Arkadaşlarımız çok güzel tavsiyelerde bulunmuşlar.
Bu tip sıkıntılar pek çok mü'min başına gelir,sebebiyse nefsin hoşuna gidenleri terk etmeye çalışıp Allah'ü Teala'nın rızası için çaba sarfetmek,elbetteki şeytan da nefs de böyle insanın yakasını bırakmaz.
Yani sanki hayatta alınacak ne zevk varsa hepsi yasaklanmış,
Bunlar insana anlık ve nefsani rahatlık verir ama sonrasında yükü ağır olur,daha fazla iç sıkıntısı ve vicdan rahatsızlığı olarak geri döner.Sanıyorum iyi bir gözlemcisiniz,o halde çevrenizdeki insanları inceleyin,haramlara dalanların hayatlarında mutlaka pek çok sıkıntı gam keder üzüntü mevcuttur.Yada ev hallerinde geçimsizlik kavga gürültü mevcuttur.En basitinden dünyevi bir işi bile bir sürü sıkıntıyla halletmeye çalışırlar.
İnsanlar herşey yolunda sanırken kayıplarını göremezler zaten en kötüsüde görememek.
Halbuki Allah'ü Teala'ya itaate dikkat eden insanın dünyevi işleride Biiznillah tıkır tıkır işler.Hz.Allah kuluna her kapıyı açar.
(La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.) [Hakim]Büyüklerin tavsiyesidir devamlı okumakta fayda var.
Üç şey kalbe sıkıntı verir:
1- Yemeği sevmek,
2- Uykuyu sevmek,
3- Rahatı sevmek. (Deylemi)Muhammed bin Hişâm anlatır: Marûf-ı Kerhî bana;''Sana; dünya ve ahiret saadeti için on cümle öğreteyim. Böyle dua edenin duası kabul olur'' dedi.''Yazayım mı''dedim.Hayır, Behr bin Hâris nasıl tekrar ederek bana öğrettiyse, ben de aynı şekilde sana öğretirim diyerek şu hadisi bildirdi:
(Her namazdan sonra [dua ederken], şu on cümleyi söyleyenin dualarını Allahü teâlâ kabul eder:
1- Dinim için Allah bana kâfidir.
2- Dünyam için Allah bana kâfidir.
3- [İki cihan] endişelerim için Allah bana kâfidir.
4- Haset eden için Allah bana kâfidir.
5- Bana haksızlık eden için Allah bana kâfidir.
6- Kötülük etmek isteyen için Allah bana kâfidir.
7- Ölüm anında Allah bana kâfidir.
8- Kabirde Allah bana kâfidir.
9- Mîzanda Allah bana kâfidir.
10- Sıratta Allah bana kâfidir.
Kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah bana kâfidir. Ona tevekkül eder, Ona yalvarırım.) [Nevadir-il Usul, Hakîm-i Tirmizi]
HasbünAllahü ve nimel vekil, Allah bize yetişir, O, güvenilip dayanılan ne güzel vekil, demektir. Kuran-ı kerimde, cesur müminlerin, (HasbünAllahü ve nimel vekil) dedikleri bildiriliyor. (Al-i İmran 173)
Forumumuzdaki güzel yazıları takip ederekte,yeni şeyler öğrendikçe haramlardan büyük küçük günahlardan kaçmaya çalışılır.Zamanla daha huzurlu ve rahat hisseder insan.
Arkadaşlarımızın diğer tavsiyelerine ek olarak spor aktivitesi tavsiye ederim hem fiziksel hem ruhsal faydası olur.