Gönderen Konu: Halk ekmeğine doktor tavsiyesi  (Okunma sayısı 3798 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Halk ekmeğine doktor tavsiyesi
« : 01 Ocak 2010, 05:01:57 »

Kilo problemi olsa da ekmekten vazgeçemeyenlere bir müjdemiz var; yeni nesil diyetisyenler artık zayıflamaya niyet edenlere ekmeği yasaklamıyor.

Bilakis reçeteye "5 dilim Halk Ekmek" yazıyor. Ekmeğin diyet listesine girmesi kadar "halk ekmeği"nin önerilmesi dikkatimizi çekti. Temiz, güvenilir ve sağlıklı olduğu için tercih edildiği söylenince soluğu İstanbul Halk Ekmek'in fabrikalarında aldık. Oradaki hijyeni gözlerimizle gördük. Bir buçuk yıl önce açtıkları ve sayıları 70'i geçen butik ekmek mağazalarını gezdik. Çayımızı içerken insanların hangi ekmekleri aldığını gözlemledik. Ağzının tadını bilen fındıklı, patatesli, cevizli, üzümlü ekmekleri alırken, sağlıklı yaşamcılar çavdar, tam buğday ve ruşeymli ekmeği tercih ediyor.

Diyetisyenler, kiloyla başı dertte olanların önce ekmeğine göz diker(di). Kilo derdine de olsa ekmekten vazgeçemeyenlere bir müjdemiz var: Yeni nesil diyetisyenler artık zayıflamaya niyet edenlere ekmeği yasaklamıyor. Bilakis reçetesine günde '5 dilim Halk Ekmek' yazıyor. Diyetisyenlerin ekmek yemeyi önermesi kadar Halk Ekmek diye vurgulaması, ilgimizi çekti. Büfelere gittik, İstanbul Halk Ekmek'in (İHE) ekmek mağazalarını gezdik, nefis kurabiyeleri eşliğinde çay içtik. Geleni gideni, ne aldıklarını gözlemledik. Fabrikalarını dolaştık. Gördük ki zihinlere ucuz ekmek kuyruklarıyla yerleşen Halk Ekmek günde 35 çeşit ekmek üreten, hijyene ve ekmeğin besleyiciliğine dikkat eden bir marka haline gelmiş. O sebeple de diyetisyenlerin listesinde, varlıklı tüketicinin sofralarında da yer edinmiş. Halk Ekmek'in en çok satış yapan büfeleri lüks semtlerde bulunuyor. Mesela Levent ve Etiler eşrafı, İstanbul Halk Ekmek'in Metro City alışveriş merkezine açtığı ekmek marketini heyecanla karşılamış. İHE'nin Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, çok sayıda teşekkür maili aldıklarını söylüyor.

Halk beyaz, vatandaş esmer ekmek yiyor!

Bekaroğlu'nun söylediğine göre alım gücü yüksek semtlerde beyaz ekmek yerine daha çok esmer ekmek olarak bilinen kepekli ekmek ve çavdar ekmeği tüketiliyor. İlginç bir çelişkiye dikkat çekiyor Bekaroğlu: 19. yüzyılın başlarında Avrupa'da beyaz un tüketmek zenginliğin bir göstergesiymiş. Fabrikaların açılmasıyla beyaz un yaygınlaşmış. Ama yakın zamana kadar kepekli yani esmer undan yapılmış ekmeği fakirler veya köylüler yer anlayışı hâkimdi. Şimdi tam tersi bir durum var. Esmer köy ekmeği bir kıymetli ki görmeyin. Halk Ekmek büfeleri, esmer ekmeği en çok gelir seviyesi yüksek semtlerde satıyor. Çünkü beyaz unun ve ekmeğin zararlarını biliyorlar.

Beyaz ekmek ve un, fazlaca tüketenlerde obeziteye sebep oluyor. Beyaz unun kalp-damar hastalıklarına, kolon kanserine sebep olduğu da bilinen bir gerçek. Türkiye'de alt gelir gruplarında obezitenin daha hızla arttığı da biliniyor ve uzmanlar, sık sık bu yönde açıklamalar yapıyor. Aslında iyi beslenemedikleri için zayıf olmaları gerekirken, çok fazla beyaz ekmek tükettikleri için şişman oluyorlar.

Bekaroğlu, kaliteliyi ve insan sağlığına faydalı olanı ucuza herkesin ulaşabileceği yerlerde satmayı gaye edindiklerini söylüyor. İHE'nin tercih edilmesinin bir sebebi de hijyeni, mühendis gözetiminde üretim yapması. Üç fabrikaları var, üçünü de her gün yüzlerce vatandaş ziyaret ediyor. Biz gittiğimizde bir servis dolusu öğrenci, yedikleri ekmeklerin nasıl yapıldığını görmeye gelmişti.

Ay çekirdekli, üzümlü, mısırlı

İHE'de klasik 'Halk Ekmek'in dışında 35 çeşit ekmek üretiliyor. Tadına bakmadan edemeyeceğiniz ve hatta pasta niyetine tüketebileceğiniz mısırlı, ay çekirdekli, patatesli, zeytinli, üzümlü ve keten tohumlu ekmeklerin yanında faydaları saymakla bitmeyen çeşitleri de var.

Kepekli ekmek

Kepeği alınmamış buğday unundan yapılan kepekli ekmek, sindirim ve bağırsak faaliyetlerini kolaylaştırıyor. Hemoroid, diyabet ve kalp damar hastalıklarını önlüyor.

Tuzsuz ekmek

Tuzsuz yemesi gerekenler, yüksek tansiyon ve kalp hastaları, diyet yapanlar bu ekmeği tercih ediyor.

Soyalı ekmek

Yüzde 15 oranında soya unu ile yapılan bu ekmeğin protein değeri oldukça yüksek.

Sandviç, tost ve hamburger ekmeği

Halk Ekmek yapana kadar bu ekmekler lüks sınıfına giriyordu. İçinde un, su ve mayanın yanı sıra gluten, süt tozu ve koruyucu maddeler var.

Tam buğday ekmeği

Beyaz un elde etmek için buğdayın dışındaki kepek kısmı ayıklanıyor. Tam buğday ununda bu yapılmadığı için esmer renkte ve besleyiciliği yüksek un elde ediliyor. Bu ekmek, lif bakımından yüksek olduğu için doygunluk hissi veriyor, yüksek miktarda mineral içeriyor. Dolayısıyla diyet listelerinde yerini alıyor.

Çavdarlı ekmek

Hekimlerin diyabet hastalarına önerdiği çavdarlı ekmek, kolon kanserine karşı da koruyor. Erken doğumu engelliyor.

Light ekmek

İçinde diyet lifi, üzüm sirkesi bulunduran light ekmek, kilo almak istemeyenler için geliştirilmiş.

Organik buğday unu ve ekmeği

İstanbul Halk Ekmek, 2005 yılında Doğu'da beş ili kapsayan bir proje başlattı. Buralarda çiftçilere alım garantisi vererek organik buğday ürettirdi. İHE hem organik ekmek üretimi yapıyor hem de isteyenlere organik un satıyor.

Atıştırmalık galeta-grissini

Sade, kepekli ve susamlı çeşitleriyle grisini atıştırmak isteyenler için üretilmiş.

Glutensiz un, ekmek ve pasta

Fenilketonuri ve çölyak hastaları için üretilen glutensiz mamüller Türkiye'nin her yerine adrese teslim gönderiliyor.

Ruşeymli ekmek

Ruşeym, buğday tanesinin vitamin ve protein deposu olan embriyosuna deniyor. Zihinsel gelişim için önemli bir besin. Kasları güçlendiriyor, refleksleri canlandırıyor.

Akdeniz ekmeği

Akdeniz ekmeği, ekşi hamurla mayalanmış hamurdan yapılıyor. Küçük porsiyonlar halinde pişirilen bu ekmeğin kendine has bir kokusu var.

Gülizar Baki

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Halk ekmeğine doktor tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2010, 19:07:42 »
Temiz, güvenilir ve sağlıklı olduğu için tercih edildiği söylenince soluğu İstanbul Halk Ekmek'in fabrikalarında aldık. Oradaki hijyeni gözlerimizle gördük.

Bir süre önce bir İHA Büfesinden kepek ekmeği almak istediğimde, satıcı önce parmağını yaladı, poşeti açtı aynı eliyle ekmeği tutup poşete koydu. Tabii ki "Napıyorsun kardeşim?!." dedim ama o gün bu gündür pek midem kaldırmıyor halk ekmeği. Her ne kadar üretim yeri temiz, hijyenik vs. olsa da...  za1))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana