Gönderen Konu: Namaz Mekruh Olurmu?  (Okunma sayısı 4972 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Buka

  • okur
  • *
  • İleti: 59
Namaz Mekruh Olurmu?
« : 14 Aralık 2010, 22:30:57 »

Birinci rekâtta Nâs sûresi ikinci rekâtta Fil sûresi okunsa namaz mekruh olurmu?
Ey Beytullah'a sefer edenler, yol tutup gidenler,
Siz bedenlerinizle yürürken, biz yürürüz ruhlarımızla.
Kalmışsak; bizi bağlayan, özrümüz, kaderimizdir.
Özrün kalmaya zorladığı, bırakmadığı bir kimse, 
Bil ki, sefer etmiştir; o da yolcularla gitmiştir.

Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
Ynt: Namaz Mekruh Olurmu?
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2010, 23:54:36 »
Namazın mekruhları

İkinci rek'atta evvelki rek'atta okuduğunun yukarısından sûre veya âyet okumak.

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Mahi

  • Ziyaretçi
Mekruh Olan ve Olmayan Kıraatler
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2010, 01:07:18 »
Namazın bir rekâtında bir sûre, diğer rekâtında da ara da iki veya daha ziyâde bulunmak üzere aşağıya doğru başka bir sûre okunması mekruh değildir.

Fakat arada yalnız bir sûrenin bulunması mekruhtur. Meselâ, Fîl (elemte ra.„) Sûresinden sonra Kureyş (Ii ilâfi...) Sûresini bırakıp Mâûn (eraeytellezî...) Sûresini okumak mekruhtur.

Bir namazda bir ayet-i kerime tekrar edilse, meselâ; bir sûre bir rek'âtta İki defa okunsa veya bir sûre her İki rekâtta da okunsa bakılır: Eğer kılınan nafile bir namaz İse mekruh olmaz. Fakat farz namaz İse, unutmak veya başka bir sûre bilmemek gibi bir özürden dolayı olma yınca mekruh olur.

Birinci rekâtta Nâs sûresi (Kul eûzü bl rabbinnas...) okunsa, ikinci rekâtta da bu sûrenin okunması münâsip olur. Çünkü tekrar etmek, geriye dönüp okumaktan ehvendir. Ancak hatim İle namaz kılan bir kimse, birinci rekâtta "Muavvızeteyn" (Felak-Nâs) sûrelerini okumuş İse, İkinci rek'âtta Fatlha'dan sonra Bakara Sûresi'nden bir miktar okur.

ikinci rekâtta, birinci rek'âtta okunan sûrenin üstün deki sûreyi kasden olmasa bile okumak, mekruhtur. Meselâ birinci rek'âtte ihlâs (kulhüvAllahü ehad...) Sûre sini, ikinci rek'âtte de Tebbet Sûresini okumak mekruhtur. Bununla beraber okunmaya başlanmış ise terk edilmemelidir. Bunun nafile namazlarda mekruh olmayacağını söyleyenler de vardır.

Ayakta okunan âyetleri rükûya giderken bitirmek mekruhtur. Okunan âyetleri ve sûreleri namaz içinde parmakla saymak da İmam-ı A'zâm'a göre mekruhtur. İmâmeyne göre bunda bir beis yoktur.

Farz ve nafile namazlarda, ikinci rekâtları birinci rek'âtlardan uzun yapmak mekruhtur. Fakat nafilelerde üçüncü rek'âtlarda okunan âyetleri birinci ve ikinci rek'âtlardan uzun tutmakta kerahet yoktur. Çünkü nafilelerde her iki rek'ât müstakil bir kısım sayılır.


23 Aralık 2010 Fazilet TAKVİMİ