Karne sürprizlerine 6 adımda hazırlık

ocuk77Karnelerin dağıtılmasıyla başlayacak olan 15 günlük yarıyıl tatili öncesi geri sayım başladı. Belki de çocuğunuz için  dünyanın sonu geldi.  Böylemidir gerçekten? Yani dünyanın sonu mu? Elbette hayır. Karne bir son değil Sonuç. Peki bu sonucu nasıl değerlendirmeliyiz?

Karnedeki zayıflara “Allah bereket versin” mi diyeceğiz ? Doğru, bir şeyler yolunda gitmiyor. Yalnız unutmayalım ki bu karne çocuğunuzun nihai ilerleme ve gelişiminin belirleyicisi değil. Hele ki çocuğunuzun potansiyellerinin ve yeteneklerinin göstergesi hiç değil. Notlar sadece çocuğunuzun sınırları hakkında size yol gösterebilir. İlgileri ve yetenekleri konusunda ipuçları verebilir. Sene sonu henüz gelmedi. Karne sonuçlarını sadece bir ihtar işareti olarak görün. 

1.Duygusallıktan sıyrılın Düşünün. Anne baba, öğretmen ve çocuk üzerine düşen neleri yapıyor, neleri yapmıyor? Düşük ya da zayıf notları ve dersleri incelerken duygularınızla değerlendirme yapmayın..(Ben çocuklarım için bu kadar çok çalışırken böyle bir karneyle karşılaşmayı hak etmiyorum gibi) Duygu kıyafetlerinizi çıkarın ve askıya asın. Bu tür duygusallıklar akılcı düşünmenizi ve sonuca gitmenizi engeller.

2. Üçüncü bir göz olarak değerlendirin. Yukarı çıkın üçüncü bir göz olarak objektif bir şekilde değerlendirme yapmaya çalışın. Çocuğunuzdan da bunu yapmasını isteyin. Hem kendinizi hem de çocuğunuzu anlamaya çalışın. “Niçin böyle hesap ver” şeklinde bir yaklaşımla değil “Peki şimdi ne yapabiliriz?”tarzıyla sonuca götüren paylaşımlarda bulunun.

3. Ortak bir plan hazırlayın. Çocuğunuzun güçlü ve iyi yanlarını belirtirken zayıf noktalarını geliştirmek için beraberce bir plan hazırlayın. Bu planı değerlendirmek için yıl sonu karnesini beklemeyin. Beraberce ortak planınız üzerinde kaydettiği ilerlemeler konusunda haftalık ve aylık değerlendirmeler yapın

4.Öğretmenleriyle sık sık irtibat halinde olun. Çocuğunuzun daha başarılı olması için ne yapılması gerektiği konusunda öğretmenlerine fikirlerini sorun. Başarı için gerekli altyapıya sahip mi öğrenin. Altyapı eksiklikleri varsa nasıl telafi edebileceğiniz konusunda destek alın. Tavsiye ve uyarıları dikkate alın.

5.Karnenin bir kopyasını alın. Her notun yanına yatay bir çizgi çekin. Çizginin sonuna aldığı notun bir üstünü yazın. Örneğin karne notu 1 ise siz 2 yazın; 2 ise 3 yazın. Bu size ilginç gelmiş olabilir. Ama gerçekten işe yarıyor. Çünkü çocuğunuza ulaşılabilir gerçekçi hedefler sunuyor. Belli bir süre sonra notlar yükselmeye başlarsa doğru yaklaşımları sergiliyorsunuz.Yok daha da düşüyorsa bunu bir son değil sonuç olarak görüp değerlendirmelisiniz

6. Çocuğunuzla müttefik olun düşman değil. Unutmayın ki bu karne hakemin gösterdiği kırmızı kart gibidir. Ve maç hala devam ediyor. Þansınız var. Lakin söylemden eyleme geçebilirseniz…

Tatil planlarınızı ceza olarak iptal etmeyin

Lütfen varsa tatil planları iptal edip çocuğunuzu 15 gün sürekli ders çalışmaya zorlamayın. Çünkü bu işe yaramadığı gibi size karşı kin ve nefret duygularının  oluşumuna yol açar. Düşük notları da olsa her öğrenci ve çocuk dinlenmeyi hak eder. Hiç olmazsa 5 aydır her gün sabah kalkıyor,okula gidiyor. Saatlerce okulda ders dinliyor. İşte bunun için hak ediyor tatili. Evet bazı ayrıcalıklarından mahrum edebilirsiniz dikkatlice. Ama külliyyen değil.

Bir düşünün. Her gün irili ufaklı bir sürü günah işliyoruz. Onca günaha rağmen her sabah bizim için güneş yine doğuyor, yine nefes alabiliyoruz, gökyüzünün maviliğini görebiliyoruz. İşitebiliyoruz kuşların seslerini…Çünkü her gün yeni bir sayfayla beraber yeni biz fırsat veriliyor bizlere…

Ve sizler anne baba olarak bu fırsatı verin çocuklarınıza…

Evlerinizde SETTAR ismi zuhur etsin

Son olarak şunu söylemek istiyorum .Karne günü evlerinizde Karnelerin Asıl Sahibinin “SETTAR” ismi tecelli etsin. Aile meclislerinde çocuğunuzun yanında karne değerlendirmeleri yapmayın. Onları küçük düşürmeyin. 

Çocuklarımızın dünya ve ahiret karnelerinde kırıkların en aza inmesi temenniyle…Hoşgörü ve sevgiyle kalın…

Psikolog
Berrin Göncü

Telif Hakkı © 2025 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.