DİNİ KATEGORİLER > İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI
Zararlı hayvanları öldürmek caiz midir?*
(1/1)
sıddık-birgüvi:
ZARARLI HAYVANLARI ÖLDÜRMEK CAIZMIDIR?

        İnsanlara zarar verse bile hiçbir hayvana eza vermek veya dövmek caiz değildir. Ancak insanlara zarar veren bir hayvanı, hangi hayvan olursa olsun eza etmeden keskin bir bıçakla kesmek caizdir. Çünkü bir hayvanın yemek için kesilmesi caiz olduğuna göre zararından dolayı da kesilmesi caiz olur.
       Bir kimsenin iş göremez hale gelmiş at ve merkebini de ondan kurtulmak için kesmesinde beis yoktur.
       Bir kimsenin gelip geçene saldıran köpeği olsa mahalle sakinleri o köpeği öldürebilir. Eğer adam köpeğini evinde muhafaza eder ve kimseye zarar verdirmezse köpeğe ihtiyacı olmasa bile komşuları mani olamaz. Başı boş sokağa salarsa o zaman mani olurlar.
       Köylerde tavuk, hindi, koyun, keçi, sığır ve at gibi hayvanları evinde tutmak da böyledir. Yani evinde bakarsa mani olunmaz sokağa başı boş salarsa mani olunur.
       Bit ve pire her halükarda öldürülebilir. Arı, sinek ve diğer haşarat (yılan, akrep vs.) zararları olmasa da öldürmek mubahtır. Lakin zararsız olduklarında öldürmemek evladır.
       İpek böceği yetiştirmekte ve koza olduktan sonra içindeki böcekler ölsün diye güneşte bekletmekte beis yoktur. Çünkü bunda insanlar için menfaat vardır. Hayvanları yakmak suretiyle öldürmek tahrimen mekruhtur. (Fetavel hindiye c.5 s.360-361)
 :gul:
kenz:
H.Ş)kimki haksız yere bir serçe dahi öldürse ahirette hakkını alacaktır. buy peygamver efendimiz.
ankebut-57:
Resulullah (sav) Benî Amr İbni Hazm`a yılana karşı rukye yapma ruhsatı tanıdı. Biz Resulullah (sav) ile birlikte otururken bizden bir kimseyi akrep soktu. Bir adam: "Ey Allah`ın Resulü, buna rukye yapayım mı?" diye sordu: "Sizden kim kardeşine faydalı olabilecekse hemen olsun" buyurdular. (Kütübüssitte Hadis No: 4022)

Resulullah (sav)`ı minber üzerinde şöyle söylerken dinledim: "Yılanları öldürün. İki çizgili ve ebteri (engerek) de öldürün. Çünkü bunlar, gözleri kapar (kör eder) ve hamilelerde düşük yaparlar." Abdullah İbnu Ömer (ra) der ki: "(Bir gün) ben öldürmek için bir yılan kovalarken, Ebu Lübabe (ra) bana: "Öldürme onu!" diye nida etti. "Resulullah (sav) yılanların öldürülmelerini emir buyurdular!" dedim. O: "Ama daha sonra ev yılanlarının öldürülmelerini yasakladı!" dedi. Bunlar (ömürleri uzun olduğu için) avamir denen ev yılanları idi. (4940)

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Yılanların hepsini öldürün. Kim yılan(ın intikam alacağın)dan korkarsa, benden değildir." Bir rivayette şöyle buyrulmuştur: "Gümüş çubuk gibi olan uzun yılan hariç, bütün yılanları öldürün."(4943)
müteallim:
selamün aleyküm.

Bir cesit yilan varki onun cinni olma ihtimali vardir onun öldürülmesini rasülüllah men etmistir.hangisi derseniz su an hatirimda degil
Navigasyon
Mesajlar

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek