turkoglu
Yeni üye
|
 |
« : Haziran 21, 2009, 03:21:30 pm » |
|
Selam Aleyke... Kardesler cogumuzun bildigi gibi cevremizde cesitli cemaatler var.. Nur cemaati, Ismail Aga cemaati gibi.. peki bu tur cemaatlere girmenin bizlere ne gibi faydasi olabilir, ya da zarari olur mu? Yardimlariniz icin tesekkurler...
|
"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz..."
|
|
|
|
eginli
|
 |
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2009, 05:19:11 pm » |
|
Selam Aleyke... Kardesler cogumuzun bildigi gibi cevremizde cesitli cemaatler var.. Nur cemaati, Ismail Aga cemaati gibi.. peki bu tur cemaatlere girmenin bizlere ne gibi faydasi olabilir, ya da zarari olur mu? Yardimlariniz icin tesekkurler...
dikkat edecegimiz baslica husus o cemaate girmeden ehlisünnet olup olmadigini tesbit etmek... birde bunlarin sözde degil özde olmalari ise ayrica dikkat gerektiren bir baska husustur... ben sahsen , ismail aga cemaatini tanimiyorum, ancak nur cemaatini ehli sünnet olarak bilirDIM, simdi ögreniyorum ki( baglilarini paylasimindan) özde degil sözde ehlisünnetler..
|
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.
Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez, gafil olma ilme calis gecen günler geri gelmez.
|
|
|
|
Gül_Sultan
|
 |
« Yanıtla #2 : Haziran 21, 2009, 07:55:26 pm » |
|
dikkat edecegimiz baslica husus o cemaate girmeden ehlisünnet olup olmadigini tesbit etmek... birde bunlarin sözde degil özde olmalari ise ayrica dikkat gerektiren bir baska husustur... ben sahsen , ismail aga cemaatini tanimiyorum, ancak nur cemaatini ehli sünnet olarak bilirDIM, simdi ögreniyorum ki( baglilarini paylasimindan) özde degil sözde ehlisünnetler..
Bence bu kadar kesin ve kati bir yorum yanlış olur. Zira bu cemaatden sadece bir kişi bile ehli sünet çizgisinde olsa, genelleme yapıp konuştuğumuz zaman büyük vebal altına girmiş oluyoruz. Ayrıca Nur cemaatinden kasıt ne, sadece bir zümreye bakıpta koskoca bir cemaatı eleştirmek vijdansızlık olur. Bu cemaatde halisane, muhlisane, sırf Rabbimin rızası için çalışan çok tanıdığım var. Gerek okuyucusunda olsun, gerekse yazıcısında, gerekse hoca efendinin cemaatinde, gerekse süleyman efendi cemaatinde, gerek nakşisinde gerekse de kadirisinde vs. hepsinde gardaşım gibi bildiğim tanıdığım kişiler var, hepside ehli sünnet çizgisinde gitmeye çalışan kişilerdir. Eğer ben bir zümreye art niyet ile bakarsam, bir açığını yakalamak için bakarsam şu an Türkiyede mevcut bulunan bütün cemaatlerin ve tarikatların istisnasız hepsinde bir kusur bulurum, ama marifet kusur bulmakta değil, marifet kusurları örtmekte ve hasenelerini güzelliklerini yayarak, müslüman cemaatler arasında uhuvveti ve kardeşliği kuvvetleştirmektedir. Yoksa öteki türlü bölücüden farkımız kalmıyor. Bundan ötürü alaaddin abi sen var yine nurcuları ehli sünnet bil, yaşın benden büyük alaaddin abi ben sana öğüt verecek konumda değilim fakat acizene doğru bildiğimi söylemeye çalıştım,umarım kırıcı olmamışımdır inşaAllah bir yanlış anlaşılmaya da vesile olmayız.:-) Selametle
|
İnsanların sevgisini kazanmak aklın yarısı, güzel soru sormak ilmin yarısı, güzel idare etmek geçimin yarısıdır.
Hz. Ömer (r.a.)
|
|
|
bıktımm
Yeni üye
|
 |
« Yanıtla #3 : Haziran 21, 2009, 08:59:37 pm » |
|
Bence bu kadar kesin ve kati bir yorum yanlış olur. Zira bu cemaatden sadece bir kişi bile ehli sünet çizgisinde olsa, genelleme yapıp konuştuğumuz zaman büyük vebal altına girmiş oluyoruz
kesinlikle aynı fikirdeyim.hangi cemaat olursa olsun hepsi iyi yada hepsi kötü gibi bir anlayış doğru değil
|
|
|
|
|
|
eginli
|
 |
« Yanıtla #4 : Haziran 22, 2009, 12:27:59 am » |
|
kardeslerim, eger ben bu düsünceye ameli noktadan yaklasiyorsam tamamen haklisiniz, ancak itikadi noktadan oldugu hususu cok önemli... ameli konuda cemaatin ilerde olanlari olur geride olanlari olur, bu kisinin kendisini baglar cemaate mal edilemez... oysa itikat konusu o cemaatin cizgisini belirler... bir cemaatki mezhepsizleri destekler ve dönüp ehli sünnet oldugunu söylerse ben onlara itibar etmem, itibar edenlere mübarek olsun...vesselam...
|
Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez, gafil olma ilme calis gecen günler geri gelmez.
|
|
|
|
Gül_Sultan
|
 |
« Yanıtla #5 : Haziran 22, 2009, 12:44:35 am » |
|
Mezhepsizleri destekleyenler cehaletinden destekliyorlar, tanımıyorlar, bilmiyorlar. Bunları gördüğümüz yerde dilimzle düzeltmeliyiz. Yok hala ısrar ediyorsa o onun imtihanıdır. Başımdan geçen bir olay anlatmak istiyorum.
Geçen hafta cumartesi ablamı, yeğenlerimi felan ziyareti gitmiştik. Orada çok sevdiğim islami konularda da derya, deniz birisi olan ablamın kayınpederi vardı. Her gittiğimizde sohbet ederiz islami konularda. Bu alim amcamız Afganinin mason olduğunu, bilmiyordu ve belkide destekliyordu ve hakeza İslamoğlunun itikatsızlığından da haberi yoktu. Orada kitaplardan Afganiyi araştırdık, islamoğlunun kitaplarında afganiden ve cennet mekan sultan Abdulhamid handan nasıl bahsettiğini görmüş olduk ama kafasında yine soru işaretleri kaldı. Bende bu sefer ki gitmemde internetten indirdiğim yazıları ve elimde bulunan kitaplardan götüreceğim, ikna etmek için.
Bu tarzda bir yaklaşım iyi olur sanırım. Ayrıca ben mezhepsizleri destekleyen yukarıda zikrettiğimiz cemaatlerden birine rast gelmedim. Belki avrupadaki Müslüman kardeşlerimiz biraz daha geri kalmış olabilirler bu konuda.
Selametle
|
İnsanların sevgisini kazanmak aklın yarısı, güzel soru sormak ilmin yarısı, güzel idare etmek geçimin yarısıdır.
Hz. Ömer (r.a.)
|
|
|
sehle
aktif okur

|
 |
« Yanıtla #6 : Haziran 22, 2009, 04:19:21 pm » |
|
h.ş:MEN MATE VELEM YAGRİF İMAME ZAMANİHİ MATE MEYYİTETEN CAHİLİYYETEN meali,kimki kendisine bir imam yani;tabi olacagı elinden eteğinden tutunacağı bir müşidi kamili olmadan ölürse'meyyiti cahiliyye'olarak ölmüş olur.ölümümüzün cahiliyye ölümü olmaması için illa bir mürşidi kamile bağlanılması şart!bu cemaatinde ehli sünnet velcemaat itikadına bağlı.şeriate zıt hallerin olmaması,isalamın mukaddes saydığı şeylere hürmetin olması,kur'anda belirtilen emir ve nehilerden taviz verilmemesi lazım gelir...faydaları;kişilerin birbirlerinden istifade etmesi,cemaatte rahmet vardır rahmette cemaali ilahiy vardır cemaaliy ilahide cennet vardır!
|
<<Hiçbir Bî Edep Vâsılı Hüdâ Olmaz>>
|
|
|
|
azizistanbul
|
 |
« Yanıtla #7 : Haziran 22, 2009, 11:08:31 pm » |
|
soruyu dinimizde değilde İslami hizmetler içinde diye değiştirmek lazım. Çünkü dinimiz Resulullah efendimizin vefatından çok kısa bir zaman önce tamamlandığı ayeti kerime ile bildirilmiştir. din bir kurallar bütünüdür. Dini hizmetler - islami hizmetler ise o dinin yani kurallar bütünün uygulanması - öğretilmesi- sevdirilmesi ile ilgiiliolan herşeydir. Onun için dinimizde cemaatlerin yeri ve faydası dediğiniz zaman yersiz ve faydasız bir soru sormuş olursunuz. eğer soruyu doğru sorarak " Dini Hizmetlerde Cemaatlerin Yeri ve faydası nedir ? derseniz. Cevaben : Türkiyedeki Dini hizmetlerin içinden cemaatleri soyutlayın bakalım ne çıkacak. Tabiki tarihsel sürecini düşünerek. Yani cemaatler ve refleksler bunları iyi tahlil ederek Ehli sünnet cemaatlerin ne faydası olduğunu göreceksiniz.
|
|
|
|
|
turkoglu
Yeni üye
|
 |
« Yanıtla #8 : Haziran 23, 2009, 12:55:42 am » |
|
istemeden bir seyleri yanlis aktardiysam affoluna..
|
|
|
|
|
eginli
|
 |
« Yanıtla #9 : Haziran 23, 2009, 02:35:22 am » |
|
Mezhepsizleri destekleyenler cehaletinden destekliyorlar, tanımıyorlar, bilmiyorlar. Bunları gördüğümüz yerde dilimzle düzeltmeliyiz. Yok hala ısrar ediyorsa o onun imtihanıdır. Başımdan geçen bir olay anlatmak istiyorum.
Geçen hafta cumartesi ablamı, yeğenlerimi felan ziyareti gitmiştik. Orada çok sevdiğim islami konularda da derya, deniz birisi olan ablamın kayınpederi vardı. Her gittiğimizde sohbet ederiz islami konularda. Bu alim amcamız Afganinin mason olduğunu, bilmiyordu ve belkide destekliyordu ve hakeza İslamoğlunun itikatsızlığından da haberi yoktu. Orada kitaplardan Afganiyi araştırdık, islamoğlunun kitaplarında afganiden ve cennet mekan sultan Abdulhamid handan nasıl bahsettiğini görmüş olduk ama kafasında yine soru işaretleri kaldı. Bende bu sefer ki gitmemde internetten indirdiğim yazıları ve elimde bulunan kitaplardan götüreceğim, ikna etmek için.
Bu tarzda bir yaklaşım iyi olur sanırım. Ayrıca ben mezhepsizleri destekleyen yukarıda zikrettiğimiz cemaatlerden birine rast gelmedim. Belki avrupadaki Müslüman kardeşlerimiz biraz daha geri kalmış olabilirler bu konuda. Selametle
bu konuyu cevapsiz birakmak isime gelmedi... avrupadakilerin türkiyedekilerden geri kalmasi bu günkü teknolojide söz konusu degildir... yanliz bu konuyla ilgili olarak, saidi nursinin vefaati 1960 larda, ve okadar kitaplar yazdi, bunlarin icinde eminim efganiyle ilgili abduhla ilgili ve onlarin zihniyetiyle ilgilide kitaplar yazmis olmali, kayit altina almis oldugu düsüncesini merak ediyorum, bu ayni zamanda haklarinda ileri geri konusanlar icinde reddiye olabilir...
|
|
|
|
|
tarihman
|
 |
« Yanıtla #10 : Haziran 23, 2009, 02:53:53 pm » |
|
bu konuyu cevapsiz birakmak isime gelmedi... avrupadakilerin türkiyedekilerden geri kalmasi bu günkü teknolojide söz konusu degildir... yanliz bu konuyla ilgili olarak, saidi nursinin vefaati 1960 larda, ve okadar kitaplar yazdi, bunlarin icinde eminim efganiyle ilgili abduhla ilgili ve onlarin zihniyetiyle ilgilide kitaplar yazmis olmali, kayit altina almis oldugu düsüncesini merak ediyorum, bu ayni zamanda haklarinda ileri geri konusanlar icinde reddiye olabilir... [/quote]
Said Nursî'nin Muhammed Abduh ve Cemalleddin Efgani hakkındaki fikirleri şu şekilde olup, bun kendi kitabından alınmıtır:
Elhâsıl: Sultan Selim'e bîat etmişim. Onun ittihad-ı İslâmdaki fikrini kabul ettim. Zira o vilâyat-ı şarkıyeyi ikaz etti. Onlar da ona bîat ettiler. Şimdiki şarklılar, o zamanki şarklılardır. Bu mes'elede seleflerim, Şeyh Cemaleddîn-i Efganî, allâmelerden Mısır müftüsü merhum Muhammed Abdüh, müfrit âlimlerden Ali Suâvi, Hoca Tahsin ve ittihâd-ı İslâmı hedef tutan Namık Kemâl ve Sultan Selim'dir ki, demiş:
İhtilaf u tefrika endişesi
Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni.
|
Bu hizmet peygamber hizmetir. Cenab-ı hakk sevdiği kullarını dinine hizmet ettirmek için sevkeder. Bu hizmetler sevkullahtır, sevkullahtır. (Hacı Süleyman Dede)
|
|
|
zkupeli
zkupeli
Yeni üye
____inna lillahi ve inna ileyhi raciun____
|
 |
« Yanıtla #11 : Haziran 23, 2009, 06:19:11 pm » |
|
afedersiniz ama lütfen genelleme yapmayınız kişilere takılmayınız cemaatteki herkes böyle değil , malum devir çok değişti insanlar çok değişti hiç kimse dört dörtlük değil ve hiç bir cemaat de dört dörtlük değil doğal olarak, ancak biz kendimizi düzeltmeye bakmalıyız böylelikle dinimiz adına bir şeyler yapmış oluruz.. Sizin dediğiniz gibiyse dış ülkelerden biz müslümanlara bakan "bunlar terörist!!" diyorlar doğru sizce biz terörist miyiz!! Tekrar söylüyorum lütfen genelleme yapmayın zira hakka giriyorsunuz.. dikkat edecegimiz baslica husus o cemaate girmeden ehlisünnet olup olmadigini tesbit etmek... birde bunlarin sözde degil özde olmalari ise ayrica dikkat gerektiren bir baska husustur... ben sahsen , ismail aga cemaatini tanimiyorum, ancak nur cemaatini ehli sünnet olarak bilirDIM, simdi ögreniyorum ki( baglilarini paylasimindan) özde degil sözde ehlisünnetler..
|
...Allah'tan geldik Allah'a döneceğiz...
|
|
|
zkupeli
zkupeli
Yeni üye
____inna lillahi ve inna ileyhi raciun____
|
 |
« Yanıtla #12 : Haziran 23, 2009, 06:30:57 pm » |
|
afedersiniz ama lütfen genelleme yapmayınız kişilere takılmayınız cemaatteki herkes böyle değil , malum devir çok değişti insanlar çok değişti hiç kimse dört dörtlük değil ve hiç bir cemaat de dört dörtlük değil doğal olarak, ancak biz kendimizi düzeltmeye bakmalıyız böylelikle dinimiz adına bir şeyler yapmış oluruz.. Sizin dediğiniz gibiyse dış ülkelerden biz müslümanlara bakan "bunlar terörist!!" diyorlar doğru sizce biz terörist miyiz!! Tekrar söylüyorum lütfen genelleme yapmayın zira hakka giriyorsunuz.. Selam Aleyke... Kardesler cogumuzun bildigi gibi cevremizde cesitli cemaatler var.. Nur cemaati, Ismail Aga cemaati gibi.. peki bu tur cemaatlere girmenin bizlere ne gibi faydasi olabilir, ya da zarari olur mu? Yardimlariniz icin tesekkurler...
|
...Allah'tan geldik Allah'a döneceğiz...
|
|
|
|
eginli
|
 |
« Yanıtla #13 : Haziran 23, 2009, 08:34:37 pm » |
|
bu konuyu cevapsiz birakmak isime gelmedi... avrupadakilerin türkiyedekilerden geri kalmasi bu günkü teknolojide söz konusu degildir... yanliz bu konuyla ilgili olarak, saidi nursinin vefaati 1960 larda, ve okadar kitaplar yazdi, bunlarin icinde eminim efganiyle ilgili abduhla ilgili ve onlarin zihniyetiyle ilgilide kitaplar yazmis olmali, kayit altina almis oldugu düsüncesini merak ediyorum, bu ayni zamanda haklarinda ileri geri konusanlar icinde reddiye olabilir...
Said Nursî'nin Muhammed Abduh ve Cemalleddin Efgani hakkındaki fikirleri şu şekilde olup, bun kendi kitabından alınmıtır: Elhâsıl: Sultan Selim'e bîat etmişim. Onun ittihad-ı İslâmdaki fikrini kabul ettim. Zira o vilâyat-ı şarkıyeyi ikaz etti. Onlar da ona bîat ettiler. Şimdiki şarklılar, o zamanki şarklılardır. Bu mes'elede seleflerim, Şeyh Cemaleddîn-i Efganî, allâmelerden Mısır müftüsü merhum Muhammed Abdüh, müfrit âlimlerden Ali Suâvi, Hoca Tahsin ve ittihâd-ı İslâmı hedef tutan Namık Kemâl ve Sultan Selim'dir ki, demiş:
Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni.[/quote] mümkünse bu günkü türkcemizle izah ederseniz memnun olurum... zküpeli kardes, biz genellemenin ne oldugunu ne olmadigini belirtik, daha hala israri anlamiyorum...
|
|
|
|
turkoglu
Yeni üye
|
 |
« Yanıtla #14 : Haziran 23, 2009, 09:04:08 pm » |
|
genelleme derken olumsuzlara yapılan bir genelleme zaten, onları da biz kendi dikkatimizle ayırmamız lazım..
|
|
|
|
|
Gül_Sultan
|
 |
« Yanıtla #15 : Haziran 24, 2009, 10:19:09 pm » |
|
Bu Mesele Bektaşinin İşine Benziyor Esselamün Aleyküm Mevzuya başlarken yönetici kardeşlerimden özür dileyerek başlamak istiyorum. Çünkü adetim olmayan bir şeyi yapacağım,kilitlenmiş bir konuyu devam ettireceğim.Yani turkoglu kardeşimizn açtığı "dinimizde cematlerin yeri ve faydası" isimli konu.Bu konunun uzamasına pek meraklı değiliz, lakin bir meselede sessiz kalınırsa, sessiz kalan o meseleyi kabul etmiş demektir, fakat ben buradaki yazılan yorumları kabul etmiyorum. Said Nursi Hazretlerinin "Divan-ı Harbi Örfi" isimli kitabınında geçen: Elhâsıl: Sultan Selim'e bîat etmişim. Onun ittihad-ı İslâmdaki fikrini kabul ettim. Zira o vilâyat-ı şarkıyeyi ikaz etti. Onlar da ona bîat ettiler. Şimdiki şarklılar, o zamanki şarklılardır. Bu mes'elede seleflerim, Şeyh Cemaleddîn-i Efganî, allâmelerden Mısır müftüsü merhum Muhammed Abdüh, müfrit âlimlerden Ali Suâvi, Hoca Tahsin ve ittihâd-ı İslâmı hedef tutan Namık Kemâl ve Sultan Selim'dir ki, demiş:
Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni.Yeri kopyalayıp buraya yapıştırarak çok basit bir hareket yapılmıştır. Niye basit, Allahu alem bu kitabı okumamıştır bile bu kesiti kopyalayan arkadaşımız, Yukarıdaki geçen kesim koskoca bir parçanın sadece bir paragrafı. Buda bektaşinin işine benziyor, nasıl bektaşi kurandaki ayeti kendine çevirerek "İçkiliyken namaza yaklaşmayın" ayetinni başını atıp namaz kılmayan kısımın kendine uyguladı. Bu konuyada aynen bu düşüyor. Arkadaşımız alıntı yaptığı yeri bir söyleyebilirmi, nereden alıntı yapmış. Tahmin ediyorum bu alıntı İslamoğlunun "Anadolu" isimli kitabından alıntı velevki öyle olmasa bile islamoğluda aynen bu kardeşimiz gibi bektaşi misali bu kısmı kopyalamış, efgani denen mezhepsiz övmek için. İslamoğluda aynı yeri gösteriyor, sizde aynı yeri gösteriyorsunuz. Şimdi gelelim konunun mahiyetine, Said Nursi Hazretleri diyor ki: Yavuz sultan selima biat ettim, Onun islamın birliği konusuna biat ediyorum diyor. Zira birlik için yavuz sultan selim onları ikaz etti onlarda kabul ettiler. o zamanki şarklılar şimdiki şarklılar. Bu konuda seleflerim yani örnek aldığım kişiler ( Bu konu diye geçen konu islamın birliği konusu) Afgani, Namık Kemal, abduh vs. gibi adamlar diyor. Bu mezhepsiz dediğimiz kişilerin gayesi resmiyette ümmetin birliği idi, araştırdığımız zaman bunu görüyoruz. Peki bunda abes olan yer neresi, Said Nursi Hazretleri İmani yada itikadi konuda seleflerim demiyor. Sadece bu konuda diyor. Şimdi başka bir noktaya değineceğim, peki kardeşim sizin müntesib olduğunuz zümreninde Başı olan Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri'de, Said Nursi Hazretleriyle aynı zamanda yaşamamışmıdır? Peki Süleyman Hilmi tunahan Hazretleri bu risaleden haşa bihabermiydi, hayır... Peki Said Nursi hazretlerini , Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri Eleştirmiyorda onu eleştirmek bizleremi düşüyor. Herkes haddini bilsin, ne zamandan beri evliyaya kulp takmak şiarımız oldu. Onun için tevbe istiğfar edelim.Ayrıca bir konuyu etraflıca öğrenmeden yorum yapmayalım. Son birşey daha, görüyorum ki, bu babasının evladlıktan reddetiği mezhepsiz islamoğlu, sadece kendi derslerine gelenleri değil, tüm ümmeti muhammedi zehirliyecek. Onun için formda olan hangi kitapları okumamalıyız isimli konuyu hayatımıza iyi tatbik etmeliyiz. Selametle İllada kitleyecekseniz buyrun kitleyin ama silmeyin!!! Tüm kardeşlerimin Üç ayları ve kandilleri mübarek olsun, belki yarın nete giremeyebilirim. Selametle
|
Hz. Ömer (r.a.)
|
|
|
|