Dinler arası diyalogun içyüzü

 

Mehmet Oruç beyin yazdığı Dinler arası Diyalog Tuzağı ve dinde reform

İsimli kitap hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Bu eserde, Vatikan’ın bugüne kadar yaptıkları ve yapmak istedikleri sinsi planlar belgelerle açıklanmaktadır. Bu kıymetli kitabı herkese önemle tavsiye ediyoruz. Kitabın özeti şöyledir:

 

Hıristiyan âlemi, özellikle İngilizler, 18. asırdan itibaren, İslam dünyasına karşı uyguladıkları planları gözden geçirdi. Asırlardır güç kullanarak zorla hedefe varma planları istenilen neticeyi vermedi. İslamiyet’i yıkmanın, parçalamanın yollarını aradılar. Eğer İslam âlimleri ve eserleri, halkın gözünden düşürüldüğü takdirde kalenin içten fethedileceğini anladılar. Bir şeyi yapmak gibi, yıkmak için de o şeyi iyi bilmek gerekir. Bunun için İslamiyet’i iyi bilen binlerce casus yetiştirdiler. Sapık din adamlarını madden ve manen desteklediler. İslam âlemine dağılan bu hoca kılıklı ajanlar, Müslümanların inancını hassas noktalardan vurmaya başladılar. İngiliz intelligence [entelijans] servisi elemanlarından Hempher, [1700’lerde] İslam ülkelerinde 5 bin İngiliz casusu bulunduğunu yazar.

 

İnancı sağlam olan Müslümanın, Hıristiyan olması mümkün değildi. İnancı bozularak, boşlukta kalan kimse ancak buna ilgi duyardı. Çeşitli sinsi faaliyetlerle, İslam âlimleri ve kıymetli eserleri gözden düşürülüp, halkı doğrudan, Kur’an-ı kerime yönlendirmeye özendirdiler, acemi kaptanların elinde rotasını kaybeden gemi gibi, İslam dünyası da alabora oldu.

 

Satın aldıkları kimseleri hemen devreye sokup, gemiyi kurtarma gerekçesiyle İslam’da reform projelerini ortaya attılar. Maksat rotasını bozdukları gemiyi temelli batırmak. Bunun için yoğun bir  misyonerlik faaliyetleri başlatıldı. Hemen bunun arkasından da Dinler arası Diyalog ve Hoşgörü projesi devreye sokuldu. Bu çalışmaları başlatmak için Konsil ilk defa 1962'de bu konuyu görüşmek için toplandı. Daha sonraki toplantılarla da diyalog adı altında misyonerlik faaliyetini yürüttüler.

II. Paul'ün 1991 de ilan ettiği Redemptoris Missio isimli genelgesinde deniyor ki:

 

“Dinler arası diyalog, bütün insanları Kilise'ye döndürme amaçlı misyonun bir parçasıdır.”

 

1964 te 2.Vatikan Konsilinde kurulan 'Hıristiyan olmayanlar sekreteryası'nın 1973 te sekreterlik görevine getirilen Pietro Rossano, Sekreterya'nın yayın organı Bulletin'deki yazısında diyor ki:

“Diyalog faaliyetimizi, Kilise şartları içinde misyoner bir cemaat olarak yapıyoruz”

 

Kardinal Francis Arinze, diyalogun kilisenin bir misyonu olduğunu ifade etmektedir:

"Papa VI. Paul'ün vizyonu gerçekleşmektedir. Dinler arası diyalog, Kilise misyonunun normal bir parçası olarak görülmektedir" (Bulletin, 59/XX - 2, 1985, 124).

 

Misyonerler, dinler arası diyalog ile, Hıristiyanlığın da hak bir din olduğu, korkulacak bir şey olmadığı konusunu işleyerek, Müslümanlığın Hıristiyanlığa karşı olan tutumunu kırmayı amaçladılar. Dinler arası Diyalog fikrinin babası olan Louis Massignon; “Müslümanların her şeylerini tahrif ettik. İnançları, dinleri mahvoldu. Artık hiçbir şeye tam inanmıyorlar. Derin bir boşluğa düştüler” diyor. Bu boşluğu, Vatikan, Dinler arası Diyalog projesi ile Müslümanları Hıristiyanlaştırarak doldurmak istiyor. Müslümanlar bu tuzağa düşmemelidir.

Anasayfaya dön Konulara dön
Sadakat.Net©İslami web hizmetleri