Buzdolabında tasarrufun 19 yolu!

Maliyetlerin günden güne daha da fazlaşarak artığı günümüz koşullarında artık imkanlarımız ve bir takım sorumluluklarımızdan dolayı tasarruf yapmak zorundayız. Bu doğrultuda atacağımız adımlara öncelikle evimizdeki elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyalardan başlayabiliriz.

Beyaz eşyalar arasında en fazla haşır neşir olduğumuz ve günün 24 saati enerji harcayan buzdolapları bilinçli bir şekilde doğru yere yerleştirilmeyip, kullanılmaz ise adeta enerji canavarına dönüşüyor. Oysa ki bir takım basit bilgiler ile bu enerji canavarı aleti evcilleştirilip tasarruf yaptırtmak mümkün.

Öncelikli olarak seçeceğimiz dolabın modeli tasarruf için önemlilik arz ederken dolabın evdeki konumundan, kullanılış biçimine göre bir birinden farklı 19 doğru bilgi ile hemen dolabın ömrü uzatılabiliyor hemde çok ciddi tasarruf yapılabiliyor.

İşte size buzdolabında tasarruf etmenin 19 farklı yolu...

1- Yeni bir buzdolabı alırken ilk dikkat etmemiz gereken özelliği enerji verimliliğinin "A" sınıfı olmasıdır. A sınıfı bir buzdolabı, B sınıfına göre ortalama %23 daha az enerji tüketir.

2- Yeni bir buzdolabı 8-10 yaşında olandan daha az enerji tüketir. Yeni satın aldığınız buzdolabının enerji açısından verimli olmasına dikkat edin. Enerji verimli buzdolaplarının fiyatları biraz daha yüksek olsa da uzun süreli kullanımlarda bütçenize çok daha fazla katkı sağlayacağını aklınızdan çıkarmayın.

3- Daima ihtiyacımıza uygun bir buzdolabı almalıyız. Büyük dolaplarda kalan boşluklar enerji kaybına, çok büyük buzdolapları ise gereksiz yere çok sık alışverişe çıkmamıza neden olabilir.

4- Yiyecekleri kısa sürede dondurarak besin değerlerini koruyan ve enerji tasarrufu sağlayan buzdolapları size her zaman avantaj sağlar.

5- Buzdolaplarımızı radyatör, soba, güneş gören pencere, ocak, fırın ve bulaşık makinesi gibi ısı veren kaynaklardan uzak tutarak enerji tüketimimizi % 10-15 oranında azaltabiliriz.

6- Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığını ise -18 derecede tutmamız gereklidir, çünkü daha düşük ısı enerji israfıdır.

7- Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 cm ara bırakalım ki cihazın ısı alışverişi rahatça gerçekleşebilsin.

8- Buzdolabı kapılarının hava sızdırmamasına dikkat etmeliyiz. Bunu da anlamanın en kolay yolu; beyaz, temiz bir kağıt parçasını kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyup kapatmaktır. Kağıdı kolaylıkla çekebiliyorsanız buzdolabınız ya da derin dondurucunuz hava alıyor demektir.

9- Yemeklerimizi buzdolabına koymadan önce, oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletmeliyiz. Çünkü buzdolabı ünitesi ısıyı azaltmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi daha fazla tüketecektir.

10- Buzdolabına koyduğunuz yiyeceklerin üstünü kapatın. Aksi taktirde dolabın içindeki nem oranının artması daha fazla çalışmasına sebep olur.

11- Buzluktan yiyeceğimizi 1 gün öncesinden çıkartıp, buzdolabında eriterek daha az enerji harcamış ve yiyeceği daha sağlıklı bir şekilde çözdürmüş oluruz.

12- Derin dondurucudan aldığımız buz parçasını bir kabın içine koyup 3-4 gün buzdolabının alt bölmesinde bekletirsek soğutmaya destek olmuş oluruz.

13- Derin dondurucuda buz kalınlığının 5 milimetreden fazla olmamasına dikkat etmeliyiz. Buz kalınlığının oluştuğunu fark ettiğimizde cihazı temizlemeliyiz.

14- Buzdolabının arkasındaki ızgaralı çerçeveyi ve etrafında toz tutabilecek bölümleri yılda en az bir defa temizleyerek hava sirkülasyonunun kolaylaşmasını sağlamış oluruz.

15- Buzdolabına koyduğumuz gıdaların ambalajlarının ince olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü ambalaj kalınlığı arttıkça içindekileri soğuk tutmak için buzdolabı daha çok çalışacaktır.

16- Buzdolabının yaz ve kış ayarlarını da mevsime göre ayarlamalıyız.

17- Buzdolabının dondurucu ve gövde kapısının açılıp kapanması sırasında soğuk hava kayıpları olur. Bu nedenle buzdolabınızın kapılarını uzun süre açık tutmayın.

18- Sık kullandığınız malzemeleri çabuk bulabilmek için üst raflara ve ön taraflara yerleştirebilir, dolabın kapağını açmadan önce ihtiyacınız olan malzemeleri aklınızdan bir kez geçirebilirsiniz.

19- Tatile çıktığınızda cihazınızı tatil konumuna getirin veya içini boşaltarak tamamen kapatın.

Ekotrent

Telif Hakkı © 2025 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.