EBVÂBÜ`L-ÖMRE
         Fasilda Toplam 14 Hadisi Şerif
Konu Hacc-ı Mebrûr;haccın Fazîleti;ulû`l-emre İtâat
Başlık Ömrenin Fazîleti Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem `in: "Ömre, kendisiyle öbür ömre arasındaki zaman içinde işlenilen (küçük) günâhlara keffârettir. (Kendisinde riyâ ve süm`a bulunmayan) hacc-ı mebrûrün de sevâbı, bâzı günahların afvına munhasır olmayıp Cennet (e dâhil olmak) dır" buyurduğu rivâyet edilmiştir.

Hadis No 844


Konu Hz. Peygamber`in Umreleri;ulû`l-emre İtâat
Başlık Resûl-i Ekrem`in Ömresinin Kemiyeti Hakkında Hazret-i Âişe Ve İbn-i Ömer Rivâyetleri
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Ravi`den hacdan evvel (îfâ edilen) ömre (nin hükmü) sorulmuş, o da : beis yoktur, diye cevâb vermiş, ve: Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem de haccetmezden evvel ömre etti, demiştir.

Hadis No 845


Konu Hz. Peygamber`in Umreleri;ulû`l-emre İtâat
Başlık Resûl-i Ekrem`in Ömresinin Kemiyeti Hakkında Hazret-i Âişe Ve İbn-i Ömer Rivâyetleri
Ravi Mücâhid
Hadis

Diyor ki, bir kerre Urve İbn-i Zübeyr ile (Medîne de) Mescid (-i Şerîf) e girdik. Abdullah İbn-i Ömer`i Hazret-i Âişe`nin hücresine istinâd eder bir halde bulduk. Bâzı kimseler de Mescid`de Duhâ namazı kılıyorlardı. İbn-i Ömer`e, bunların Duhâ namazı için Mescid`e toplanmalarının hükmünü sorduk. İbn-i Ömer: - Bid`attir, diye cevâb verdi. Sonra Urve, İbn-i Ömer`e: - Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem kaç kere ömre etti, diye sordu. İbn-i Ömer: - Birisi Receb`de olmak üzere dört ömre eyledi, diye cevâb verdi. İbn-i Ömer`in bu son cevâbındaki hatâyı kendisine reddetmeği muvâfık bulmadık. (Bu sırada) biz, Ümmü`l-mü`minîn Âişe`nin, odasında misvâk kullandığını işitiyorduk. (Müsâadeleri alınarak girdiğimizde) Urve (halası sıfati) Âişe`ye: - Anneciğim! Ebû Abdurrahmân (Abdullah İbn-i Ömer)in ne söylediğini işittin mi? diye sordu. Hazret-i Âişe: - Ne söylüyor?, dedi. Urve İbn-i Zübeyr: - İbn-i Ömer, Resûullah salla`llahu aleyhi ve sellem `in, birisi Receb`te olmak üzere dört ömre ettiklerini söylüyor, dedi. (Hazret-i) Âişe: - Allâh, Ebû Abdurrahmân`a rahmet etsin! Resûlullah`ın îfâ buyurduğu ömrelerin hepsine kendisi şâhid olmuştur. Halbuki Resûlullah Receb ayında kat`iyyen ömre etmemiştir, diye cevab verdi.

Hadis No 846


Konu Hz. Peygamber`in Umreleri;ulû`l-emre İtâat
Başlık Bu Husûsta Enes İbn-i Mâlik Rivâyeti
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

(Hassân`ın) rivâyetine göre (Katâde tarafından Hazret-i) Enes`e: - Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem kaç ömre etti, diye sorulmuş. Enes İbn-i Mâlik cevâben: - Dört Ömre etti: 1) Hudeybiye ömresidir ki, Resûlullah`ı müşrikler (Mekke`ye duhulden) men` ettikleri zaman (Hicret`in altıncı yılı) Zilka `de`sinde, 2) (Kazâ) ömresidir ki, Resûlullah`ın Kureyş ile yaptığı müsâlehanâme târihinin gelen senesi Zilka `de`sinde, 3) Ci`râne ömresidir ki, zannedersem Huneyn ganîmetinin taksîmi senesi (olan sekizinci Hicret yılı) nda, (Katâde tarafından) Resûlullâh salla`llahu aleyhi ve sellem `in kaç haccettiği de Enes`ten soruldu, o da: - Bir haccetti, diye cevâb verdi. (İbn-i Hemmâm`ın) rivâyetine göre (Hazret-i) Enes şöyle cevâb vermiştir: - Resûlullah dört ömre etti: 1) Kureyş müşrikleri Resûl-i Ekrem`i Mekke`ye duhulden men` ettikleri sene ki Hudeybiyye ömresi, 2) Hudeybiyye`den sonra gelen senedeki (Kazâ ömresi), 3) (sekizinci sene) Zilka`de (sin) de Ci`râne ömresi, 4) Vedâ Haccı ile yaptığı ömredir.

Hadis No 847


Konu Hz. Peygamber`in Umreleri
Başlık Berâ` İbn-i Âzib Rivâyeti Ve Diyer Rivayetler
Ravi Berâ` B. Âzib
Hadis

"Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem haccetmezden evvel Zilka`de`de iki def`a ömre etti" dediği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 848


Konu Ulû`l-emre İtâat
Başlık Berâ` İbn-i Âzib Rivâyeti Ve Diyer Rivayetler
Ravi Abdurrahmân İbn-i Ebî Bekr
Hadis

Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem Abdürrahmân`a (hemşîresi Hazret-i) Âişe`yi devesinin arkasına bindirip Ten`îm`den (ihramlayarak) ömre ettirmesini emir buyurdu. Sürâka İbn-i Mâlik İbn-i Cu`şum da Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem `e (Minâ`da), Akabe`de, Akabe cemresini atarken mülâkî oldu da: - Yâ Resûla`llah! Hac aylarında ömre yapmak. Zât-ı Risâlet-Penâhîlerine mi mahsustur? diye sordu. Resûlullah da: - Hayır, yalnız bize has değildir. Belki (hükmü umûmîdir), Kıyâmete kadar dâimîdir, buyurdu.

Hadis No 849


Konu Umre Ecri
Başlık Berâ` İbn-i Âzib Rivâyeti Ve Diyer Rivayetler
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Hadis

Hac hakkında Âişe radiya`llahu anhâ`nın hadîsi kesretle tekerrür etmiş ve tamâmı (nın rivâyeti) geçmiştir. Yine Âişe radiya`llahu anhâ`dan gelen bir rivâyete Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem Âişe-i Sıddîka`ya ömre hakkında: "lâkin ömre (nin ecri) senin infâk (ının derecesi) ne, veyâhud (iltizâm ettiğin) tâb ü meşakkatin (nev`ine) göredir" buyurmuştur.

Hadis No 850


Konu İhramdan Çıkmak;kâ`be`yi Tavaf
Başlık Berâ` İbn-i Âzib Rivâyeti Ve Diyer Rivayetler
Ravi Ebû Bekre Nufey` B. Hâris
Hadis

(Abdullah İbn-i Keysân`ın rivâyetine göre) Esmâ` her ne zaman Hacun mevkiine uğrarsa şöyle dermiş: Allah, (Resûlü) Muhammed`e salât (ve selâm) buyursun! Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem ile biz, (esnâ-yi) hacda) bu Hacun mevkiine inmiştik. O günlerde biz, yükü hafif, biniti az, azıkları az kimselerdik. Ben, kardeşim Âişe, Zübeyr ve (bizim gibi hedy sevk etmeyen) fülân ve fülân (haccı fesh ile) ömre ettik. Biz, Beyt-i tavâf edip (sa`y ve taksîrden sonra) ihramdan çıktık ve sonra hac için yeniden ihrâma girdik.

Hadis No 851


Konu Sa`y
Başlık Resûl-i Ekrem Bir Gazâdan, Bir Hac Veya Ömreden Döndüğünde Her Yüksek Mahalde Üç Kere Tekbîr Getirip Rivâyet Olunan Duâyı Okuduklarına Dâir İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer
Hadis

Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem bir gazâdan, bir hacdan, bir ömreden döndüğünde her yüksek mahalde üç kerre tekbir getirir, sonra şöyle duâ buyururdu: Lâ ilâhe illa`llahü vahdeh; lâ şerîke leh; lehü`l-mülkü ve lehü`l-hamd; ve hüve alâ külli şey`in kadîr. Âyibûne, Tâibûne, Âbidûne, Sâcidûn; li-Rabbinâ hâmidûn. Sadaka`llahü va`deh ve nasara abdeh ve hezeme`l-ahzâbe vahdeh "= Yâ Rab! Sen`den başka ma`bud yoktur, yalnız Sen varsın!. Sen`in şerîkin yoktur. Bütün mülk Sen`indir, bütün hamd de Sen`indir. Allah, her şey`e kadirdir. Allah`ım! Biz Sana (, bize bahşettiğin ana vatana) yöneldik; (günahlarımızdan) tevbe ediyoruz; biz, ancak Rabbımıza ibâdet, Rabbımıza secde, Rabbımıza hamd ederiz. Cenâb-ı Hak va`dinde sâdıktır; kuluna nusrat etmiştir, yalnız başına bütün (eyyâm ü mevâtindeki) şirk bölgelerini dağıtmıştır".

Hadis No 852


Konu -
Başlık Feth-i Mekke Günü Resûl-i Ekrem`i Abdü`l-muttalib Âilesine Mensûb Çocukların İstikbâli
Ravi Abdullâh B. Abbâs
Hadis

(Mekke`nin fethi günü) Nebî RB`i, Abdülmuttalib evlâdının oğlancıkları istikbâl etmişlerdi. Resûlullah (bunlardan) birisini (devesinin) önüne, öbürüsünü de arkasına bindirdi.

Hadis No 853


Konu Seferden Gece Dönmemek
Başlık Resûl-i Ekrem Bir Seferden Dönüşünde Âilesi Yanına Kuşluk Veyâhud Zeval Vakti Gelirdi Ve Gece Gelmekten Nehyederdi
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

"Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem (seferden dönüşünde) âilesi (nezdi) ne geceleyin gelmezdi. Ya kuşluk vakti veyâhud zevâl ile akşam arası bir zamanda gelirdi" dediği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 854


Konu Seferden Gece Dönmemek
Başlık Resûl-i Ekrem Bir Seferden Dönüşünde Âilesi Yanına Kuşluk Veyâhud Zeval Vakti Gelirdi Ve Gece Gelmekten Nehyederdi
Ravi Câbir B. Abdullâh
Hadis

"Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem (kişinin seferden) âilesi (nezdi) ne gece gelmesini nehyeyledi" dediği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 855


Konu -
Başlık Resûl-i Ekrem Bir Seferden Dönüşünde Âilesi Yanına Kuşluk Veyâhud Zeval Vakti Gelirdi Ve Gece Gelmekten Nehyederdi
Ravi Enes B. Mâlik
Hadis

Şöyle dediğini (râvîsi Humeyd işitmiştir): Resûlulah salla`llahu aleyhi ve sellem bir seferden dönüp de Medîne`nin yüksek mebânîsini görünce (yollanması için) devesini salıvermek i`tiyâdında idi. Eğer deveden başka bir hayvana râkib bulunursa, onu da (yollanması için) harekete getirirdi. (Hâris İbn-i Umeyr) rivâyetinde: Medîne`ye muhabbetinden dolayı (binidini tahrîk ederdi) ziyâdesi vardır.

Hadis No 856


Konu Yolculuk Meşakkati
Başlık Seferde Bulunanların Âile Nezdine Dönmeğe Müsâraat Etmeleri Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre
Hadis

Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem `in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Sefer, azabdan (elem veren) bir parçadır. O, sizin yemenizin, içmenizin, uyumanızın tadını kaçırır, intizâmını bozar. Müsâfir, sefere âid işini bitirince âilesi (nezdi) ne dönmeyi ta`cîl etsin!.

Hadis No 857




Anasayfaya dön Kapak Sayfası
Sadakat.Net © İslami web hizmetleri