|
MAVERA02
|
 |
« : Haziran 11, 2008, 01:35:02 ÖS » |
|
’A TANRI DENİR Mİ? VE YARATMAK KELİMESİ 'a "tanrı" denip denmeyeceğini yine 'ın bize öğrettiği isimlerine bakarak cevap verelim.
Eğer 'ın ve Resulü'nün öğrettikleri isimler arasında varsa, 'a Rahman dediğimiz gibi tanrı da deriz. Ama yoksa, kullarına kendini o isimle tanıtmamışsa diyemeyiz. Bu konuya bir ayetle açıklık getirelim;
"En güzel isimler (el-esmâü'l-hüsnâ) 'ındır. O halde O'na o güzel isimlerle dua edin...." (S.Araf 180)
Yani bu ayetin bir diğer mânası da, bu isimler arasında olmayan isimlerle dua etmeyin manasına da gelir. Kaldı ki, tanrı kelimesi yer tanrısı, gök tanrısı gibi insanlar tarafından uydurulan ve ilah olma özelliklerinden uzak olan şeyler için kullanılıyor.
içinde tanrı kelimesini kullanan kişinin kastı, yukarıdaki ilahlar kategorisinde 'a bir yer vermekse, bu niyet o insanı baş aşağı götürür, yok eğer cehaletinden dolayı söylüyorsa mâzur görülmesi umulur.
İnsanlar bile kendilerini kendilerinden düşük mahlûkat kategorisinde bir isimle anan kişilerden rahatsız olurlar. Mesela bir insanı "inek" diye çağırsak her halde memnun olmayacak ve tepki gösterecek, insan bile kendinden aşağı başka mahlûkların seviyesinde bir isimle isimlendirildiğinde sinirleniyorsa, 'ın cc. ne derece gazaplanacağı çok açık görülmektedir.
Bundan sakınmalı, böyle söyleyen insanları da tatlı bir şekilde uyarmalıyız.....
Bilhassa dinle pek alâkası olmayan kişilerin demeyi dillerine yakıştıramadıkları için (veya ismini söylemek onların dillerine yakışmadığı için) özellikle demeyip “Tanrı” demeye özen gösterirler.
Ama çok enteresan bir tesbit vardır: Bir kaza bela, zelzele ve ölüm ve bir tehlike anında hiç kimsenin (Tanrı Tanrı) diye bağırdıkları duyulmamıştır. Hepsi diye bağırırlar. Çünkü “ c.c lafzı” (Câmi-ul esmâ ve sıfat) diye tâbir edilen Cenâb-ı hakkın bütün ismlerini içinde gizleyen en büyük ismi dir.
Bir de yine bir çok insan tarafından çok kullanılan sakıncalı bir kelime “Yaratmak” Yaratmak Ancak ’a mahsustur. Bu kelimeyi dilimize sokanlar kasdi olarak sokmuşlardır ve bir çok insanın dilini de ifsad etmekte başarılı olmuşlardır. (Benim yarattığım eser, Olay yarattı, Bazı sanatçılar için: o’nu yaratan benim) gibi dinen insanı tehlikeye düşürecek kelimeler çok kullanılmaktadır.
Aslında bu kelimenin dilimize sokulmasındaki asıl sebep “ ’ın hâlık” yaratıcılık vasfını, yaratmak ’a mahsus değildir, bak biz de hâşâ yaratabiliyoruz imajını meydana getirerek insanların inanç ve itikadını bozmaktır. Yaratmak yoktan var etmektir, Yâsin-i şerifin son âyetlerinde “Cenâb-ı hak bir şeyin olmasını murâd ettiği zaman ol der hemen oluveriri” buyuruluyor. İnsanların bunu yapmaları mümkün değildir, insanlar ancak “ ’ın önceden yarattığı şeyleri açığa çıkarıp icâd edebilirler)
Onun için bu kelimeyi ’ın dışında başka sözlerin içinde kullanmamaya özen göstermeliyiz. Bile bile bu kelimeyi kullanan insan dinden çıkar. İnanan insanların bu konularda çok hassas olmaları gerekmektedir. A.Kadir ÖKSÜZ
|
Doğru olsam ok gibi, yabana atarlar beni Eğri olsam yay gibi, elde tutarlar beni
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #1 : Haziran 11, 2008, 02:17:28 ÖS » |
|
ifadeler güzel tesekkür ederiz.iki kelime ile isi bitirelim tanri tapacak manasina gelmekle daha ziyade putlara verilen isimdir.Allaha izafe olmaz hic bir zaman  isminin yerine veya diger sifatlerinin yerine kullanilmaz,
|
1430 hicri yilbasiniz ve muharremi serifiniz mübarek olsun
|
|
|
|
Evfacan
|
 |
« Yanıtla #2 : Haziran 11, 2008, 08:03:40 ÖS » |
|
|
Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur
|
|
|
korkmaz
Yeni üye
Offline
Mesaj Sayısı: 13
|
 |
« Yanıtla #3 : Haziran 13, 2008, 12:31:41 ÖÖ » |
|
slm alk cok güzel bir sekilde anlasilir dilde yazmissiniz tesekkür ediyorum cenabi hak razi ve memnun olsun. Aslinda bu yaziyi tüm msn lere yollamak lazim isde emri bil maruf nehyi anil münker böylede olabilr cünki toplumun kanayan bir yarasi bu meseleler, Herkesin bu konulari dini yönden avantas ve dezavantajlarini ögrenmesi latim saygi ve sevgi ile
|
|
|
|
|
|
istikamet şehadet
|
 |
« Yanıtla #4 : Haziran 13, 2008, 01:16:58 ÖS » |
|
mavera02 kardeşim  razı olsun çok güzel anlattın uyardığımız zaman tepki verenler olsada uyarmaya devam Rabbim onlara uykudan uyanışı nasıp etsin.....
|
<..beraber ağlamaktaki tatlılık kadar hiçbir şey kalpleri birbirine bağlamaz..>
|
|
|
|
fatihan
|
 |
« Yanıtla #5 : Haziran 13, 2008, 06:31:33 ÖS » |
|
Ben bu kelimenin kullanılmasının hoş olmamakla beraber sakıncası olmadığını işitmiştim.Lakin burada insanı dinden çıkarabilir gibi bir ifade var...
|
|
|
|
itaat
Yeni üye
Offline
Mesaj Sayısı: 2
|
 |
« Yanıtla #6 : Temmuz 15, 2008, 08:32:37 ÖS » |
|
Bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz.Bir öğretmenimle bu mevzuyu sormuştum O da mahdud bir yaratmanın insana verildiğini söyledi belkide ne demek istedidiğini anlayamadım  ım bizleri onu ve onun gibi düşünenleri hidayet et
|
|
|
|
|
|
ASUDE
|
 |
« Yanıtla #7 : Temmuz 16, 2008, 06:20:12 ÖS » |
|
emeğinize sağlık çok güzel bir yazı....
|
<<<Ya Gel Artık Güldür Benim Yüzümü Yada Bakma SEVİYORUM Der Gibi...>>>
|
|
|
|
MAVERA02
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 07, 2008, 11:29:36 ÖS » |
|
razı olsun hepinizden, teşekkür ederim.
|
Doğru olsam ok gibi, yabana atarlar beni Eğri olsam yay gibi, elde tutarlar beni
|
|
|
|