Isınayım derken cebiniz yanmasın

Kış geldi, elektrik kullanımı arttı. Yılbaşının yaklaşması ile elektriğe zam talepleri de gündemde.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) kapısını çalan özel dağıtım şirketlerinin, kuruldan yüzde 2-3 aralığında zam talebinde bulunduğu belirtiliyor. EPDK, özel dağıtım şirketlerinin taleplerini görüşerek, önümüzdeki hafta karara bağlayacak. Peki bu dönemde elektrik kullanımında tasarruf yapmak için ne tür önlemler alınabilir?

Elektrik faturaları hesaplanırken iki farklı tarife var: Standart tarife ve değişken tarife. Standart tarifenin ortalama fiyatı 23 kuruş civarında. Puant ya da değişken tarifede ise gündüz 06.00-17.00; akşam 17.00-22.00; gece 22.00-06.00 saatleri arasında üç farklı tarife uygulanıyor. Bu tarifelerin en pahalısı (17.00-22.00) saatleri arasındaki. Bu uygulama akıllı sayacı olup, meskenini dağıtım şirketine akıllı saat kullanıcı olarak kaydettirenler için geçerli. Sabah ve gece yarısı 13 kuruş olan 1 kWh elektriğin fiyatı, puant saatlerde (17.00-22.00) 30 kuruşa kadar çıkıyor. Buzdolabı, televizyon, klima, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, tost makinesi, fırın, ütü, VCD, ısıtıcı, bilgisayar ve aydınlatma için normal bir aile aylık yaklaşık 200 kilovatsaat elektrik tüketiyor. Eğer evinizde elektriği sadece buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesini çalıştırmak ve aydınlatma amacıyla kullanırsanız elektrik tüketiminiz 150 kWh'nin altında kalabiliyor. 24 saat çalışan bir buzdolabı günlük 2 kilovat elektrik harcıyor. 10 saat çalışan televizyon ve aydınlatma içinse günlük 2 kWh harcanıyor.

Tasarrufu için neler yapılmalı?

2 çubuklu elektrik sobası saatte yaklaşık 30 kWh elektrik tüketiyor. Basit ısı yalıtımı önlemleri ile bu maliyet yarı yarıya azaltılabiliyor.

Aydınlatmada kompakt floresan ampul tercih edin. 75 vat akkorlu flamanlı lambanın yerine 20'lik bir kompakt floresan lamba kullanmak aydınlatmada yüzde 75 tasarruf sağlar.

Cihazları kullandıktan sonra fişten çekin. Bir bilgisayar işlem yaparken 140-150 vat elektrik tüketir, işlem yapmazken 25-30 vat kapalı olmasına karşın fişi çekilmediği durumda ise 5 vat elektrik harcar. Televizyon, VCD ve DVD'lerin kullanılmadığı zamanlarda düğmeden kapatılmaları önemli. Çalışmadıkları zaman açma - kapama düğmesinden kapatın.

Fazla enerji tüketen cihazlar

Buzdolabı-Kullandığımız enerji kilovatsaat(kWh) olarak ölçülüyor. Ve 1 kilovatsaat 1000 vat'a eşittir. 2001'den önce üretilen bir buzdolabı ayda ortalama 120 ile 300 kWh arasında elektrik tüketirken, 2001 sonrasında üretilenler ise 31 ile 64 kWh elektrik tüketiyor. Buna rağmen, buzdolapları büyük bir tüketici durumunda. Dolayısıyla buzdolabının yaz ve kış ayarını iyi yapın. Kışın 2 ile 3'üncü ayarda çalıştırın. Dolabın hava sızdırmaz contalarını kontrol edin. İyi bir buzdolabı alışkanlığı kazanın: Kapağı açmadan önce ne istediğinize karar verin, dolabın kapısını çok açık tutmayın ve etiketli gıdaların üstünü dikkatlice okuyarak dolabın hangi bölümüne konulacağını tespit edin.

Tost, saç kurutma, kahve makineleri, elektrik süpürgeleri ve ütülerde de buzdolabından daha fazla vat kullanılıyor. Ocaklar ve bulaşık makineleri için de durum aynı.

Isıtma sistemi: Evinizdeki ısıtma sistemi, en çok elektrik tüketen, ancak en çok gerekli olan cihazlardan birisidir.

Isınayım derken cebinizin yanmasını istemiyorsanız neler yapabilirsiniz: Programlanabilir termostat alın, termostatınızın herhangi bir ısı kaynağına yakın yere ya da soğuk bir bölgeye koymayın; ısınabileceğiniz en düşük sıcaklıkta yakın; evdeki boruları izole edin; filtrelerinizi düzenli olarak değiştirin. Ya da biraz üşüdüğünüzü hissederseniz, sobanızın termostatını yükseltmek yerine kazak ya da hırka giyin.

Su ısıtıcısı: Su ısıtıcılarını duşta, bulaşık ya da çamaşır yıkarken birçok cihazda kullanıyoruz. Burada tükettiğiniz enerji miktarı birçok faktöre göre değişiyor. Su ısıtıcınızı daha verimli kullanmak için yapabilecekleriniz ise şöyle:

Termostatınızı kontrol ettirin. Ayarını 50 derecenin üstüne çıkarmayın.

Sıcak su depolama tankını ve tanka bağlı boruları izole edin. Depolama ve nakliye sürecinde ısı kaybetmezsiniz.

Banyoda az kalın, çamaşırlarınızı soğuk ya da serin suda yıkayın, bulaşık makinesindeki 'su ısıtıcısı' özelliğini kapatın.

ZAMAN

Telif Hakkı © 2025 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.