İcma olan hususlar 

 

Bazı kimseler, dinimizdeki dört delilden icma’nın hiç olmadığını iddia ediyorlar. Halbuki sayısız konuda icma meydana gelmiştir. Dinde zaruri olan, yani cahillerin de bildikleri icma’ya inanmayan kimse, kâfir olur. İcma yani söz birliği olan hususlardan bazıları şunlardır:

 

İbadetler imandan parça değildir.

Namaza başlarken niyet etmek farzdır.

 

Mirac haktır. [Resulullahın, Mekke’den Kudüs’e götürüldüğüne inanmayan kâfir olur. Göklere ve bilinmeyen yerlere götürüldüğüne inanmayan ise sapık olur.]

 

Kur'an mahluk değildir.

Eshab-ı kiramın hepsi, cemaat ile yirmi rekat teravih kılmıştır.

Nezri yerine getirmek lazımdır.

 

Kütüb-i sitte denilen altı hadis kitabındaki hadis-i şeriflerin hepsi sahihtir.

Bid'at yayıldığı zaman, bunun kötülüğünü Müslümanlara duyurmak farzdır.

Nass ile veya icma ile bildirilmiş olan harama önem vermeyen kâfir olur.

Çalgı çalmanın haram olduğu, sözbirliği ile bildirildi.

 

Kabr-i saadeti ziyaret lazım olduğu ve çok sevap olduğu sözbirliği ile bildirilmiştir. Resulullah da, kabrinden yardım isteyene yağmur yağacağını müjdelemiştir. Resulullahın kabrinden yardım istemeye inanmamak, Eshab-ı kiramın sözbirliğini inkâr etmek olur.

 

Ehl-i sünnet âlimleri, söz birliği ile (Müctehid olmayan Müslümanların ibadetlerini doğru yapabilmek için, bir müctehidi ve bir mezhebi taklit etmeleri vaciptir) demişlerdir. Yeni Müslüman olanın, dilediği bir âlimi taklit etmesinin lazım olduğunda sözbirliği meydana gelmiştir.

 

Dört mezhebin kolaylıklarını araştırıp, bunları bir araya toplayarak, yeni bir kolaylıklar mezhebi uydurmaya telfîk denir. Telfîkin bâtıl olduğunda söz birliği vardır. İslam âlimleri söz birliği ile bildiriyorlar ki; şimdi bütün Müslümanların, bilinen dört mezhepten birine uymaları lazımdır. Dört mezhep birleştirilemez, bir mezhep haline getirilemez.

 

Müta nikahının caiz olmadığına sahabe-i kiramın icma-ı vardır.

Hz. Ebu Bekir’in ve Hz. Ömer’in halife olduklarına inanmayan kâfir olur. Çünkü, halife seçildikleri, söz birliği ile bildirilmiştir.

 

Eshab-ı kiramın sözbirliği ettiği, bugün Müslümanların elinde bulunan Mushaf sahihtir. Bundan başkasını okumak haramdır.

 

Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’nin üstünlükleri halifelik sırasına göre olduğu, Eshab-ı kiramın sözbirliği ile bildirilmiştir.

 

Kâinattaki her şey, yani Allahü teâlâdan gayri ne varsa hepsinin sonradan yaratıldığında sözbirliği hasıl oldu, inkâr eden kâfirdir.

 

Cemaatle namazı terk etmeyi âdet edinmek söz birliği ile günah olur.

Namazda ayakta, âyet-i kerimeleri Arapça’dan başka dil ile okumanın caiz olmadığı söz birliği ile bildirildi.

 

Âlimlerimiz söz birliği ile bildiriyor ki, Kur'an-ı kerimin bir harfini değiştiren kâfir olur.

Bir sözün küfre sebep olmasında, âlimlerin söz birliği yoksa, o sözü söyleyene kâfir denemez.

Kadınların kulaklarından sarkan saçlarını örtmeleri farz değildir diyen âlimler de vardır.
Başlarındaki saçları örtmenin farz olduğu söz birliği ile bildirildi.

 

Kadınların mahremsiz olarak sefere gitmelerinin haram olduğunu Hanefi âlimleri sözbirliği ile bildirmiştir.

Ölüm hastalığındaki bir kimsenin, kaza edemediği namazlar için, oruçta yaptığı gibi iskat yapılması için, bütün âlimlerin söz birliği vardır.

 

Ehl-i sünnet âlimleri söz birliği ile bildiriyor ki:

Dört mezhebin kitaplarından ayrılan kimse, Resulullahın yolundan ayrılmıştır. (Ümmetim dalâlet üzerinde sözbirliği yapmaz!) hadis-i şerifi de gösteriyor ki, Ehl-i sünnet âlimlerin söz birliği ile bildirdiklerinin hepsi doğrudur.

Anasayfaya dön Konulara dön
Sadakat.Net©İslami web hizmetleri