İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü sakızın gerçekten diş dostu olduğunu söylüyor: ‘Sakız çiğnedikçe tükürük salgısı üç kat artıyor. Tükürük salgısı dişlerin çürümesini engellediği için sakızın buna katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Sakız çiğnemek çene eklemine egzersiz yaptırıyor, kasları geliştiriyor. Öte yandan sakız dişteki yemek artıklarını temizliyor. Ama şekersiz ya da tatlandırıcıyla tatlandırılmış sakız çiğnenmeli.’
Çilekli, kahveli, portakal aromalı daha pek çok çeşit sakız var. Bunlar zararlı mı?
Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü ‘Hiçbir zararı yok. Bu aromadır’ diyor ama bir konuda uyarıda bulunuyor: ‘Beyazlatıcı sakızlar, tıpkı beyazlatıcı diş macunları gibi diş minesini aşındırıcı etkiye sahip. Dişin en önemli organı mineyi küçük küçük çiziyor, minenin çizilmesi dişlerin çürümesine davetiye çıkarıyor. O nedenle dikkat etmeli.’
Bence bayanlarda beylerde çiğneyebilir.