Gönderen Konu: Yavuz Sultan Selim Han Hz.'leri Küpe Takmamıştır  (Okunma sayısı 10105 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ghost

  • Ziyaretçi
Yavuz Sultan Selim Han Hz.'leri Küpe Takmamıştır
« : 28 Aralık 2007, 01:19:02 »

Yavuz Sultan Selim Han'ın resimlerini çizenlerden çoğu onu burma pala bıyıklı ve tek kulağında küpe ile çizerler. Pala bıyıklar ile Yavuz Sultan Selin Han'ın  tarihî kimliği arasında zihinlerde hemen bir bağ kuruluvermesi insanlara bu resimleri hoş gösterir.

Eh, durum böyle olunca kulağındaki küpeye de bir efsane uydurulmasında ne mahzur olabilir ki?!..

Hani kutsal toprakları aldığı zaman oradaki idarecilerin kullandığı;

Hakimü'l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hakimi) sıfatını uygun görmeyip kendini

Hadimü'l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hizmetkârı) ilan etmiştir ya,

buna bir ilave de halk yapmış ve orada gördüğü kulağı küpeli köleleri örnek alarak kulağına küpe taktırdığını ve bununla kendisini din uğrunda bir köle mesabesinde telakki ettiğini imaya yöneldiğini uydurmuştur.

Oysa Yavuz Sultan Selin Han'ın o döneme ait minyatürlerinde hiçbir zaman pala bıyık veya küpe yoktur. Tarihî bilgiler onun kişiliğinde sadelikten yana olduğunu ve giyiminde de çok sade tercihlerde bulunduğunu söylerler. Nitekim Topkapı Sarayı'ndaki en sade kaftan onundur.

Mısır seferi dönüşünde Edirne'de kendisini karşılayan tek şehzadesi Süleyman'ın süslü elbiselerini görünce ona, "Bre oğul, sen böyle giyinirsen anan ne giyecek!" diye ikazda bulunması da bunu pekiştiren bir tarihî gerçektir.

Keza aynı seferden gelişinde İstanbul'a gireceği sırada büyük bir zafer kutlaması tertipleneceğini duyunca israfı önlemek üzere bir gece vakti gizlice Topkapı'ya girdiği de bilinir.

Bütün bunlardan daha önemlisi Yavuz Sultan Selim Han'ın küpe taktığını söyleyen hiçbir tarih satırı, hiçbir belge yoktur. Küpeli uydurma resimlerde ise resimdeki kişinin başında beyaz tülbent içinde kırmızı bir başlık ve üstünde de krallara benzetilmiş bir tac vardır. Bu tür kızıl börk ve tacı İran şahları kullanır. Osmanlı sultanları tac giymezler.

Sonuç şu, küpe takmak gibi bir hafifliği, azametiyle öne çıkan Osmanlı sultanına, Yavuz Sultan Selim Han'a yakıştırmak yanlıştır.

O zaman da akıllara bir soru takılır: Kimdir bu küpeli, taclı adam? Söyleyelim; Yavuz Sultan Selim Han'ın;
"Paymal eyleyelim kişverini sürhserin" diye üzerine yürüdüğü Sürhser (Kızılbaş) Şah İsmail'indir ve başındaki kızıl börk ile tac da Kızılbaşlığın simgesidir.

Ne garip tecelli; Yavuz Sultan Selim Han Çaldıran'da, Şah İsmail de resimlerde birbirlerine külahları ters giydirmişler.

[BERCESTE]

Kemalpaşazade'nin Yavuz Sultan Selim Han hakkındaki mersiyesinden:

Şems-i asr idi asırda şemsin

Zılli memdud olur zamanı kasir

O, bir ikindi güneşi gibiydi. İkindide güneşin zamanı kısadır ama gölgesi çok uzun olur.

Kemalpaşazade
İSKENDER PALA

« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2009, 22:39:52 Gönderen: Fatihan »

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Yavuz Sultan Selim Han H.Z.'lerinin tek küpesi
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2007, 02:44:16 »
çoğu kişi gibi bende yavuz sultan selimi küpe takmıştı diye biliyordum

teşekkürler ghost gerçeği öğrenmiş olduk

Çevrimdışı seyyah34

  • Bilal Abduljabbar
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 154
Ynt: Yavuz Sultan Selim Han H.Z.'lerinin tek küpesi
« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2007, 10:23:01 »
Şimdiye kadar o kadar okuduğumuz tarih kitaplarında açıkça Sultan'ın küpeli resimlerine raslardık.Oda ayrı bi yana Fatih Yavuz Selim ilkokulunda  okuduğum sırada duvara asılı devasal çerçevedede yine bu meşhur küpeli resmi vardı.Bu resim yalansa neden tarih boyunca bize yutturuldu o zaman :(