyle beni.. amin
BENİM DOĞRU SÖYLEMEM, BANA DOST BIRAKMADI. (Hz. Ömer r.a.)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

الله هو ا لو لي

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Dua ederken...
« Yanıtla #3 : 18 Ekim 2009, 16:28:28 »
Buluğu Ay kardeşim her şeyin bir zamanı vakti vardır.belkide sizin için hayırlı olan vakit daha gelmedi.Dualrım kabul olmadı diye dua etmekten vazgeçmeyin.Ayrıca duaların makbul olduğu seher vakti,yağmur yağdığı vakit,perşembe geceleri ve mübarek günlerde dua etmeyin unutmayın.

Hem dualarımız bu dünya kabul olmasa bile ahirette dualarımız karşılığını alacağız inşaAllah  :)

Çevrimdışı lalegül

  • yazar
  • ****
  • İleti: 513
    • Sidre.net
Ynt: Dua ederken...
« Yanıtla #4 : 18 Ekim 2009, 17:31:15 »

Hem dualarımız bu dünya kabul olmasa bile ahirette dualarımız karşılığını alacağız inşaAllah  :)

Şu rahmete bakın ki,
insanlar bütün azalarıyla günah işlerken,
sadece diliyle yaptığı tövbeyle affolunuyor.

Aziz Mahmud Hüdai (k.s)

Çevrimdışı Buğulu Ay

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 237
  • varlığınıza şükretmeyenleri yokluğunuzla cezalndrn
Ynt: Dua ederken...
« Yanıtla #5 : 18 Ekim 2009, 18:36:46 »
dedimya isra kardeşim bütün yolları denedim. ben bundan sonra duaya ayırdığım vakti ki çok fazla ayırırdım zamanımı istiğfara ayırmayı düşünüyorum. bu yazıdan sonra böyle bir karar aldım. çünkü sayılan bütün yöntemlerin hepsini yaptım ben. Evet onuda belirttim hiç bir eylemimiz havada asılı kalmayacak, boşlukta. bunu biliyorumda. ama hayatta hiç bişey bulamamış ve istekerlinin hiçbirine ulaşamamış biri olarak arada bir insani bir duyguyla şevkim kırılmıyor değil hani. Allah verdiklerinden razı eylesin inş. beni ve razı olduğu kullardan eylesin.ümit kesmek değil ama bu duygu daha başka bir duygu ümit kessek iman gider hem ondan ümit kessek başka kapımı var ki başka yön mü var bunu bildğimiz halde nasıl başka bir yön olmadığını bildğimiz halde başka arayışlar içinde olabilirizki haşa.Allah korusun. demekki benim duaya değil tevbeye ihtiyacım var bu zamandan sonra bunu anladım herkesin hayatttan başka nasipleri var bunuda unutmamak lazım. :)
BENİM DOĞRU SÖYLEMEM, BANA DOST BIRAKMADI. (Hz. Ömer r.a.)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

الله هو ا لو لي

Çevrimdışı bburaks

  • okur
  • *
  • İleti: 64
Ynt: Dua ederken...
« Yanıtla #6 : 18 Ekim 2009, 18:57:21 »
izahinıza cok teşekkür ediyorum paylaşım için sagolun
Ey kul
Etme dünya nazı
Kıl namazını
Sonra kılarız diyenin
Dün kıldık namazını