Gönderen Konu: Dondurma hakkında ne biliyorsunuz?  (Okunma sayısı 32461 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tesniye

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 395
  • Nişan aldık yıldızları..
Dondurma hakkında ne biliyorsunuz?
« : 19 Temmuz 2006, 09:22:31 »

Yaz sıcağında düşünün inanılmaz lezzette buz gibi çilekli, kavunlu, vazgeçilmez olan çikolatalı ve vanilyalı bir dondurma. Tüm sıcağı alıverir birdenbire. Giderek içinize yayılan serinlik ve lezzet bir an bile olsa sizi serin deniz sularına götürüverir. Hafif koyu kıvamı, damakta bıraktığı tadı ile sanırım yaz-kış ne zaman olursa olsun dondurmanın yeri hep bir farklı. Kısacası daha çok küçüklerin ilgisini çekse de büyük küçük demeden lezzeti paylaşılmayan bir lezzet.
Dondurmanın ilk üretiminin 3000 yıl kadar öncesine dayanan bir geçmişi var. Dondurmanın batıya getirilmesi üzerine iki rivayet yer almakta.
 

Bunlardan birine göre batıya dondurma üzerindeki ilk bilgiyi getiren kişinin Marco Polo olduğu söylentiler arasında.  Bu gezgin, Uzak Doğu yolculuğundan dönerken, meyve sularından yapılan bir çeşit buz tarifleri getirir. Ancak bildiğimiz dondurmanın yapılması çok daha sonralara rastlar. Bugünkü anlamda dondurmanın ise ilk olarak 1550 yıllarında, İtalya'da yapıldığı sanılmakta.

Bir diğeri ise 3000 yıl kadar önce Çin'de yapıldığı saptanan dondurmanın gezginler vasıtasıyla 13. asırda önce İtalya'ya 1660 yılında İtalyan Procopio Cutelli tarafından Fransa'ya daha sonra da İngiltere'ye yayılmasıyla gelişim gösterir.

Tüm bu bilgiler ışığında dondurmanın yayılımı yine de pek kolay olmamış, ancak 18. yy sonları, ya da 19. yy. başlarında İngiltere'de, Amerika'da kullanılmaya başlanmış. Tuzla buz karışımının doğrudan doğruya buzdan daha alçak bir sıcaklık meydana getirdiği anlaşıldıktan sonra dondurma yapımı oldukça gelişmiş. 19. yüzyılın sonlarından itibaren yaygın bir hal almış.

 

Dondurma Tüketime Sunuluyor...
Ticari amaçlı ilk dondurma üretimi, Avrupa'da 1785 yılında Londra'da; Amerika'da ise endüstri kolunun kurucusu sayılan Jacops Fussell tarafından 1851'de Baltimor'da yapılmış. Türkiye'de ise dondurma 1900'ün başlarında ilk defa İstanbul ve Kahramanmaraş'da üretilmiştir.


   Dondurma üzerinde toplumun eğiliminin nedenini şöyle değerlendirmek mümkün. Önce dondurma tat ve aroma yönünden her çağdaki insanların, hele de çocukların aradıkları ve zevkle yedikleri bir besin.

Dondurma bazı süt ürünleri, örneğin tereyağı gibi sütün tek bir besin maddesini bünyesinde bulunduran bir yiyecek de değil.

Sütün yararlı bütün besin maddeleri, çok kere sütten daha konsantre bir durumda bulunuyor. Yani dondurma, bazı meyveliler hariç, organizmanın her türlü isteklerini karşılayabilen süt gibi çok yönlü bir besin maddesi.
 

Türkiye'nin genellikle iklimi de dondurma isteklerini arttırmakta. Uzun süren yaz devresindeki sıcak havalar insanların dondurma gibi ferahlatıcı ve serinletici besinlere karşı ilgisini yüksek düzeye çıkarıyor. Ancak günümüzde modern teknolojilerle üretim yapan endüstriyel firmalar arttıkça dondurma sadece yaz aylarında tüketilen bir besin olmamakla beraber kış aylarında da rahatlıkla bulunabilen ve tüketilebilen ürün halini aldı.

 

Dondurma ve Sağlığımız...
Endüstriyel dondurmalar hepimizin bildiğinin aksine kışın boğaz ağrılarına sebep olmuyor. Bunun da nedeni geçirmiş olduğu kimyasal ve fiziksel evreler sonucu ağza alındığı andan itibaren vücut ısısını alması, içeriğinde bulunan yağlar 28-32°C'de erime özelliği gösteriyor. Böylelikle vücut ısısı olan 37°C'ye geldiğinde dondurma artık ısınmış oluyor. Doktorların bademcik ameliyatlarından sonra dondurma tavsiye etmesi de bir şekilde bunun kanıtı olsa gerek...


   Dondurmanın sağlığımız yönünden de yararlarını gözden uzak tutmamak gerekir. Bilindiği gibi süt ve süt ürünleri çabucak bozulan, çok yararlı niteliğini hızla kaybeden ve kötü şartlar altında sağlığımıza bile zarar verebilecek niteliğe bürünen hassas ürünlerdir. Dondurma bu yönden de güven vermesi gereken bir madde. Dondurma işlenirken konsantre süt pastörize edilmekte, sonra da dondurularak, kalan veya sonradan karışabilen mikroorganizmanın faaliyetlerine set çekilmekte. Mamul maddenin karakteri dolayısı ile soğutma zorunlu olarak yapılmakta ve böylece birçok mikroorganizmanın üremesine fırsat verilmemekte.

Tüm bu özelliklerinin yanında içerik olarak da zengin bir vitamin deposu olarak görebiliriz dondurmayı. Protein, Vitamin A, Vitamin D ve kalsiyum yönünden zengin olan bir gıda maddesi dondurmanın kolay sindirilmesi de önemli bir özelliği.

Dondurma tüketiminde kullanılan teknolojinin son elli yılda hızla gelişmesinden de oldukça etkilenen sektör, 1980'lerin başında modern tesislerin kurulmasıyla el değmeden hazırlanan ambalajlı dondurma ile de Türk dondurma pazarına canlılık getirmiştir. 1990'ların sonlarına doğru gelindiğinde Türk dondurma pazarının çok yol katettiği görülür.
 

Dondurma Çeşitleri

Bugün dünyada çok çeşitli dondurmalar üretilmektedir. Çeşit sayıları 240'ı bulan dondurmalar daha ziyade bileşimine katılan maddelere, aromalarına ve dondurulma biçimlerine göre ana gruplara ayrılmaktalar.

Günümüzde dünyada en fazla üretilen çeşit "sade dondurma". Bunun dışında çikolata, meyve, fındık fıstık ve ceviz gibi kuruyemişlerle aromalandırılmış dondurmalar, yağı azaltılmış veya tamamen alınmış sütten veya meyve suları ve şekerden işlenmiş dondurmalar, süt yağları yerine bitkisel veya diğer hayvansal yağlardan yararlanarak hazırlanmış dondurmalar, kalp, dolaşım ve şeker hastaları için özel formüllerle işlenmiş (Dietetik ve diabetik) dondurmalar ve hemen tüketilmesi gereken yumuşak dondurmalar da gün geçtikçe daha fazla ilgi görmektedir.

   Dondurma çeşitlerinden bahsederken kulaktan kulağa yayılan dondurma tercihlerinin ruhunuza yansımasından da bahsetmeden olmaz sanırım. Her şeyde olduğu gibi dondurma yemenin bir ruh hali olduğunu söyleyenlere göre dondurma çeşitleri; çikolatalı sevenler sadık ve samimi, vanilyalı tercih edenler maceraperest, hız düşkünü ve tüm yeniliklere açık, çilekli sevenler her gördüğünü beğenen biraz maymun iştahlı cinsinden, fıstıklı tercih edenler göründüklerinin aksine içine kapanık biraz da çekingen... Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemeyiz ama işin içinde bir de karışık dondurma sevenler de var, seçim size kalmış.

Bu kadar dondurma sohbetinden sonra sanırım ilk fırsatta herkes bir külah dondurma ısmarlayacak kendine. Öyleyse alırken tercihinize göre hem kendinizi tanıyın, hem de sağlığınız için dondurmanın yararlarını düşünün deriz. Yazın sıcak nefesinde şimdiden hepinize afiyet olsun...

 

 100 gram dondurmanın içerdiği Vitamin ve Mineraller...

Hiçbir gıda maddesi tek başına insanın besin ihtiyacını dengeli bir biçimde karşılayamazken, dondurma beslenme açısından belli bir üstünlüğe sahip. Sütün besin öğelerini sütten daha yoğun bir biçimde içeren dondurma besleyici bir gıda maddesi.

Dondurma içeriğinde gözlerin dostu A ve Bl vitamini, cildi koruyan B2 vitamini, grip düşmanı C vitamini ve moral kaynağı D ve E vitaminleri yer alırken sütten %10 oranında daha fazla protein sağlamakta. Kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin yanısıra fosfor ve protein de içeren dondurma bu özelliğiyle de ideal bir canlandırıcı.
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

Çevrimdışı Mstfx67

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 354
Dondurma hakkında ne biliyorsunuz?
« Yanıtla #1 : 31 Temmuz 2006, 20:55:06 »
bizden paylastiginiz icin Allah razi olsun
BA$KASININ AYIBINI SÖYLEMEYi DÜSÜNDÜGÜN ZAMAN NEFSININ AYIBINI hATIRLA!!!

Çevrimdışı telecafe

  • Moderatör
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 261
    • http://www.antoloji.com/mevlut_bicik
Dondurma hakkında ne biliyorsunuz?
« Yanıtla #2 : 31 Temmuz 2006, 23:03:02 »
Yahu kardesim öyle güzel anlatmissiniz ki dondurmayi,
Okurken icim üsüdü, neredeyse mausu yiyesim geldi.
Külahinin üsrtüne de, unutmayin camfistigi kondurmayi,
Sizin eliniz,benimde ayagim baglaniversin diyesim geldi.


Selam ve mahabbetle efendim.

Çevrimdışı Eşraf

  • okur
  • *
  • İleti: 58
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2007, 23:33:50 »
DONDURMA ALDATIR, AYRAN AYARLAR
Sıcakların iyice arttığı günlerde biraz olsun serinleyebilmek ve hararetimizi kesmek için ya dondurma yeriz, ya da soğuk bir meşrubat içeriz. Ancak uzmanlar, dondurma ile meşrubatın serinliğinin geçici ve aldatıcı olduğunu, yenildikten ya da içildikten kısa bir süre sonra daha fazla hararet yaptığını belirtiyorlar ve çareyi tuzlu ayranda görüyorlar.
Dondurma ve meşrubatların vücut hararetini yükseltmesinde en büyük sebebin içlerinde bulunan şeker olduğunu kaydeden doktorlar, şunları söylüyor :
«Bilindiği gibi şeker, kalorisi en yüksek besin maddesidir ve yüksek kalorili besin maddeleri vücut hararetini yükseltirler. Dondurma ve meşrubatlarda da bol miktarda şeker vardır. Dondurmada ayrıca, çikolata, fındık, fıstık gibi çok yüksek kalorili besin maddeleri de vardır. Bu sebeple yenilen soğuk bir dondurma başlangıçta insan vücuduna geçici bir serinlik verir. Fakat kısa bir süre sonra içindeki kuv-vetli besin maddeleri dolayısıyla vücut hararetini yükseltir. Dondurmanın verdiği serinlik geçici ve aldatıcıdır. Aynı durum meşrubatlar için de söz konusudur.
Sıcak yaz günlerinin en iyi içeceği tuzlu ayrandır. Tuzlu ayran, terleme sebebiyle vücutta meydana gelen tuz kaybını giderdiği gibi, halsizlik, tansiyon düşüklüğü gibi yaz kırgınlıklarım da önler, vücut hara-retini de yükseltmez. Tabiî bunun da çok soğuk olarak içilmemesine dikkat edilmelidir.»


1987.07.10 Tarihli Fazilet Takvimi
« Son Düzenleme: 14 Nisan 2009, 14:26:33 Gönderen: Mahi »
Bu dünyanın cefasından sefasına nöbet gelmez.
Gâfil olma ilme çalış, geçen zaman geri gelmez

Vuslat Yolcusu

  • Ziyaretçi
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #4 : 14 Temmuz 2007, 01:40:22 »
kardesim tesekkürler.

Çevrimdışı hadime

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 100
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2007, 14:17:20 »
hazır dondurmaların içeriği hakkında bir bilginiz var mı??ben algidada hınzır yağı var diye duymuştum o yüzden yemiyorum...aynı şeyi ülkerin dondurmaları için de söylüyorlar...bu konu hakkında kesin bir bilgisi olan varsa bizi bilgilendirirse sevinirim...
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1959
    • http://www.sadakat.net
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #6 : 15 Temmuz 2007, 17:10:10 »
Domatestede hınzır yağı varmış  diyorlar. Artık domateste yemiyorum :P
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı hadime

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 100
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #7 : 15 Temmuz 2007, 20:50:07 »
ben ciddi bir şekilde sormuştum ama her nedense ciddiye alınmadım galiba...
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...

Çevrimdışı Nihle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 315
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #8 : 15 Temmuz 2007, 21:05:18 »
Kardeşimiz latife yapmış ben güldüm mesela...Allah da onu güldürsün:)
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

Çevrimdışı müteallim

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 4785
  • gizli mahzenlerde kalan tarihin yeni adresi
    • www.Libv- kamp-lintfort.de
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #9 : 16 Temmuz 2007, 01:52:47 »
:lol:
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1959
    • http://www.sadakat.net
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #10 : 16 Temmuz 2007, 06:45:28 »
Latifeyide manasız yapmadım aslında. Şunu demek istedim.  Kil, galli her şeye itibar etmemek lazım. İnanılmaz söylemler var. Neredeyse tüm gıda ve bisküviler için bir sürü senaryolar yapılıyor. Hiç birini yememek lazım manasına geliyor o zaman. Eğer elimize bu konuda kesin bilgiler ulaşırsa paylaşırız elbette, ama şu ana kadar dondurmalarda sıkıntı arzeden bir durum duymadım, karşılaşmadım.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #11 : 16 Temmuz 2007, 14:03:13 »
Emin olduklarınızdan yeyin gari :P

Çevrimdışı gül_mira

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 172
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #12 : 16 Temmuz 2007, 16:28:00 »
bilgiler için sağolun,emeğinize sağlık :x
Eğer bir gün dünya ya ait çok büyük bir derdin olursa,rabbine dönüp benim büyük bir derdim var deme,derdine dönüp benim çok büyük bir rabbim var de!...

Çevrimdışı Himmet

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 849
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #13 : 16 Temmuz 2007, 16:51:38 »
Ayran husunda birazda dikkatli olmak gerekiyor.Çok fazla uyku yapıyor.
Hele uykuyu sevmiyorsanız daha fena.Sersem oluyorsunuz.En iyisi akşam yemeklerinde tüketmek.
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

Çevrimdışı hadime

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 100
Dondurma aldatır, Ayran ayarlar
« Yanıtla #14 : 16 Temmuz 2007, 21:06:23 »
yurtdışında yaşayan bir tanıdığımız algida marka dondurmaları yemiyo...malum orda neyin neyden yapıldığı bilinmediği için bu konuda bizden daha hassaslar ve bilgililer...ülker hakkında da böyle bir söylenti duymuştum...bunun aslını bilen de yok galiba...bilgisi olanların dikkatine diyeyim bari...
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...