Emanet ve Ehliyet

ISTISKA BABI (YAGMUR DUÂSI)

675 Molla Hüsrev: "Istiska'da, cemaat ve hutbe yoktur. Istiska bir dua ve istigfardir.Çünkü Kur'an-i Kerim'de: "Rabbinizden bagislanma dileyin!. Çünkü o dogrusu çok bagislayandir. Size gökten bol bol yagmur indirsin" buyurulmustur. Allahû Teâla (cc) istiska namazini, yagmur göndermek için sebeb kildigindan; bir dua ve istigfardir. Bu sebeble, müslümanlar onu ayri ayri kilsalar caiz olur"(582) hükmünü zikretmektedir. Imam-i Azam Ebû Hanife (rha) istiskada cemaat olarak sünnet olmus bir namazin bulunmadigini beyan etmisti.(583) Esasen istiksa; ancak dua ve istigfardir. Fakat namaz kilmakta da, herhangi bir beis yoktur. Zahiriyye'de de böyledir.(584)

 676 Imam-i Ebû Yusuf (rha) ve Imam-i Muhammed (rha)'den rivâyet edildigine göre; cemaat imamla birlikte istiskaya çikar ve iki rek'at namaz kilarlar. Imam birinci rek'at'ta "Sebbihisme Rabbike'l a'lâ" suresini ikinci rek'atta "Hel etâke Hadîsü'l gasiyeh" okur, bunlari okumasi efdaldir. Diger sûreleri de okuyabilir. Istiska namazinda cübbeyi (rida'yi) ters çevirmek yoktur. Imam-i Muhammed (rha) "Imam cübbesini ters çevirir" demistir. Namazdan sonra imam iki hutbeyi ayakta okur. Iki hutbe arasinda biraz oturmasi efdaldir. Hutbe bittikten sonra yüzünü kibleye ve arkasini cemaate dönerek; duâ ve istigfarda bulunur. Istiskada; imamin cemaatle birlikte, üst üste üç gün duâya çikmasi müstehabtir. Ancak kat'iyyen zimmîler (gayr-i müslimler) yagmur duâsina çikarilmazlar.(585) Çok siddetli ihtiyaç olmadigi ve zâruret bulunmadigi zamanlarda yagmur duasina çikilmamasi gerekir. Resûl-i Ekrem (sav) ancak çok siddetli ihtiyaç oldugu zamanda istiskada bulunmustur. Ibn-i Abbas (ra)'dan gelen rivayet budur.


 

Günün Sözü

"ac“Ben peygamberler arasında tebaası (ümmeti) en çok olanıyım. Ve ben cennetin kapısını vuracak zâtların da en önde geleniyim (yâni ilki, birincisiyim).” (Hadîs-i Şerif—Müslim)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.