Emanet ve Ehliyet

GÜNES TUTULDUGU ZAMAN KILINAN NAMAZ (KÜSUF NAMAZI)

670 Günes tutuldugu zaman; "Ulû'lemr", "Cum'a Imami" veya "Ulû'lemr'in bu namazi kildirmakla görevlendirdigi kimse; müslümanlara iki rek'at namaz kildirir.(572) Bes vakit namaz kildirmakla görevli mescid imamlari; "Ulû'lemr'in" veya "Cum'a Imami'nin" sarih bir izni olmadigi süre içerisinde küsuf namazini kildiramazlar. Bu gibi durumlarda müslümanlar, küsûf namazini ayri ayri edâ ederler.(573) Küsûf namazinda; Ezân, ikamet ve hutbe yoktur. Zahirü'r rivayet budur.

 671 Küsûf namazinin cemaatle edâ edilecegi hususunda ûlemanin icmai vardir. Küsûf Namazi sünnettir ve iki rek'attir. Her iki rek'atinde de; diger namazlarda oldugu gibi, bir rükû, iki secde vardir. Küsûf Namaz'ini kilan kimse; diledigi sûreyi okuyabilir Muhiyt'de de böyledir.(574) Imam-i Safii (rha)'in kavline göre; Küsûf Namazi'nin her iki rek'atinde de iki rükû vardir.(575)

 672 Küsûf Namazi'nda kiraatin gizli mi, yoksa asikâr mi olacagi hususunda ihtilaf vardir. Imam-i Merginani; "Gizli ve asikâr kiraat meselesine gelince: Hz. Aise (r.anha) validemizden hem gizli, hem asikâr kiraata dair rivayet gelmistir. Bir rivayete göre Resûl-i Ekrem (sav) asikâr kiraatta bulunmustur. Imam-i Azam Ebû Hanife (rha) indinde ise; Ibn-i Abbas ve Semre  b. Cünbed (r.anhüm) kanali ile gelen rivayet daha zahirdir ve tercihe sayandir. Nasil tercih edilmesin ki; Küsûf Namazi gündüz edâ edilen bir namazdir ve gündüz edâ edilen bir namazda kiraatta gizlidir. Küsûf Namazi edâ edildikten sonra günes açilincaya kadar dua edilir. Zira Resûl-i Ekrem (sav): "Iste bu korkulardan bir sey gördügünüz zaman, Allahû Teâla (cc)'ya dua ile teveccüh ediniz" buyurmustur. Dua hususunda sünnet olan, namazdan sonra yapilmasidir"(576) hükmünü zikreder. Malûm oldugu üzere Küsûf Namazi'nin vakti; günesin tutuldugu zamandir. Sayet günes, namaz kilmanin mekruh oldugu bir vakitte tutulursa, Küsûf Namazi kilinmaz. Cevheretü'n Neyyire'de de böyledir.(577)


 

Günün Sözü

"Sübhânallâhi vel hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm” kavlini çok zikredin. Bu kelimeler Allah’a, fî sebîlillah altından veya gümüşden dağ infâk edilmesinden (verilmesinden) daha sevimlidir. (Hâdîs-i Şerif)"
Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.