Sadakat İslamî Forum

*
Selamün Aleyküm; Ziyaretçi kardeşim. Ailemiz ferdiysen giriş yap. Değilsen Sadakat Ailesine 10 sn de katılabilirsin. Mart 19, 2010, 09:21:22 pm

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Eyyâm-ı Biyz'da Oruç  (Okunma Sayısı 1353 defa)
Eymen
araştırmacı

« : Ekim 13, 2008, 06:15:55 pm »

Hazret-i Ali (k.v.) buyurdu: Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz'in öğle vaktinde yanına geldim, selâm verdim. Selâmımı aldıktan sonra bana:
"Yâ Ali! Bana yaklaş, bu Cebrail'dir (as.) sana selâm söylüyor." dedi. Ben de:
"Yâ Resûlallâh, ona ve sana selâm olsun." dedim. Bana "Yaklaş" dedi, ben de yaklaştım.
"Ya Ali! Cebrail (as.) sana diyor ki: Her aydan üç gün oruç tut, birinci günde tuttuğun oruca mukabil on bin hasene(sevap) yazılsın, ikinci gün için otuz bin hasene, üçüncü gün için ise yüz bin hasene yazılsın." Ben de:
Bu hasene'ler (sevaplar) hususî ile bana mı, yoksa bütün insanlara mı?" deyince Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.):
Yâ Ali! Allâhü Teâlâ bu sevapları sana ve senden sonra senin amelin gibi amel eden kimselere verecektir." buyurdu. Ben,
Yâ Resûlallâh! Her aydan tutulacak bu üç gün hangileridir?" deyince,
"Eyyâm-ı biyz olan on üç, on dört ve on beşinci günlerdir." buyurdu.

Antere (r.a.) Hz. Ali'ye (k.v.): "Bu günlere neden eyyam-ı biyz denildiğini sordu.", Hz. Ali (k.v.) cevaben buyurdular ki:
Allâhü Teâlâ Hz. Âdem'i (a.s.) cennetten yeryüzüne indirince mübarek vücudunu güneş yakmıştı. Cebrail (a.s.) "Yâ Âdem, vücûdunun beyaz olmasını ister misin." diye sordu, o da "Evet, isterim." demişti. Bunun üzerine, "Yâ Âdem, her ayın on üç, on dört ve on beşinci günlerinde oruç tut." buyurdu.

Hz. Âdem birinci gün tutunca vücudunun üçte biri, ikinci gün tutunca üçte ikisi, üçüncü günü tutunca vücudunun tamamı beyazlamış, bundan dolayı bu günlere beyaz günler mânâsına "Eyyam-ı biyz" ismi verilmiştir."

(Fazilet Takvimi 13 ekim 2008)
Moderatöre Bildir   Logged
osmanli
Moderatör
popüler yazar

« Yanıtla #1 : Ekim 16, 2008, 07:56:07 am »

insAllah Allah kabul etsin tutmaya calisiyoruz tesekkürler hatirlatmaniz icin
Moderatöre Bildir   Logged

Ey Rabbimiz! Bazı yüzlerin ağarıp, bazı yüzlerin kararacağı günde; bizi yüzleri ak, gönülleri pak olan, sevgili resülünün bayrağı altında toplanan mesut insanlar zümresine kat.
O'nun(sav) yanında cennete girmeyi, mübarek Cemalini görmeyi, Senin dostlarınla komşu olmayı ve en büyük makam olan rızana ulaşmayı nasib eyle
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Favorilere Ekle  |  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İlgili Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Oruç bize ne öğretir? * İSLAM-GENEL İsra 0 546 Son Mesaj Ekim 05, 2005, 09:36:43 am
Gönderen: İsra
ORUÇ......... ŞİİR ebrarrana 0 406 Son Mesaj Ekim 13, 2005, 02:56:56 am
Gönderen: ebrarrana
Ramazan ve Oruç KUR'AN-I KERİM VE SÜNNET-İ SENİYYE duaekseni 2 596 Son Mesaj Ekim 29, 2005, 12:32:27 am
Gönderen: Mustafax67
2 Niyetli Oruç İSLAMİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI kutlu 2 812 Son Mesaj Ekim 23, 2007, 03:15:46 pm
Gönderen: kutlu
Eyyam-ı biyz: Dolunay FIKIH VE İTİKAD ankebut-57 5 2466 Son Mesaj Kasım 18, 2009, 04:52:29 pm
Gönderen: ysfgncr
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli! Dilber MC Theme by HarzeM