Sadakat forum üyesi takva ehli bir üyedir. Hep ince düşünür hayatı.
Ve bir otobüse bineceği zaman saatinin uygunluğu öncelikle namaz saatlerine uygun olmalıdır diye düşünür. Hatta yola çıkmadan evvel takvim yaprağını alır ve yanında taşır. Durakları molaları önceden sorar ve planlı programlı şekilde çıkar.
Şimdi geçenlerde gariban tesniye memleketinden gece 1'e anca otobüs buluyor. Ve sabah namazı vaktinde de durak vs. yok. Gece 3 te durak var ve namazda 4:30 da oluyor.
Şimdi ne yapılmalı?
Tabiki şu yapılmalı. Abdestini alacaksın ve namaz vakti gelene kadar sakın olaki koltukta uyuya kalmayacaksın. Yaklaşık 1. 30 saat.
Hadi normal şartlar altında insan yine uyumaz, ama tesniye c. tesi günü beraat kandilinden çıkmış pazar günü de günü o kadar yoğun geçmişki uyuması lazımken uyuyacak vakit bulamamış. Bütün uyku acısını otobüste çıkarırım demiş ama otobüstede uyumaması lazım. Çok zor bir durum. Gözler şişmiş, morarmış neredeyse uykusuzluktan otobüste ışıklar da sönmüş herkes horlayarak neredeyse uyuyor ve bizim tesniye abdesti muhafaza derdinde...
Allahtan yanındaki genç canlı heyecanlı birisi de muhabbete tutuşuyorlar gecenin 4 ünde otobüste. Zar zor vakit geliyor uyumadan ama bir iki hafif dalmalar oluyor.
Evet sorumuzda o zaten?
Mutlak manada uyku bildiğim kadarı ile abdesti bozmuyor. Yani oturuş şekline bağlı. Mesela namazda yere dik olarak oturulduğu için gaz çıkması gayri muhtemel olduğundan namaz bozulmuyor. Ama ayakta uyumada aynı şey sözkonusu değil.
O halde kriter gazın çıkmasının mümkün olmayacağı oturuş şekillerinde abdest bozulmuyor. Benim hatırladığım kadarı bu.
İşte bunu teyit için sizlere sorayım dedim.
Velevki tesniye otobüste uyumuş olsaydı koltukta oturduğu için abdesti bozulmuş olur muydu?
Aslında bu uyumada iki şekilde ifade edilebilir. Birisi kendinden geçme olarak ifade edilen klasik uyku. Diğeri ise uyuklama. Yani ufacıık bir seste bile hemen duyup irkilme şeklindde olanı.
İkisi arasında da fark oluyor mu?
Aslında aynı sorun İstanbuldaki kardeşlerimiz içinde geçerli oluyor. Sabah namazından sonra

dostlarının kabirlerini erkenden ziyaret edeyim diye çıkıldığı zaman yolda hafiften gözler kapanır gibi oluyor üç beş saniye. Bu da abdesti bozar mı ?