selam arkadaşlar. hergün birşey kafama takılıyor hep soracağım soracağım diyorum ama bir türlü yazmak nasip olmadı. belki başlık da uygun olmadı ama ben toptan sorayım diyorum, cevaplarınız için şimdiden Allah razı olsun.
1- namaz kılarken, bazen rekatlarda şüpheye düştüğüm olabiliyor. yani acaba 3. mü yoksa 4. rekat mı diye misal. bu da sanırım namaz dualarının sırasını tutturmaya çalışmaktan veya bilemiyorum bir şekilde birkaç sefer oldu. sırf bu sebepten dolayı tekrar ettiğim farz ya da sünnetler oldu. bunu nasıl önlerim, tamamen namazıma yöneliyorum ama demek ki bir eksiklik mi var acaba nedir.
Cevap.bunula lakali islam fikhinda iki husus vardir .1- eger süphe ilk defa oldu ise namaz takralanir yok devamli oluyorsa namaz kilan kisinin zanni ne tarafa galip gelirse onunla amel eder[/quote]2- banyo yaptık diyelim ve çıkmadan evvel, abdest alıyoruz diyelim. bu durumda çıplak iken alınan abdest geçerli midir ya da çıplak iken abdest alınır mı.[/quote]
cevap.abdest geceli olup o abdest ile istedigin ibadeti yaparsiniz ciplak abdest durumu edebe uygun olmamakla beraber caizdir[/quote]3- abdest alırken okunacak olan dualar var. işte her uzvu yıkarken okunacak dualar. ben bu duaları henüz ezbere bilmiyorum. ezberlemeye çalışayım diyorum ama internetten bulduğum duaların doğru olup olmadığına da nasıl kanaat getireceğim acaba. isterim ki hem türkçe yazılışı hem de arapça yazılışı olsun ki okuyayım. bu durumda ben bu duaları okuyamıyorsam aldığım abdestlerin akıbeti nedir acaba. [/quote]
cevap.en güzeli her azayi yikarkrn Allahin ismini zikir etmen yeterli olur yani besmele cekmen yeterli olur illada abdest düalari okunacak diye bir sart yoktur.kelime sehadet getirir abdesten sonrada inna enzelnahü süresini olursunuz[/quote]4- namaz rekatlarında mesela, otururken sadece ettehiyattü okumak varken, salli-barik okuyup ilave etmek ve/veya buna rabbena dualarını da eklemek namazı bozar mı. aynı şekilde zammı sure okunmadan sadece fatiha okunması gereken rekatlarda kazara zammı sure de okumuş isek, durum nedir. kazara olmadan da zammı sure okusak ve aynı şekilde otururken sadece ettehiyyatü okumak varken diğer duaları da bilinçli okumak namazı bozar mı acaba.[/quote]
cevap.namazi bozmaz sehiv secdesi kafi gelir[/quote]5- abdeste başlamadan evvel euzü besmele ya da besmele ile başlayarak, niyetimi de yüzümü yıkamaya başlarken yapıyorum. niyeti besmele sonrası mı hemen yapmak lazım acaba.[/quote]
cevap.abdeste niyet farz degildir sünnettir bir mahzuru olamz[/quote]6- abdet aldıktan sonra namaz vakti değil ise 2 rekat namaz kılın şeklinde bir yazı da okudum az önce. abdestin edebleri adı altında. bu namazın niyeti nasıl yapılıyor acaba.[/quote]
cevap.normal nafile namazdir abdest namazida denir sevabi cok büyük olan bir namazdir.bir de bu 99_meselei_muhimme_sadakat.net.pdf indirdim siteden de vitr namazı için okunacak 3 dua belirtilmiş. elemneşrahleke' yi biliyordum ama bu yazıyı görünce hatırladım birden. tekrar yapıp hafızama kazımak istiyorum. bu ve benzeri, bildiğiniz namaz dualarının haricinde, namazda okunabilecek diğer duaları nasıl bulurum aynı şekilde türkçe okunuş ve arapça yazılışı da olacak. kısaca ezberimdeki duaları da genişletmek istiyorum. ya çok şey istiyorum ama bir yandan dizlerim gitti vAllahi öte yandan birçok şey okuyorum, uygulamama bakıyorum yani, mükemmel olmadığımı görüyorum. eksiklerim, bilmediklerim olduğunu görüyorum, işim çok zor ya Allah yardımcım olsun ne diyeyim, biraz moral olarak da etkilenmiyor değilim hani, bunun da çözümünü bir alayım sizden..
teşekkürler.
[/quote]
cevap.istedigin düayi okuyabilirsin