Gönderen Konu: İyi bir şöför müsünüz?  (Okunma sayısı 7389 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
İyi bir şöför müsünüz?
« : 27 Ekim 2008, 19:19:32 »


İyi Şoförlüğün 10 kuralı   

HER sürücü, kendini çok iyi şoför olarak görür. Çünkü; araç, direksiyon simidini çevirince yön değiştirmekte, gaza basınca hızlanmakta, frene basınca yavaşlamakta ve durmaktadır. En basit arabada bile 100 beygir gücünde motor vardır.

100 beygire birden deh (!) diyebilen bir insanın, kendini üstün görmemesi imkánsızdır. Peki o zaman her sürücü, iyi şoför müdür? Tabii değildir. Hatta tam tersine, aslında her sürücü, kötü şofördür. Çünkü kendini çok iyi gördüğü için, diğer şoförlere ders vermeye çok meraklıdır. İşine gelmeyen en küçük bir olumsuzluk karşısında, anında zıvanadan çıkar. "Madem öyle, işte böyle" deyip, (kendince) kendisine feyk atan, yolunu çalan veya yavaş hareket eden veya gereğinden fazla hızlı davranan diğer sürücülere hadlerini bildirmeye kalkar. İşte o zaman mutlaka trafik kurallarını ihlál eder ve kötü şoför olur. Bu noktadan başlamak üzere iyi şoförlüğün on kuralını sıralayalım.

1. Tepkici değil, etkici ol. Davranışlarınla, diğer sürücülere iyi örnek ol, teşekkür al. Kimsenin damarına basma. Senin damarına basılırsa, aldırma. Hiç bir zaman tedbiri elden bırakma, terbiyeli olmaktan şaşma.

2. Gör ve göster. Yoldaki diğer araçları, yayaları, hayvanları gör. Kendini onlara göster. Sürpiz yapma. Gerekiyorsa far ve korna kullan. Sürücülerin en sık yaptıkları hata, başkalarının onları farkettiğini varsaymalarıdır.

3. Büyük resmi gör. Aracını, at gözlüğü takarak sürme. Sadece kendi şeridine, yolun gittiğin yönüne bakmakla yetinme, arkana da bak. Gözünü dört aç. Kaldırımda koşuşan çocukları, yolu geçmeye çalışan koyunları ve bayır aşağı gelen inekleri, çöp konteynerinden çıkan kediyi gör.

4. Sadece aracını sür. Araç sürerken başka iş yapma. Telefonla konuşma, kaset veya disk değiştirme, yemek yeme, gazete okuma, manzara seyretme, yana veya arkaya dönüp yolcularla sohbet etme.

5. Frene erken, gaza geç bas. Sürücünün en büyük eğilimi, frene mümkün olduğu kadar geç, gaza mümkün olduğu kadar erken basmaktır. İçindeki bu doğal davranışı değiştir. Tam tersini yap. Frene erken, gaza geç bas. Kimseye arkadan çarpma.

6. Yolcunu huzursuz etme. Özellikle yanında oturan yolcu, sağ eliyle tutamağa sıkı sıkı sarılmışsa, seninle birlikte frene basıyor ve gözünü yoldan ayırmıyorsa, hele hele hafif hafif terlemeye başlamışsa, derhal yavaşla. Aracını daha sakin sür. Yolcuna seyahati zehir etme, yazıktır ona.

7. Sola açık, sağa kapalı dön. Sakın slalom yapar gibi, her viraja kapalı girme. Sonra karşında başka bir araç görürsün; sakın şaşırma.

8. Viraja girmeden iyice yavaşla, gaz vererek dön, çıkarken hızlan. Araç virajda, düz yolda davrandığı gibi davranmaz. Merkezkaç kuvveti, aracı dışa doğru savurur. Dönerken frene basarsan, arka teker ön tekeri izleyemez. Aracın hakimiyetini kaybeder, yoldan çıkarsın. Şeridinde kalarak viraj alamayan sürücüye, şoför denmez. Bunu unutma.

9. Araç seni değil, sen aracı yönet. Sürdüğün araç sana itaat etmiyorsa, hatayı araçta değil, önce kendinde ara. Derhal yavaşla. Hálá itaatsızlık devam ediyorsa, uygun bir yerde dur. Araçtan in ve lastikleri kontrol et. Lastikler tamamsa, bakıma sokmadan, aracını alıştığın tarzda sürme.

10. Şerit çizgisini ortaya alma; zebraları çiğneme. Yollar, adam başına bir şerit olmak üzere tasarlanmıştır. Birbuçuk şerit işgal ederek araç sürme. Trafik adaları, üstünden araç geçmesin diye zebra gibi boyanmıştır. Yazıktır, hayvanı çiğneme.

Son Söz: Şoförlüğünle sakın övünme; bırak seni başkası takdir etsin.

Hürriyet

Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı duha

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 5144
  • ѕησωƒℓαкє
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #1 : 27 Ekim 2008, 20:35:12 »
şuanlık ehliyetsiz bir şöfür sayılırım ama gözlemleyener pek te yavaş kullandımı söylemiyor :vic m2))
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]

Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2008, 00:07:21 »
bunların hepsini uygulamak çok zor. nasıl bir şoför olduğumuzu yolculara sormak lazım  ş2))

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Şoförü çileden çıkartan 10 hareket
« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2009, 19:08:40 »
Ülkemizde halen binlerce can hiç olmadık bir kazada sona erebiliyor, biraz dikkatle kurtarılabilecek hayatlar tükenebiliyor. Bu sayıyı düşürmek tek başına eğitimle değil, bir trafik kültürünün oluşmasıyla, yani yola çıkan herkesin severek ya da toplumsal baskıdan korkarak kurallara uymasıyla mümkün. En kural tanıyanlarımızın bile bir gün 'Ben uysam da kimse riayet etmiyor, ben de ihlal edeyim bari!' dememesi, trafiğe yeni çıkanların 'Bu trafikte hayatta kalmanın yolu kural tanımamaktan geçiyor.' düşüncesine kapılmaması, aracın direksiyonuna geçtiğinde canavarlaşanların 'yanına kâr kalmaması' için toplumsal olarak tavır koyabilmek büyük önem taşıyor.

Önce trafiği tüm kuralları ile ilköğretim çağından itibaren öğretmek ve bu kurallara uyulmasını hem resmi olarak hem de toplumsal olarak takip etmek gerekiyor. Aslında yıllardır bu alanda samimi olarak gayret gösteren insanlar ya da kurumlar yok değil. Son birkaç yılda yaygınlaşan ve birçok noktaya konulan kameralarla kontrol edilen elektronik denetleme sisteminin (EDS) bizzat şahit olduğum ciddi bir caydırıcılık özelliği var.

Ancak hastalık ne kadar şiddetli ise ilacın da o denli sık ve kuvvetli uygulanması önemli. Belki bir Avrupa ülkesinde gerek görmeyeceğiniz bazı denetleme türleri Türkiye için kaçınılmaz olabiliyor. Özellikle trafikte iyi sürücülerin karşılıklı tartışma ya da kavgaya meydan vermeden trafik terörü işleyenleri polise ya da ilgili resmi makama üslubunca haber vermesi bu tür hareketlerin azalmasına katkı sağlayabilir. Her yere kamera koymak mümkün değil ama trafikte her noktada iyi bir sürücü bulmak mümkün.

Sözü iyi sürücülerden açmışken konuyu herkesin her gün bir parça yaşadığı bir soruna getirmekte fayda var. Trafik Haftası'na bizden bir katkı sağlaması amacıyla işte trafikte iyi sürücüyü çileden, hatta yoldan çıkaran 10 tehlikeli hareket...

1. Otoyolda tampona kadar yaklaşıp bir de selektör yapmak: Hız sınırları ölçüsünde yol alsanız bile acelesi olduğunu zanneden bir sürücü mutlaka vardır. Ve ardınızdan hızla tamponunuza kadar yaklaşıp, peş peşe selektör yapar. Çileden çıkmak için daha ne olsun...

2. Emniyet şeridi ya da sağdan genişleyen yoldan önünüze geçme girişimi: Birçok araç şerit içerisinde birbirini takip ederken sayıları hızla artan uyanıklar, en sağdaki emniyet şeridini kullanarak ya da zaman zaman genişleyen yoldan istifade birkaç araç öne geçmek için var gücüyle sağlayarak yol alır.

3. Köprü gişesinde balon: Herkesin tek sıra girmesi halinde daha rahat geçeceği köprü gişe önlerinde aynı şeride 3-4 araç birden girmeye çalışır. Bu yüzden örneğin OGS gişesi açık bile olsa KGS gişelerindeki balondan dolayı oraya kimse geçemez.

4. Araç takip mesafesi boş bırakılmaz! Özellikle çevre yollarında güvenli olsun diye (ki bazı ülkelerde 50-60 metreye çıkar) bıraktığınız bir araçlık alan, sürekli şerit değiştirenlerin en sevdiği yerdir. Hem siz, hem de kendisi risk alır ama olsun, biraz da adrenalin olsun!?

5. Yeşil yandı geçsene: Bir grup hiperaktif sürücü grubu vardır ki, en büyük misyonları kırmızı ışıkta öndeki aracı uyarmaktır. Daha yeşil yanmadan korna yaparak bütün sürüş dinamizminizi yerle bir ederler. Aman duymazdan gelin.

6. Kimseyi tanımazlar: Aşırı kuralcılığı kural edinenler vardır, tabelada hız sınırı 40 km/saat yazıyor diye yol müsait olduğunda bile ibreyi 41'ye çıkarmazlar. Oysa, arkalarında oluşan kuyruk sık sık riskler atlatmaktadır.

7. Sollatmamak için yarışanlar: Özellikle çift yönlü işleyen şehirlerarası yollarda tam sollamaya çıktığınızda sağınızda kalan araç da gaza basarsa ne yaparsınız?

8. Ben geçeyim gerisi ne olursa olsun: Özellikle ışıklı kavşaklarda önü dolu bile olsa yeşil ışığın son saniyesinde geçip diğer yönden gelenlerin önünü kapamak da ülkemize has bir bencilliktir. Kısa bir süre sonra kördüğüm başlar.

9. Tüm yol benim diyenler: Özellikle şehiriçi seyirlerde önünüzdeki kararsız sürücü her an her yöne dönebilir. Sinyali de kullanmadığı için siz hem kendi aracınızı hem de onu kullanıyor kadar yorulursunuz, ama o farkında değildir. Muhtemelen bir adres arıyordur!

10. Yolcuyu da bırakmaz sizi de: Özellikle gün ortasında semtler arası yollarda bir minibüs arkasında kalmışsanız işiniz kolay değil. Sabah ve akşam saatlerinin aksine hızını iyice azaltan minibüs şoförü yolun ortasındadır ve yolcu almak için bile sağa geçip yolu açmaya tahammül edemez.



Memduh Taşlıcalı - Zaman

Çevrimdışı inşirah75

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 41
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #4 : 12 Ekim 2009, 12:18:12 »
arkadaşlar sizleri henüz tanımıyorum ama tanımak için elimden geleni yapıyorum şimdi bu konu üzerinde sadece erkeklermi yorum yapacak bayanlarda araba kullanabilirmi s1))

Çevrimdışı tunike

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 307
  • bir tebessüm bile sadakadır
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #5 : 12 Ekim 2009, 12:54:47 »
tabiki kullanabilir ne gibi bi sakınca olabilirki anlayamadım:)
öyle itaatkar bir kul ol ki,dışardan görenler deli desinler.çünkü deli olmadan,veli olunmaz!

Çevrimdışı Hulûs-i kalb

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #6 : 01 Kasım 2009, 00:34:02 »
bazi sürücüler sayesinde bazen araba kullanmaktan nefret ediyorum.bir bakima ehliyet uzmaniyim cünkü trafik cezalarinin hemen hemen yarisina yakinini cekmis biriyim;ama trafik canavari deilim bundan da eminim :usgunn:
ISLAMI KURTARMAYA DEGIL; ISLAMLA KURTULMAYA CALISALIM...

Çevrimdışı Hulûs-i kalb

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #7 : 01 Kasım 2009, 02:14:48 »
yok geri vitese takip son model BMV ye önden carpmak;bu yüzden deneme süresi uzadi,bidaha hata olursa dogru deli testine(simdiye kadar bu testi gecebilen hickimseyle tanisamadim!),ehliyet sinavinda radara yakalanmak,park cezasi...vb.  e45)) gecen otobanda serit ihlali yaptim ama Allahtan polis yoktu;yanimdaki arkadasin bi akrabasinin ehliyetini,bu yüzden 9 ayligina aldiklarini anlatti.(aman dikkat)...  -))?
ISLAMI KURTARMAYA DEGIL; ISLAMLA KURTULMAYA CALISALIM...

Çevrimdışı aydeniz

  • yazar
  • ****
  • İleti: 560
  • Hakka kul olmak
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #8 : 01 Kasım 2009, 09:54:33 »
trafik canavarlarına duyurulur -))?

Çevrimdışı bburaks

  • okur
  • *
  • İleti: 64
Ynt: İyi bir şöför müsünüz?
« Yanıtla #9 : 01 Kasım 2009, 17:47:43 »
hayır kötü şoförüm arabayı kaldırmayı 7-8 defa deneycek kadar 
Ey kul
Etme dünya nazı
Kıl namazını
Sonra kılarız diyenin
Dün kıldık namazını