|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #360 : Haziran 30, 2008, 12:52:05 ÖÖ » |
|
SEVAP bakimindan NAMAZ'in Dokuz Nevii :
1- Mescidi Haram'da imamla = 400 derece 2- Bilgili imamin namazi = 200 derece, 3- Müezzinin namazi = 150 derece, 4- Misvak kullananin namazi= 70 derece, 5- Cemaatle,bilgi ile kilan= 50 derece, 6- Cemaatle,ilk Tekbirle = 27 derece, 7- Cemaatle,ilk Tekbirsiz = 10 derece, 8- Evinde kilan = 1 derece, 9- Tadili Erkânsiz kilan = 0 derece. Gunye : S/922
|
Ben yaşadıkça Kur'an'ın bendesiyim Ben Hz.Muhammed'in ayağının tozuyum Biri benden bundan başkasını naklederse Ondan da bizarım, o sözden de bizarım
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #361 : Temmuz 10, 2008, 09:38:59 ÖS » |
|
Üç SINIF ABiD'in, Üçerden Dokuz vasiflari: 1- a) Sevdigini  için verir, b) Öfkelenmez, c) Her halde efendisi ile olur. 2- a) Nefsini küçük görür, b) ihsanini küçük görür, c) Kusurlarini büyük görür. 3- a) Her halde insanlara örnek olur, b) insanlarin en cömerdi olur, c) Herhes hakkinda Hüsnü Zan besler. Menakib  /499
|
Ben yaşadıkça Kur'an'ın bendesiyim Ben Hz.Muhammed'in ayağının tozuyum Biri benden bundan başkasını naklederse Ondan da bizarım, o sözden de bizarım
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #362 : Temmuz 10, 2008, 09:39:37 ÖS » |
|
Akrabayi gözetene On sey vardir :1- Yüce  'in rizasi, 2- Akrabanin sevinmesi, 3- Meleklerin memnun olmasi, 4- Müslümanlarin övgüsü, 5- $eytanin üzülmesi, 6- Ömrün uzamasi, 7- Rizkin bereketlenmesi, 8- Ölülerin sevinmesi, 9- Sevgi baglarinin kuvvetlenmesi, 10- Hayir dua ile anilmasi. T.G/133
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #363 : Temmuz 10, 2008, 09:40:54 ÖS » |
|
$u on sey haksizliktir, cefadir : 1- Yalniz kendi nefsi için dua etmek, 2- Her gün en az Yüz ayet okumamak, 3- Mescide giripte,Namaz kilmamak, 4- Mezarliktan geçerken dua etmemek, 5- Cuma günü $ehre gelipte,Cuma kilmamak, 6- Semtindeki Alimden bir sey ögrenmemek, 7- Tanisip ta,bir birinin adini sormamak, 8- Me$ru davete gitmemek, 9- Imkân varken ilim ögrenmemek, 10- Kom$usu aç iken,kendisi tok olmak. T.G/138
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #364 : Temmuz 10, 2008, 09:41:28 ÖS » |
|
Içki konusunda on kisiye Lânet edilmistir : 1- içkiyi içene, 2- içenin meclisinde oturana, 3- içkiyi içirene, 4- içkiyi Yapana, 5- içkiyi Yaptirana, 6- içkiyi Tasiyana 7- içkiyi Tasitana, 8- içkiyi Satana, 9- içkiyi Sattirana, 10- Satip,kârini yiyene, T.G/141
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #365 : Temmuz 10, 2008, 09:42:02 ÖS » |
|
iyi bir müezzinde On özellik olmali :1- Vakitleri titizlikle gözetmeli, 2- GIRTLAGINI korumali, 3- Kendisi yokken Ezan okuyana KIZMAMALI, 4- Ezani güzel okumali, 5- Okudugu Ezanin sevabini  'tan beklemeli, 6- Dogruyu söyleyip,egriden kaçinmali, 7- Ezandan sonra bir süre beklemeli, 8- Yerinde Namaz kilan kimseye kizmamali, 9- Ezanla,Kamet arasinda çok nafile kilmali, 10- Mescidi temiz tutmali. T.G/287
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #366 : Temmuz 10, 2008, 09:42:36 ÖS » |
|
Imamda olmasi gerek On özellik : 1- Kur'ani güzel okumak, 2- Gür sesle Tekbir almak, 3- Rükû ve secdeleri,eksiksiz yapmak, 4- Kendini haramlardan uzak tutmak, 5- Temizlige çok riayet etmek, 6- Cemaatin rizasini almadan kiraati uzatmamak, 7- Kibirli= kendini begenir olmamak, 8- Istigfar etmeden Namaza baslamamak, 9- Duasini yalniz kendisi için yapmamak, 10- Bir yabanci görürse onunla ilgilenmek. T.G/288
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #367 : Temmuz 10, 2008, 09:43:07 ÖS » |
|
Misvak'ta faziletiyle birlikte On fayda var : 1- Agzi temizler, 2-  'i ho$nud eder, 3- Melekleri sevindirir, 4- Gözleri keskinlestirir, 5- Disleri beyazlastirir, 6- Dis etlerini kuvvetlendirir, 7- Dis çürümelerini önler, 8- Hazmi kolaylastirir, 9- Namazin sevabini kat kat artirir, 10- Agiz kokularini giderir. T.G/293
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #368 : Temmuz 10, 2008, 09:43:35 ÖS » |
|
$u On tavsiye, iyiler mertebesine yükseltir : 1- Çok sadaka vermek, 2- Çok Kur'an okumak, 3- iyi kimselerle sohbet etmek, 4- Akraba haklarini gözetmek, 5- Hastalari ziyaret etmek, 6- Zenginlerle az düsüp-kalkmak, 7- Ölümden sonrayi çok düsünmek, 8- Tûl-u emeli SINIRLAMAK, 9- Susmak veya az konusmak, 10- Alçak gönüllü olmak. T.G/317
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #369 : Temmuz 10, 2008, 09:44:06 ÖS » |
|
A$ure günü On Peygambere, On ikram :1- Hz.Ademin Tevbesi o gün kabul edilmistir, 2- Hz.Idris o gün yüce makama çikmistir, 3- Hz.Nuh'un gemisi o gün Cudi'ye oturmustur, 4- Hz.Ibrahim o gün dogmustur, 5- Hz.Davud'un tevbesi o gün kabul edilmistur, 6- Hz.Isa o gün gökyüzüne çikmistur, 7- Hz.Musa o gün nehirden kurtulmustur, 8- Hz.Yunus o gün baligin karnindan çikmistur, 9- Hz.Süleyman o gün hükümdar olmustur, 10- Hz.Peygamber o gün dogmustur. T.G/332
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #370 : Temmuz 10, 2008, 09:44:53 ÖS » |
|
Kötülük yapan On ayibi islemis olur : 1- Yaratani küstürür, 2- $eytani sevindirir, 3- Cennetten uzaklasir, 4- Cehenneme yaklasir, 5- Nefsini üzmüs olur, 6- Nefsini kirletmis olur, 7- Melekleri üzmüs olur, 8- Peygamberi kabrinde üzmüs olur, 9- Gece ve gündüzü üzerine $ahit etmistir, 10- Tüm canlilara ihanet etmistir. T.G/362
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #371 : Temmuz 10, 2008, 09:45:22 ÖS » |
|
$u on Kimsede, on vasfin bulunmasi çirkindir : 1- Hükümdarda, sinirlilik, 2- Zenginde, cimrilik, 3- Alimde, tamahkârlik, 4- Fakirde, ihtiras, 5- Soylu kiside, hayasizlik, 6- Yaslinin,gence özenmesi, 7- Erkegin, kadina benemesi, 8- Kadinin,erkege benzemesi, 9- Zahidlerin,dünyalik pesinde kosmasi, 10- ibadet edenin, cehaleti. T.G/427
|
|
|
|
|
dört mevsim
|
 |
« Yanıtla #372 : Temmuz 10, 2008, 11:39:01 ÖS » |
|
*On şey cefâdır: 1- Kendisi için dua ettiği halde ana-babasına ve mü’minlere dua etmemek 2- Kur’an okumasını bildiği halde her gün 100 ayet okumamak, 3- Mescide girip de iki rekat namaz kılmadan çıkmak, 4- Kabristana girdiği halde mevtalara selam vermemek ve onlara duada bulunmamak, 5- Cuma günü Cuma kılınan yerde bulunup da Cuma namazı kılmamak. 6- İlim sahipleriyle buluşup onlardan bir mesele öğrenmeden ayrılmak, 7- İki müslüman karşılaştığında birbirlerinin isimlerini öğrenmeden ayrılmak, 8- Söz verdiği halde arkadaşının davetine gelmemek, 9- İlim ve edep öğrenmeden gençliğini geçirmek, 10-Kendisi tok olduğu halde, aç olan komşusunu düşünmemek!.*Süfyân-ı Sevri Rh. A.)
|
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #373 : Temmuz 20, 2008, 12:04:51 ÖÖ » |
|
Takva'nin alâmeti On'dur :
1- Dili giybette korumak, 2- Sui'zandan kaçinmak, 3- unsanlari alaya almamak, 4- Harama bakmamak, 5- Dogru sözlü olmak, 6- Nimetleri hak'tan bilmek, 7- Mali hak yolda harcamak, 8- Kibirli olmamak, 9- Bes vakit Namazi hu$u ile kilmak, 10- Ehli sünnet yolundan ayrilmamak. T.G/466
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #374 : Temmuz 20, 2008, 12:05:51 ÖÖ » |
|
Gerçek savasçi su on seyi yapmali : 1- Ana-Babadan izinsiz sefere çikmamali, 2- Her türlü sorumluluktan kurtulmali, 3- Geriye, yetecek rizik birakmali, 4- Ailesine birakacagi rizik,helalden olmali, 5- Komutanina itaat etmeli, 6- Arkadaslari ile iyi geçinmeli, 7- Sefer boyunca kimseye zulm'etmemeli, 8- Cepheden asla kaçmamali, 9- Yagmacilik yapmamali, 10- Gayesi sirf  rizasi olmali. T.G/497
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #375 : Temmuz 20, 2008, 12:06:41 ÖÖ » |
|
Insana her sabah On sey farz olur :1- Yataktan kalkarken  'in adini anmak, 2- Avret yerlerini örtmek, 3- Namaz için abdest almak, 4- Sabah namazini vaktinde kilmak, 5- Rizik konusunda  'a güvenmek, 6-  'in ayirdigi paya kanaat etmek, 7-  'a tevekkül etmek, 8-  'in takdirine sabretmek, 9-  'in nimetlerine $ükretmek, 10- Helal lokma yemek. T.G/561
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #376 : Temmuz 20, 2008, 12:07:33 ÖÖ » |
|
$u on huy, veli kullarin huyudur : 1- Kalp temizligi, 2- Cömertlik, 3- Dogru sözlülük, 4- Alçak gönüllülük, 5- Musibetlere karsi Sabir, 6- Yalniz iken göz yasi dökmek, 7- insanlara iyilik tavsiye etmek, 8- Merhametli olmak, 9- Dünyanin faniligini düsünmek, 10- Her seyden ibret almak. T.G/566
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #377 : Temmuz 20, 2008, 12:08:21 ÖÖ » |
|
KIYAMET alametleri (baska bir rivayet): 1- sik sik kitlik olur. 2- Günahkârlar pervasizlasir, 3- insaflilar SIKINTIYA düser, 4- Namaz külfet sayilir, 5- Zekât angarya sayilir, 6- Emanet Ganimet sayilir, 7- Ücretle Kur'an okuyucular ragbet görür, 8- Sefih kisiler yetkili makamlara gelir, 9- Kadinlar saltanati baslar, 10- Köleler mü$avir seçilir. T.G/570
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #378 : Temmuz 20, 2008, 12:09:01 ÖÖ » |
|
$eytan,insana on yoldan nüfuz eder : 1- Hirs ve sui'zann yolu, 2- Tûl-u emel yolu, 3- Rahat ve Refah düskünlügü, 4- Kendini begenmislik, 5- Din kardesini küçük görme, 6- Hased yolu, 7- Gösteris-övünme, 8- Cimrilik yolu, 9- Kibirlilik, 10- Tamahkârlik yolu. T.G/59
|
|
|
|
|
müteallim
|
 |
« Yanıtla #379 : Temmuz 20, 2008, 12:09:32 ÖÖ » |
|
$eytanin dostlari On'dur : 1- Zalim hükümdar, 2- Kibirli zengin, 3- Hilekâr tüccar, 4- içki içen, 5- Koguculuk yapan= Nemmam, 6- Zinakâr =Zani, 7- Yetim mali yiyen, 8- Namazi umursamiyan, 9- Zekâti vermiyen, 10- Uzun emelli olan. T.G/604
|
|
|
|
|