Emanet ve Ehliyet

AY TUTULDUGU ZAMAN KILINAN NAMAZ (HÜSÛF NAMAZI)

673 Resûl-i Ekrem (sav) efendimiz, oglu Ibrahim (ra)'in vefati esnasinda "Günes"in tutulmus olmasi sebebiyle kildirdigi namazdan sonra halkin "Günes Ibrahim'in vefati sebebiyle tutuldu" demeleri üzerine: "Günes ve ay, hiç kimsenin ölümünden dolayi tutulmaz. Günes ve ayin tutulmasina sahit oldugunuzda, basiniza gelen bu hal ortadan kalkincaya kadar namaza durup, dua etmeye bakiniz"(578) hükmünü beyan etmistir. Hüsûf (ay tutulmasi) Namazi da; iki rek'at olarak kilinir. Serahsi'nin Muhiyt'inde de böyledir.(579) Imam-i Merginani; "Hüsûf Namazi cemaat ile edâ edilmez. Zira gece vakti toplanmak; korku ve fitneye sebeb olacagi için zuhur etmemistir. Resûl-i Ekrem (sav)'in "Iste bu siddetlerden bir seye sahit oldugunuz zaman, hemen namaza sigininiz" buyurdugu bilinmektedir. Hüsûf (ay tutulmasi) Namazi'ni herkes kendi evinde edâ eder"(580) hükmünü zikretmektedir.

 674 Hz. Ebû Bekir (ra)'den rivayet edilen bir Hadis-i Serif'te Resûl-i Ekrem (sav)'in; günes ve ay tutulmasini Allahû Teâla (cc)'nin, kudret ve hikmetine ait olaylar olarak beyan ettigi sabittir. Mü'minlerin; bu olaylar aninda, namaz kilmalari ve dua etmeleri Resûl-i Ekrem (sav)'in sünnetiyle sabit oldugu içindir. Feteva-i Hindiyye'de: "Korkularin siddetlendigi, çok kuvvetli rüzgarlarin (kasirgalarin) estigi, siddetli kar ve yagmur yagdigi, günesin kizarip, gecenin çok siddetli karanlik oldugu, yildirimlarin düsmeye basladigi, yildizlarin söndügü  ve kafirlerin saldirilarinin arttigi zamanlar da da, iki rek'at namaz kilinir. Tebyin'de de böyledir. Bedai'de "Bu namazlari herkes kendi evinde kilar" denilmistir"(581) hükmü kayitlidir. Malum oldugu üzere müslüman; "Allahû Teâla (cc)'ya teslim olan" manasina gelen bir isimdir. Elbette "Ben de müslümanlardanim" diyen her insan; olaylarin mahiyeti ne olursa olsun, Allahû Teâla (cc)'ya teslim olacaktir. "Korku ve ümit" insana has ruhi hallerdir. Yukarida zikredilen durumlarda: Allahû Teâla (cc)'ya teslim olabilmek ve bu niyetle; namaza teveccüh etmek, ne büyük bir nimettir.


 

Günün Sözü

"Ebû Hureyre’den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdular: “...İş, ehil olmayana verilince kıyâmeti bekle(yiniz)!” (Hadîs-i Şerif—Buhârî)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.