Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Ocak 09, 2009, 09:13:26 ÖÖ

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Perşembe Günü Cuma Namazı Kılınırsa  (Okunma Sayısı 1020 defa)
fatihan
Moderatör

« : Nisan 18, 2007, 03:00:03 ÖS »

Yer İstanbul’un Eminönü ilçesinde yer alan Mahmutpaşa semti. Malum Mahmutpaşa yakın tarihe kadar İstanbul’un en dinamik ticari merkezlerinden biriydi. Özellikle tekstil ağırlıklı Anadolu’ya mal sevkiyatı buradan olurdu. Şimdilerde gerek kimi esnafın başta İkitelli olmak üzere başka yerlere taşınması, gerekse de Anadolu’da bazı illerin de ticari merkez haline gelmesiyle eski canlılığını büyük ölçüde yitirdi.

Anadolu’dan çoğu kere günübirlik gelen tüccarların bu semtteki camilerde namazlarını eda etmesi nedeniyle, bu bölgedeki camilerin özellikle öğle ve ikindi namazlarındaki cemaatinin büyük bölümü çoğu kere birbirini tanımaz. Cuma günleri ise bölge esnafı çoğunluktadır bu semtteki camilerde.

Böyle günlerden birinde, caminin imamı her zaman öğle namazının sünnetini imam odasına kılarken, o gün her nasılsa cemaatin arasında kılmak ister ve cuma günlerinden kalan alışkanlıkla namazın sünnetini minberin önünde kılar. Tabi bu arada günlerden perşembedir.
Öğle ezanını okuyup yerine geçen müezzin imamı minberin önünde görünce, “ , bugün Cuma mıydı, nasıl oldu da unutmuşum, şaşılacak şey...” diye geçirir içinden. Ayıp olmasın, yanlış anlarlar diye yanındakilere de bugün günlerden ne diye soramaz.

İmamın cuma günleri dışında minberin önünde namaz kıldığını hiç görmediğinden dolayı, içi rahat etmese de sünneti kıldıktan sonra kalkar ve Cuma namazı için başlar iç ezanı okumaya.

Bu sefer şaşırma sırası imamda ve cemaattedir. İmam, “ , bugün cumamıymış... Demek sünneti burada kılma arzumun nedeni de aslında bugün cuma olmasıymış...” diye geçirir içinden. Farkına varmadan doğru bir iş yaptığını düşünür. Cemaat de o gün cuma olmasına şaşırsa da, hiç kimse gafil müslüman durumuna düşmemek için yandakine soramaz, “bugün günlerden cuma mı?” diye.

İç ezan devam ederken imam minbere çıkar ve üst merdivende sürekli duran hutbe kitabından bir bölüm seçerek okur hutbesini. Ardından da Cuma namazı kılınır.

İşin gerçeği, namaz sonrası cemaat işyerlerine dağılınca anlaşılır. Hiçbir namazı terk etmediklerini gördükleri esnaf arkadaşlarından cuma namazına gitmeyenler olduğunu görünce çıkar işin aslı ortaya.
Günlerden perşembedir. İmamın namazı minberin önünde kılmasının önce müezzini yanıltması, ardından başta imam olmak üzere cemaatin, “gafil müslüman” yerine düşmemek için yanındakilere bugün günlerden ne diye soramaması üzerine yanlışlıklar zinciri çıkar ortaya. Yaşanan tablo inanılır gibi değilse de, gerçek gün gibi ortadadır.

(kaynak; haber7-Prof. Dr. Osman Özsoy)
Moderatöre Bildir   Logged

Mektubat Dersleri için Tıkla>>>    
Evlilik Rehberiniz
www.evlilikmektebi.com
kenz
aktif yazar

« Yanıtla #1 : Nisan 18, 2007, 06:05:48 ÖS »

:?  :(

İNSAN akli ile melekleşen nefsi ile iblisleşen bir aciptir İNSAN
İNSAN kendi kabahatini bilmeyen cehli ile dünyalara sığmayan bir mağrurdur İNSAN
İNSAN bütün zaaf ve acziyyetine rağmen kudrete kafa tutan taşkın bir şaşkındır İNSAN
İNSAN maziye bağlı hâle aldanmış istikbali gözler bir taştır İNSAN
ankebut-57
aktif yazar

« Yanıtla #2 : Nisan 19, 2007, 11:46:59 ÖÖ »

Alıntı sahibi: "kenz"
:?  :(

Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشقْ)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)

www.ayasofyacami.com
Himmet
aktif yazar

« Yanıtla #3 : Nisan 19, 2007, 07:28:19 ÖS »

Birkaç ay önce bizimde başımıza benzer bir durum gelmişti.

Annemle alışveriş için çarşıya gitmiştik.Önce öğlen namazlarımızı kılalım dedik.
İlk sünnetleri kıldık sonra farzı için imama uyduk.Meğer cuma namazı kılınıyormuş. :(
Hoca ikinci rekatte selam verince başımdan aşağı kaynar sular döküldü. :cry:

Aklıma sosyetenin inatla kıldığı cuma namazları gelmişti. Gülen

Şiirler yazdım sana okuyamadım
Hep yanımdaydın oysa dokunamadım
Sana ben hayaller düşler büyüttüm
Sana ben gözümde yaşlar büyüttüm
Söyleyemedim..
müteallim
Moderatör

« Yanıtla #4 : Nisan 20, 2007, 12:48:06 ÖÖ »

Alıntı sahibi: "Himmet"

Annemle alışveriş için çarşıya gitmiştik.Önce öğlen namazlarımızı kılalım dedik.
İlk sünnetleri kıldık sonra farzı için imama uyduk.Meğer cuma namazı kılınıyormuş. :(

1430 hicri yilbasiniz ve muharremi serifiniz mübarek olsun
osmanli
Moderatör

« Yanıtla #5 : Nisan 20, 2007, 09:44:20 ÖÖ »

Alıntı sahibi: "müteallim"

Müsenna
yazar

« Yanıtla #6 : Nisan 20, 2007, 06:35:44 ÖS »

kabul etsin Gülen

Fekün za-iktisadin fi umurike külliha.
Feahsin ahval’l-feta husnü kasdihi.
Himmet
aktif yazar

« Yanıtla #7 : Nisan 21, 2007, 12:01:41 ÖS »

Amiin rahname..  Gülen

Şiirler yazdım sana okuyamadım
Hep yanımdaydın oysa dokunamadım
Sana ben hayaller düşler büyüttüm
Sana ben gözümde yaşlar büyüttüm
Söyleyemedim..
İsra
Moderatör

« Yanıtla #8 : Nisan 21, 2007, 03:33:20 ÖS »

Gülen

samsunlu
Yeni üye
*

« Yanıtla #9 : Nisan 24, 2007, 02:36:00 ÖS »

:(  :(
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Cuma günü ve namazi CUMA SOHBET, HUTBE VE VAAZ ARŞİVİ müteallim 1 1642 Son Mesaj Nisan 18, 2008, 11:36:40 ÖÖ
Gönderen: bin_sultan
cuma namazı vakti sınav İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI İsra 2 751 Son Mesaj Ocak 28, 2007, 10:32:43 ÖS
Gönderen: İsra
Cuma günü ve gecesinde ne okumalı KUR'AN-I KERİM VE SÜNNET-İ SENİYYE ben biryolcuyum 1 509 Son Mesaj Şubat 02, 2007, 06:20:30 ÖS
Gönderen: Ahi
CUMA GÜNÜ İSLAM-GENEL kenz 8 923 Son Mesaj Mart 15, 2008, 03:58:56 ÖS
Gönderen: Asfa
Cuma namazı ve zuhri ahir FIKIH VE İTİKAD tevhit06 0 255 Son Mesaj Eylül 27, 2008, 02:38:02 ÖS
Gönderen: tevhit06
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Sadakat İslami Forumları 2004-2008
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM