Gönderen Konu: Motif  (Okunma sayısı 3959 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Motif
« : 13 Ağustos 2009, 21:11:07 »


İddia ediyorum günümüz dekorasyon trendi motifsiz halılar ve halıfleksler çocukların ruhsal gelişimine zararlıdır! Yapıştı mı bırakmayan yazlık site sakini emekli amcalar gibi sorayım; niyeeağğ? Çünküüğ halıdaki motifler çocukları rahatlatır! Çocuk, endişesini, sıkıntısını kontrol eder! Çünküüğ, her çocuk azar işitirken, özellikle de babadan, halıdaki desenlerle yekvücut olur... Fonda ebeveyn bağırırken, halıda daha önce fark edilmemiş desenler ve renkler bulunur, cadde yapılabilecek kenar desenine kaç oyuncak araba park edilebileceği, renkleri, nereden alınmış olabileceği yahut menşei hakkında düşünür durur...

Bir hatırlayalım? İşlediğiniz kabahatten ötürü anneden-babadan patak yiyeceksinizdir veya pataklama huyu olmadığından sinirini atmak için size bağırıp çağırmaktadır. Parlama kısmı geçildikten sonra azarlama kısmı gelir. Baba sizi karşısına oturtur (daha sonra “hadi şimdi kaglkk git karşımdan! Gözüme gözükme!” demek için belki de). Kah tatlı tatlı, kah alevlenip parlayarak bir yarım saat boyunca sizi paylar.

İşte tam da bu sırada, boynunuz kıldan ince halde suçunuzu kabul ettiğinizi belirtircesine başınızı önünüze eğip, öylece yere bakmaktan başka çareniz yoktur... Yerde de ne var? Halı var tabii! Baba aynı uyarıları elli beşinci kez tekrar ettiği için sıkılır ve halının desenlerini incelemeye başlarsınız. Soyut desenleri somut nesnelere benzetirsiniz, çiçek desenlerinde uzaylı kafaları görürsünüz ya da “desene bak, teknolojiye bak, nasıl dokumuşlar şu halıları beh beh beh” diye hayret edersiniz.

Babadan yöneltilen volümlü sorularda (‘sana diyorum’ ‘kime diyorum?’ benzeri baskı efektleriyle) ayak parmakları ile halıya şekiller çizer, stresinizi azlatır yahut vakit kazanırsınız. Yalnız burada püf nokta, desenleri incelediğini çaktırmamak ve dinliyor gibi görünmeyi başarmaktır. Yoksa azarın şiddeti daha da artar hatta fiili şiddete dönebilir. Ayak uçlarıyla halı saçaklarını kaldırmak, dürtmek riski artırır. Allah muhafaza tokadı yer püskülü ayrı pöstekiyi ayrı sayarsınız.

Ezcümle rahatlatır. Bol motifli el dokuması halılar çocuğu rahatlatır! Çocuk yaptığı yanlışın utancıyla daha fazla yüzleşmemek için bütün dikkatini dağıtır. Korkusunu saklar, sığınır... Motifli halılar bir anksiyete kontrol ögesidir. Desensiz bir makine halısı, duvardan duvara
 
Halime Gürbüz

fasulye

  • Ziyaretçi
Ynt: Motif
« Yanıtla #1 : 13 Ağustos 2009, 22:45:48 »
 e58))
Allah kimseyi halıya baktırtmasın..........
« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2009, 22:48:03 Gönderen: fasulye »

Çevrimdışı ene dost

  • yazar
  • ****
  • İleti: 594
  • 'Araz'
Ynt: Motif
« Yanıtla #2 : 13 Ağustos 2009, 22:49:43 »
Çok hoş bir yazıydı, sanki bi yerlerden hatırlıyorum  e58))
Nakşibendi beyazdır, leke kabul etmez. (Gavs-ı Sani)