Gönderen Konu: Sadaka-i fıtır*  (Okunma sayısı 7170 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1959
    • http://www.sadakat.net
Sadaka-i fıtır*
« : 11 Kasım 2004, 14:19:06 »

SADAKA-i FITIR

Sadaka-i fıtır: Se­vab için verilen ikrâm demektir. Buna “fıtrat” (yaratılış) sadakası da denir. Sadaka-i fıtır vâcibdir. Hicret-i seniy­ye­nin ikinci sene­sinde, oruç farz kılındığı esnâ­da Rasûlüllah (s.a.v) Efendimiz sadaka-i fıtır’ın edâsını emir buyurdular.

Sadaka-i fıtır’ın üç hâssası vardır. 1- Fıtra­sını veren kimsenin Ce­nâb-ı Hakk indinde orucu makbul olur. 2-  Sekerât-ı mevti âsân olur (rûhunu kolay teslim eder). 3- Kabir azâbından kurtulur.

Nisâba malik olan babaya kendisi için fıtra vermek vâcib olduğu gibi, bâliğ olmayan küçük ço­cuk­­ları için de fıtra vermesi vâcibdir.

Karısının fıtrası için kocası, büyük evlâdın fıtrası için babası mü­kellef olmaz. Beraber bir yerde, bir hânede bulundukları takdirde karısının fıtrasını kocasının, büyük evlâ­dının fıtrasını babasının vermesi (istihsânen) câiz­­dir. Müftâ bih olan budur.

Hanefîlere göre umûmi kâide şudur: Fıtra sa­da­kası velâyet ve na­fa­kaya bağlıdır. Velîsi olduğu ve nafakasını temin etmeye mecbur ol­du­ğu kimselerin fıtrasını vermek vâcibdir. Babasının bulunmaması halin­de, fakir oğlundan olan torunlarının fıtrasını dedesinin vermesi lâzımdır.

Ramazân-ı şerif’te oruç tutmayan hastaya, sefer­de olana ve oruç tutamayacak derecede ihtiyar olana da fıtra vermek vacib olur.

Fıtranın vücûb vakti, fecr-i sâdıkın oluşu yani bugünün takvim­lerin­deki imsâk saati ile bayram namazının öncesine kadar olan vakittir. Fukarânın bayram ihtiyacını karşılaması ve onlara yardım edilmesi için fıtranın daha önceden yani Ramazân içinde verilmesi câiz olduğu gibi Ramazân’dan önce de fıt­rayı vermek câizdir. (Hulâsatü’l-Evcibe)

Fıtra mâlî bir ibâdettir. Vâcib olduktan sonra zekât gibidir. Yani öden­medikçe borç sakıt olmaz. Fıtranın edâ vakti ömrîdir. Ömür boyu ödeme­dikçe borç olarak kalır. (Hindiyye)

Fıtrayı bayram namazından sonraya bırakmak mekruhtur. Müste­hab olan namazdan evvel veri­l­me­­sidir. Çünkü Rasûlüllah (s.a.v.) Efen­dimiz “Bay­ram namazından sonra verilen fıtra, diğer sa­daka­lar­dan (nafile) bir sadakadır. Lâkin bay­ram namazından evvel verilen fıtra, Hakk Teâlâ’nın in­din­de makbul olan bir sadakadır.” buyurdular.

ibn-i Ömer (r.a.)’dan: “Rasûlüllah (s.a.v.) fıtranın, cemâat bay­ram namazından çık­ma­dan önce veril­mesini emretti.” (Müslim)


FAZİLET TAKVİMİNDEN
günlük namaz vakitlerini ve güzel bilgiler için fazilet takvimini öneririz.Takvime sadakat.net sitesindeki sol menüden ulaşabilirsiniz.

« Son Düzenleme: 18 Nisan 2009, 17:18:45 Gönderen: mystic »
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı recep67

  • okur
  • *
  • İleti: 91
  • Sadakat Forum
Ynt: Sadaka-i fıtır*
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2014, 05:39:18 »
Rabbim verenlerden eylesin
ÖĞRENİLMESİ GEREKEN İLK DİL TATLI DİLDİR...