- Ayrıntılar
-
Kategori: Sağlık Bilgileri
-
Gösterim: 1440
“Işık çakmaları ve uçuşmalar, özellikle yaşı ileri olanlarda ve ileri derecede miyobu bulunanlarda daha büyük problemlere yol açabiliyor ve telafisi kolay olmuyor”
Gözlerimiz kuşkusuz ki en önemli organlarımızdan biri olup, bu önemli organımızda zaman zaman meydana gelen bazı değişimler ve belirtiler de bizler için ciddiye alınması gereken durumlardır. Çoğunlukla ciddiye alınmayan ama ciddi sıkıntıların bir işareti olabilen gözdeki uçuşmalar ve ışık çakmaları, genellikle retina yırtıklarının bir işareti olabiliyor.
Alman Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanlarından Opr. Dr. Eda Evliyaoğlu gözdeki ışık çakmaları ve uçuşmalar konusunda bilgi vererek , “Bazen baktığınız yerde küçük tanecikler veya bulutçuklar görürsünüz. Bazen de oval-yuvarlak şekiller ve örümcek ağı şeklinde görüntüler görme ve siyah veya kırmızı renkte yağan noktalar görebilirsiniz. Tüm bunlara ‘uçuşmalar’ denilmektedir” diye konuştu.
Uçuşmaların özellikle gökyüzüne veya düz bir zemine bakıldığında daha fazla fark edildiğini kaydeden Opr. Dr. Evliyaoğlu “Bu uçuşan noktalar genellikle, gözün içindeki jel kıvamındaki yapı olan vitreus’un içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşmaktadır. Bu yumaklaşmaların görme zarı (retina) üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılamaktasınız. Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilmektedir” dedi.
UÇUÞMALAR CİDDİYE ALINMALI
Vitreus jelinin gözün arka duvarında ayrılması esnasında retinada yırtıklar olabilmektedir. Bu yırtılmalar sırasında küçük miktarlarda da olsa kanamalar olabilmektedir. Bu kanamalar özellikle kurum yağması şeklinde yeni uçuşmalara sebep olabilmektedirler. Retinada yırtık olması çok ciddi göz problemlerine yol açabilmektedir. Dolayısıyla:
Eğer çok ani uçuşmalar ortaya çıkarsa, ışık çakmaları hissederseniz ve bunun yanında göze perde inmesi gibi bir şikayetiniz olursa acil olarak Göz Doktoruna başvurmalısınız. Uçuşmalar özellikle bir şeyler okurken can sıkıcı olabilmektedir. Bu durumda gözlerinizi oynatarak, aşağı ya da yukarı bakarak uçuşmaları gözünüzün önünden yok etmeye çalışabilirsiniz. Uçuşmaların pek çoğu zaman içinde tamamen kaybolurken bir kısmı da uzun yıllar görme alanınızda kalır. Yıllar boyu bazı uçuşmalarınız olsa da eğer yeni uçuşmalar fark ettiyseniz mutlaka göz muayenesi olmalısınız.
GÖZE GELEN DARBELERE DİKKAT
Buna benzer bir durumu daha önce bir şekilde gözünüze bir cisim ile çarpıldığında ya da darbe geldiğinde hissedersiniz.
Opr. Dr. Eda Evliyaoğlu, “Vitreus jeli görme zarı üzerinden ayrıldığında sanki yüzlerce yıldız varmış gibi ışık çakması benzeri bir his meydana getirir. Bu ışık çakmaları günler, haftalar ya da aylarca görülür. Yaşımız ilerledikçe bu tür ışık çakmalarıyla daha sık karşılaşırız. Eğer ani başlayan ışık çakmaları ile karşılaşırsanız, retinanızın yırtılıp yırtılmadığını öğrenmek için derhal bir göz doktoruna başvurmalısınız” diyerek uyarıda bulundu.
MİGREN BELİRTİSİ OLABİLİR
Bazı kişiler her iki gözlerinde ateş çizgileri olarak tarif ettikleri, genellikle 10-20 dakika kadar süren ışık çakmalarından bahsederler. Bu türden çakmalar genellikle beyindeki kan damarlarının spazmına bağlı olarak ortaya çıkar ve Migrenin bir belirtisidir. Genellikle buna baş ağrısı eşlik eder. Baş ağrısı olmaksızın ışık çakmalarıyla seyreden migrenler de görülebilir. Bu durumda ışık çakmalarına göz migreni veya baş ağrısı olmayan migren denir.
DOKTORA GİTMEYİ İHMAL ETMEYİN
Bir göz doktoru gözlerinizi muayene ederken, bazı göz damlalarını kullanarak göz bebeğinizi genişletir. Bu ağrısız muayene sırasında göz doktorunuz gözünüzün görme zarı (retina) ve vitreus jeli kısımlarını detaylı bir şekilde inceler. Göz bebekleriniz genişlediğinden görme uyumu probleminiz geçici bir süre devam edebilir. Bu yüzden bu muayeneden sonra araba kullanmanız sakıncalı olur. Uçuşmalar ve ışık çakmaları yaşımız ilerledikçe daha sık karşılaştığımız bir problem olacaktır. Her ne kadar her ışık çakması ve her uçuşma her zaman ciddi bir problem anlamına gelmiyorsa da, bu tür deneyimleri yaşayan kişilerin göz doktoruna gitmeyi ihmal etmemesi ileride gelişebilecek ciddi bir problemi oluşmadan önlemek anlamına gelmektedir.
Risk grubunda MİYOPLAR ilk sırada!..
İnsanların orta yaşlarına eriştiklerinde, gözün içindeki jel kıvamındaki yapıda bazı değişiklikler olmaktadır. Jelin, gözün arka duvarında görme zarında yapışık olduğu yerlerden ayrılması ile bu yapının küçülmesi söz konusu olur ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkar. Bu durumun sıkça görülebileceği kişiler şunlardır:
>> Miyoplar
>> Katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar
>> Göz içi iltihabı geçirenler
>> YAG laser yapılanlar
Eğer bu uçuşmalar çok ani olmuşsa ve kişi özellikle 45 yaşın üzerindeyse acil olarak doktora başvurmaları gerekmektedir.
|
Habervakti