Gönderen Konu: Müminler Kardeştir...  (Okunma sayısı 7377 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dosteli

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 43
Müminler Kardeştir...
« : 06 Ocak 2009, 18:37:37 »

Hak Teâlâ Hazretleri Hucurât suresinde “Mü’minler ancak kardeştirler. Onun için (herhangi bir anlaşmazlıkta) kardeşlerinizin arasını düzeltiniz ve Allah’tan korkun ki rahmete şâyan olasınız.” (Hucurât: 49/10)
Gerçekten mü’minler bir köke, bir asla bağlıdırlar. O kök ise ebedî hayatı kazandıran îmândır.
Mü’minlerin haklarını korumak ve menfaatlerini gözetmekteki din kardeşliğinizi Allah’tan korkarak yapın!

Kardeşlik olan yerde şefkat ve merhamet vardır.
Bir kul kendisi için arzuladığı şeyleri mü’min kardeşleri için de arzulamazsa, îmânı kemâle ermiş sayılmaz. Nitekim Resûlullah (s.a.v.) bir hadîs-i şerîfinde şöyle buyuruyor:

“Sizden herhangi biriniz kendisi için arzuladıklarını mü’min kardeşleri için de arzulamadıkça îmân etmiş olmaz.”

Diğer bir hadîs-i şerifte “Allah için sevmek ve Allah için buğz etmek îmânın bir parçasıdır.” buyrulmuştur.
Şu halde, şeriata uygun şekilde birbirlerine acımak, birbirlerini sevmek, birbirleriyle yardımlaşmak, İslamiyet’in haklarını korumak ve Dîn-i Muhammedî’yi yüceltmek, bütün Müslümanların üzerine vâciptir. Ve bu bakımdan bütün mü’minler tek kişi, tek vücûd gibidirler.

Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz şu hadîs-i şeriflerinde bunu ne güzel ifade buyurmuşlardır:
“Mü’minler tek vücûd gibidirler. Bir organ acı çektiğinde vücûdun diğer organları da uykusunu kaybedip ateşler içinde onun acısını hissederler.”

Diğer hadîs-i şeriflerde mü’minler hakkında şöyle buyruluyor:

“Birbirlerine acımakta, birbirlerini sevmekte ve birbirlerine şefkat göstermekte mü’minlerin bir vücûd gibi olduklarını görürsün. (Bu vücûdun) bir organı acı çektiği zaman diğer organlar da uykusunu kaybedip ateşler içerisinde onun acısını duyarlar.”

“Mü’minler, birbirlerine kenetlenmiş (bölümlerden meydana gelmiş) bir bina gibidirler.”

“Mü’min Allah için sever ve Allah için sevilir. Sevmeyen ve sevilmeyen kimsede hayır yoktur.”

“Mü’min kardeşiyle çok kendi başına azdır.”

“Nefsimi kudret elinde tutan Cenâb-ı Allah’a yemin ederim ki, îmân etmedikçe cennete giremezsiniz. Ve birbirlerinizi sevmedikçe de (kâmil) mü’min olamazsınız. Size bir şey söyleyeyim, onu yaptığınız takdirde sevişirsiniz. Aranızda selâmı yayınız.”

Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz bizleri diğer taraftan Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretlerinin şu kudsî hadîsiyle müjdeliyor:

“Benim için sevişenler, Benim için ziyaretleşenler, Benim için birbirlerine ikramda bulunanlar ve Benim için birbirlerine güvenerek dost olanlar, Benim muhabbetimi kazanmıştır.”

Ayrıca Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde “Yedi sınıf insan vardır ki Allah Teâlâ Hazretleri onları, hiçbir gölgenin bulunmadığı bir günde Arş’ın gölgesiyle gölgelendirir. (Bu sınıflardan biri de) birbirlerini Allah için severek, hayatlarını böyle geçiren ve bu hâl üzere vefât eden iki kişidir.” buyurmuşlardır.[/b]
[/size]
Bu dünyanın cefâsından sefâsına sıra gelmez, gâfil olma, ilme çalış, geçen günler geri gelmez.