DİNİ KATEGORİLER > İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI
Büyük yemin etmek ve sonra bozmak
<< < (2/2)
mazhar:
YEMİN KEFFÂRETİ
 
Verdiği sözde durmak ve ettiği yeminin îcâbını yapmak dînî bir vazifedir. Her mü'min bu vazife ile mükelleftir. O bakımdan herhangi bir Müslüman, yemin eder, daha sonra da bu yeminini bozarsa, keffâret ödemesi gerekir.

Kur‘ân-ı Kerim'de, “Allah sizi, yeminlerinizdeki lağvden (kasıtsız olarak yaptığınız yeminden) ötürü mes‘ûl tutmaz. Fakat bilerek yaptığınız yeminden dolayı, sizi mes‘ûl/sorumlu tutar. Bunun keffâreti (yani cezası), âilenize yedirdiğinizin orta derecesinden on fakiri yedirip doyurmak, yahut onları giydirmek yahut da bir köleyi hürriyete kavuşturmaktır. Bunu bulamayan kimse de, üç gün oruç tutsun. İşte bu, yemin ettiğiniz (ve sonra bozduğunuz) vakit, yeminlerinizin keffâretidir...” (3) buyurulmaktadır.

Burada oruç hariç diğer keffâret çeşitleri, sondan başa doğru olacaktır. Yani;

1. Önce köle âzât etmek,

2. sonra giydirmek,

3. sonra da yedirmektir. Bunlardan hiç birine gücü yetmeyen kişi ise,

4. oruç tutacaktır.
 ***
 
Halis Ece
Siyahgöz:
Allah razi olsun sizden...yani simdi 3gün oruc tutmsm gerekiyor ve her namazdan sonra cok tövbe etmem gerekiyor
müteallim:

--- Alıntı yapılan: Siyahgöz - 29 Şubat 2012, 21:54:41 ---Allah razi olsun sizden...yani simdi 3gün oruc tutmsm gerekiyor ve her namazdan sonra cok tövbe etmem gerekiyor

--- Alıntı sonu ---

arkadaslara tesekkür ederim cevaplarini verdiler bir iki teknik hatada olsa cevaplar iyi.

amma soruyu soran kardes oruca takili kaldigi anlasiliyor.oruc en son care evvela köle azad etmeyi deneyecek su an köle yok.
o zaman anmaz kiliabilecek kadar normal giyecek almasi veya bir günde on fakiri veya on gün bir fakiri doyurmasi lazim.yani on fitra vermesi gerekiyor.bunlari yapacak maddi güce sahip degilse yani fakir ise ozaman oruc tutacaktir.
gariphoca:
ben her zaman katılamıyorum .katıldığımda yazıların ehliyoluna uygun çok muazzam  s
teşekür  eder Allah razı olsun bütün site mensup ve üyelerinden.
Siyahgöz:
Ben calismiyorum ondan sadce oruc tutmak yetermi diye merak ettim...yurtdisinda kaliyorum..fakir burda fazla yok...böyle fakir bi ülkeye para yolasam olurmu ?
Navigasyon
Mesajlar
Önceki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek