Gönderen Konu: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık  (Okunma sayısı 7103 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« : 05 Ağustos 2009, 02:09:26 »


Bir makarnayı 14 TL'den yiyen hastaların Türkiye'deki sayısı 20 binin üzerinde...

Mayo Clinic tarafından 45 yıllık verilerin değerlendirilmesiyle hazırlanan rapora göre, bağışıklık sisteminin, besinlerdeki gluten maddesine tepki göstermesi olarak tanımlanabilecek çölyak hastalığı, nedeni bilinmemekle birlikte 50 yılda giderek yaygınlaştı ve eskiye oranla 4 kat fazla görülmeye başlandı.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Joseph Murray, 50 yıl önce 400 kişide bir sıklıkta görülen hastalığın, bugün her 100 kişide bir görüldüğünü belirterek, teşhis edilmemiş ancak yaşam kalitesi ciddi ölçüde azalmış hastaların da varlığı düşünüldüğünde, çölyak hastalığının artık bir kamu sağlığı sorunu olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Tansiyon gibi

Dr. Murray, araştırmanın sonuçlarını değerlendiren makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Çölyak sıra dışı bir hastalıktır ama artık nadir görülen bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Net bilemiyoruz, ancak çevremizde değişen bir unsurun, bu hastalığın sık görülmesine neden olduğu ortada. Bugüne kadar ‘çölyak’ı tanımlarken kullandığımız standart yaklaşım, hastanın belli şikayetlerle doktora gelmesi ve ardından muayenenin yapılması şeklindeydi. Bu araştırma ortaya koyuyor ki tıpkı kolestrol ya da tansiyonda yaptığımız gibi, ‘çölyak’ı başlangıçta, semptomlar olmadan arama seçeneğini düşünmeliyiz."

Çölyak nedir?

Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığı olarak tanımlanıyor.

Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi, daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterebiliyor.

Gluten sorun

Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve kesin olmamakla birlikte yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edemiyor ve gluten içeren yiyecekler yediklerinde çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapıları kaybediyorlar.

Küçükler için çok zor

Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Figen Cancar, çölyak hastalarının tahılları tüketemediklerini, glutensiz özel ürünler kullanmak zorunda olduklarını, özellikle küçükler için durumun çok zor olduğunu belirtti. Cancar, şöyle konuştu:

"Çölyakla yaşamak çok maliyetli, herkesin 1 TL'ye yediği makarnayı çölyaklılar 14 TL'ye yiyor. Glutensiz 1 kilo un 25 TL. Çölyak, maddi olarak insanı çok zorlayan bir hastalık, yerli firmaların da glutensiz üretim yapmalarını bekliyoruz."

Her yaşta çıkabilir

Bu arada villuslar olmadan kişinin ne kadar yemek yerse yesin beslenemeyeceği için ciddi sorunla karşılaşacağının altını çizen Dr. Joseph Murray “Çölyak gastroenterologlarca kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabiliyor. Hastalık yaşamın her hangi bölümünde ortaya çıkabilir ve tek tedavi yöntemi ömür boyu gluten içeren gıdalardan uzak durmaktır” dedi.

Bugün

Çevrimdışı Budak

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 267
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2009, 20:23:50 »
İsra kardeşim yazdıkların içimi acıttı. Bu hastalığı en iyi bilenlerdenim.çölyak ve fenülketenöri bir birine çok yakın hastalıklardır.İkisinde de guluten yasak.birinde fiziksel gerilik diyerinde de zeka geriliği yapıyor guluten.ve ikisinin de tek tedavisi ömür boyu diyet.
insanın ağzından nasılda çıkıyor ömür boyu lafı ama siz bunu birde ailelerine sorun.Bu hastalıklar  zengin hastalığı  yani çok masraflı ama bu işin görülen yanı birde manevi yanı vardır.ki. bu tambir ızdırap tır. Ailesine.Genellikle akraba evliliklerinde görülür.Doktorların söylediği bu yönde ama ben çook akraba evlilikleri gördüm.Hiç birinin bu hastalıklardan haberleri bile yok.  a25)) Şimdi diyeceksinizki niye ilgilendin bu kadar.  e52))  benim Fenülketenöri hastalığı taşıyan bir oğlum var. :usgunn:
 Bu hastalık1934 yılında zeka geriliği olan iki çocuğa sahipbir anne çocuklarının tedavisi için bir çok doktora gitmiş ,ancak hiçbir sonuç elde edememiştir.Ancak alışılmadık bir şekilde sabırlı ve bu konuda bir açıklama almaksızın kabullenmemeye kararlıdır. kısacası annenin azmiyle birçok doktor tarafından incelenen çocuklarda zeka geriliğinden başka hiçbirşeye rastlanmamıştır. Dr folling adında bir doktor anneye umut vermemekle birlikte onu geri çevirmemiştir.Bu çocukların idrarlarından yapılan birçok deney ve testlerden sonra 1935 yılında ingiltere de genetik uzmanı Dr Lionel Penrose fenülketenöri adını verip teşhisi koymuş.Fenilketönüri beyin gelişimini etkilediği gösteren ilk yenidoğan metebolizma bozukluğu hastalığıdır.Ülkemizde de Prof.Dr. İmam Özalp  bu konuya ciddi bir şekilde eğilerek Türkiye de 1970 yılından itibaren metabolik hastalıklarda tarama ve tedavi testlarinin yapılması için çalışmalara başlamıştır. 1986 Yılından itibaren de her yeni doğanın taranmasını tüm illerimizde T.C Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak başlatmıştır.
 Günümüzde de tüm hastane ve sağlık ocakların dan yeni doğan bebeklerden topuk kanı alınır.(anne ve babalar bilir) İşte tarihi kısacası böyledir. Ve bu hastalığın hiç kimse tarafından bilinmemesi (çocuklarımızdan önce biz hasta yakınlarıda bilmiyorduk ) ve gıdalarının ülkemizde üretilmemesi biz aileleri inanılmaz zor durumda bırakıyor.Artık parasında da değiliz.Yeterki ulaşabildiğimiz bir yerden gıdalarını alabilelim.Sadece un ve makarnasını alabiliyoruz onuda istanbul halk ekmek, üretiyor.Burdan birkez daha onlara teşekkürlerimi sunuyorum.Bu hastalığı taşıyan çocuklarımız ekmek süt peynir yoğurt makarna pirinç bulgur mercimek v.s çikolata dondurma bisküvi kıraker v.s daha aklınıza gelebilecek pek çok şeyi yiyemiyorlar yiyebildikleri sebze ve meyve. Ancak bunlardan da sınırlı tüketmeleri gerekiyor.Ömür boyuda ilaç kullanmak zorundalar. tedavilerin takibi türkiyenenin neresinde olursanız olun sadece istanbul tıp fakültesi ve (Ankara)Hacettepe üniversitesin de yapılıyor.Devlet hiçmi ilgilenmiyor,diyebilirsiniz.Alah devletimize zeval vermesin. İlaçlarımızı karşılıyor (ssk) ve ilaçların maliyeti dudak uçuklatacak kadar çok. Ama bunun dışında gıdaların ülkemizde üretimi ile ilgili bir gelişme yok. sayılarımızda her geçengün artıyor malesef.  e44)) En azından  Yiye bildikleri çikolata peynir ve yoğurt gibi temel besin gıdalarının ülkemizde de üretilmesini veye getietilmesini istiyotuz. çocuklarımızın büyüdükçe yaşadıkları sorunları ve çektiğimiz eziyeti tahmin edersiniz heralde.
İşte sizlere şükretmeniz için bir sebep daha.Tabiiki bende şükrediyorum Rabbime beterin beteri vardır biz den daha kötü durumda olan kimbilir nekadar çok insan vardır.Allahu Teala biz kullarına sıkıntılar vererek sınıyor.bizleride evlatlarımızla sınıyor işte Rabbime hamd ediyorum.Biz aciz kulların sığınacağı başka kapı yok ki.. Siz din kardeşlerim sizden vaktini aldığım için hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Birde bu mübarek gecede edeceğiniz dualardan hastalarada şifa dilemenizi....selametle.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #2 : 06 Ağustos 2009, 00:05:19 »
Allah şifa versin ve yardımcınız olsun.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz

Çevrimdışı Kabristan

  • okur
  • *
  • İleti: 85
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2009, 02:03:17 »
Allah şifa versin ...inanıyorumki glutensiz üretime bir çok üretici firma geçer en kısa zaman da maddi olarak büyük yük azalır inş.
Kabristan etrafında kara taştan bir duvar.
Duvar dışında kalan mahpuslara haber var..

Çevrimdışı tatlum

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 107
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #4 : 06 Ağustos 2009, 02:12:12 »
Allah yardımcınız olsun ve şifa versin...
İhlasında İhlas Görmek İhlası Terk Etmektir...
İhlasında İhlas Görenin İhlası İhlasa Muhtaçtır

Çevrimdışı hlilt

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 3
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #5 : 06 Ağustos 2009, 12:55:06 »
Hazret Allah dermana kavutursun inşallaah

Çevrimdışı nirvana

  • yazar
  • ****
  • İleti: 516
  • "Nerede oLursanız oLun, Allah sizinLe beraberdir"
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #6 : 06 Ağustos 2009, 12:58:43 »
derdini veren rabbim dermanınıda versin inşAllah
Allah sabır versin
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

Çevrimdışı Budak

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 267
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #7 : 06 Ağustos 2009, 13:20:00 »
Amin Rabbim hepinizden razıolsun.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #8 : 06 Ağustos 2009, 14:18:02 »
Allah  hastanıza acil şifalar, size de sabır nasip eylesin.

Çevrimdışı ene dost

  • yazar
  • ****
  • İleti: 594
  • 'Araz'
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #9 : 06 Ağustos 2009, 18:23:42 »
Rabbim şifa versin, Allah yardımcınız olsun inşaAllah.
Nakşibendi beyazdır, leke kabul etmez. (Gavs-ı Sani)

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #10 : 06 Ağustos 2009, 21:15:06 »
Hz.Allah acil şifalar versin kardeşim.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Budak

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 267
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #11 : 06 Ağustos 2009, 22:09:45 »
Amin. şifa dileyen şifa bulsun.Allah cümlenizden razıolsun.

Çevrimdışı tevhit tabibi

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: Çığ gibi büyüyen sinsi hastalık
« Yanıtla #12 : 07 Ağustos 2009, 16:34:30 »
amin Allah bütün hastalara şifa versin